Zasilacz symetryczny NE069 / 069A - jak uzyskać 10A i 35V?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 13
Trochę pójdę na łatwiznę, ale sam nie dam rady dobrać diod i reszty, żeby to działało poprawnie.
Zasilacz ma dostarczyć napięcie do tych sterowników i silników:
Elektronik CNC
Silniki krokowe
Czyli napięcie na wyjściu zasilacza 33V i prąd 10A - takie wartości wystarczą?
Jakie diody i jakie kondensatory dobrać do tego zestawu?
Zasilacz ma dostarczyć napięcie do tych sterowników i silników:
Elektronik CNC
Silniki krokowe
Czyli napięcie na wyjściu zasilacza 33V i prąd 10A - takie wartości wystarczą?
Jakie diody i jakie kondensatory dobrać do tego zestawu?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
witam.
trafo już masz i kondorki również - więc " ryzyko " nie wielkie .
osobiście kupiłbym na allegro diody - są tanie .
zamocowałbym je na radiatorze i po zabawie .
mostki nominalnie na 10A tak naprawdę przy tym prądzie również się grzeją i wymagają radiatora - więc na jedno wychodzi .
sprawdzę na allegro jakie diody by było ok - jak chcesz oczywiście .
jak masz miejsce i cierpliwość to możesz dowinąć na posiadanym trafie uzwojenie pomocnicze do zasilania 12V - trochę drutu i godzina roboty - unikasz drugiego trafa .
mogę Ci w wolnej chwili zaprojektować płytkę ( jak będzie wiadomo wg. jakiego schematu ) .
może się i innym przyda.
pozdrawiam .
trafo już masz i kondorki również - więc " ryzyko " nie wielkie .
osobiście kupiłbym na allegro diody - są tanie .
zamocowałbym je na radiatorze i po zabawie .
mostki nominalnie na 10A tak naprawdę przy tym prądzie również się grzeją i wymagają radiatora - więc na jedno wychodzi .
sprawdzę na allegro jakie diody by było ok - jak chcesz oczywiście .
jak masz miejsce i cierpliwość to możesz dowinąć na posiadanym trafie uzwojenie pomocnicze do zasilania 12V - trochę drutu i godzina roboty - unikasz drugiego trafa .
mogę Ci w wolnej chwili zaprojektować płytkę ( jak będzie wiadomo wg. jakiego schematu ) .
może się i innym przyda.
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 13
Jak byś miał chwile to pokarz mi jakie mają być te diody.
Ale mówiłeś że kondensatory na 50 V były by lepsze:)i jakiej pojemności mają one ?
ja mam 4 szt tych 4700 mikro faradów na 35V
Teraz mam pytanie odnośnie napięcia 12V i 5V
czy do dostarczenia tych dwóch napięć może służyć zasilacz komputerowy, bo mam taki na stanie:).
Ale mówiłeś że kondensatory na 50 V były by lepsze:)i jakiej pojemności mają one ?
ja mam 4 szt tych 4700 mikro faradów na 35V
Teraz mam pytanie odnośnie napięcia 12V i 5V
czy do dostarczenia tych dwóch napięć może służyć zasilacz komputerowy, bo mam taki na stanie:).
-
- Posty w temacie: 11
Jak bardzo Kolega jest przekonany o sumowaniu się prądów?upadły_mnich pisze:jeżeli uzwojenia masz na 5A ( 2 x) to prąd na wyjsciu będzie na 10A.
Po prostu każde z uzwojeń pracuje na połowe prądu wyjściowego.
Kiedy jedna dioda przewodzi 5A druga przewodzi 0A a późnie jest zmiana i ...
Żeby uzyskać sumowanie prądów trzeba połączyć uzwojenia równolegle i zastosować pełny mostek Gretza.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 14
Leoo pisze:Jak bardzo Kolega jest przekonany o sumowaniu się prądów?

odpowiem filozoficznie: im dłużej czytam forum tym mniej rzeczy jestem pewien...całe szczęście, że istnieją jeszcze ksiażki

czyli w jednym pełnym okresie będzie tego prądu...???Leoo pisze:Kiedy jedna dioda przewodzi 5A druga przewodzi 0A a późnie jest zmiana i ...
przypomnę, że prad przemienny traktuje sie troche inaczej niz stały i sumowanie algebraiczne niekoniecznie jest prawidłowe
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Posty w temacie: 4
Forum pełne jest ciekawych treści - teraz o prostownikach
Skoro
Upadły_mnich już o prostownikach może niech nie pisze.

obecnie w gimnazjum jednym z kryteriów jest ocena z czytania ze zrozumieniem, ale to relatywnie świeża sprawa.upadły_mnich pisze:całe szczęście, że istnieją jeszcze ksiażki
Skoro
to tuupadły_mnich pisze:prad przemienny traktuje sie troche inaczej niz stały i sumowanie algebraiczne niekoniecznie jest prawidłowe
zapewne suma metafizycznaupadły_mnich pisze: ...jeżeli uzwojenia masz na 5A ( 2 x) to prąd na wyjsciu będzie na 10A...
Upadły_mnich już o prostownikach może niech nie pisze.
Pasjonat
-
- Posty w temacie: 11
Skoro w jednym półokresie jest 5A i drugim też 5A, to jak by nie liczyć przez cały czas płynie 5A.upadły_mnich pisze:Leoo napisał/a:
Kiedy jedna dioda przewodzi 5A druga przewodzi 0A a późnie jest zmiana i ...
czyli w jednym pełnym okresie będzie tego prądu...???
Polecam artykuł:
http://www.elportal.pl/ea/zasilacze.html
Zwłaszcza od rys. 10.13.
-
- Posty w temacie: 14
ehhh
kolego ma555rek...
co do czytania ze zrozumieniem to nie zastąpi to wiedzy i literatury...ale to stara sprawa i już tego nie uczą w dzisiejszych czasach.
Kolega ma555rek niech nie pisze o rozumieniu z czytania
a ja nie będę pisał o prostownikach...zgoda?
kolega Leoo uparty..
Kolega powołuje się na ten artykuł ale go nie przeczytał.
Proszę zwrócić uwagę na wzór na prąd na diodzie i porównać to z układem Gretza. Taki sam nieprawdaż?
A jeśli w układzie z dzielonym uzwojeniem trafo ta dioda jest szeregowo z połówką uzwojenia? to jaki prąd płynie na tym uzwojeniu? Proszę się zastanowić.
Cały czas mówię o wartości skutecznej nie maksymalnej.
Zresztą ta dyskusja jest śmieszna i pokazuje to co mówiłem wcześniej i tu nikt mnie nie przekona:
Za chwilę wynajdziemy nowe prawa elektrotechniki a później będzie tylko: "o tym już na forum ustalono i nie dyskutujmy"
Twierdzę, że przez jedno z uzwojeń transformatora w "prostowniku dwupołówkowym z dzielonym uzwojeniem" płynie prąd ok 1/2 prądu wyjściowego.
Polecam zapoznanie się z literaturą.
Zresztą może jakiś elektronik z prawdziwego zdarzenia się wypowie.
brawo...kolega Adalber pierwszy
kolego ma555rek...
co do czytania ze zrozumieniem to nie zastąpi to wiedzy i literatury...ale to stara sprawa i już tego nie uczą w dzisiejszych czasach.
Kolega ma555rek niech nie pisze o rozumieniu z czytania

kolega Leoo uparty..
Kolega powołuje się na ten artykuł ale go nie przeczytał.
Proszę zwrócić uwagę na wzór na prąd na diodzie i porównać to z układem Gretza. Taki sam nieprawdaż?
A jeśli w układzie z dzielonym uzwojeniem trafo ta dioda jest szeregowo z połówką uzwojenia? to jaki prąd płynie na tym uzwojeniu? Proszę się zastanowić.
Cały czas mówię o wartości skutecznej nie maksymalnej.
Zresztą ta dyskusja jest śmieszna i pokazuje to co mówiłem wcześniej i tu nikt mnie nie przekona:
Za chwilę wynajdziemy nowe prawa elektrotechniki a później będzie tylko: "o tym już na forum ustalono i nie dyskutujmy"
Twierdzę, że przez jedno z uzwojeń transformatora w "prostowniku dwupołówkowym z dzielonym uzwojeniem" płynie prąd ok 1/2 prądu wyjściowego.
Polecam zapoznanie się z literaturą.
Zresztą może jakiś elektronik z prawdziwego zdarzenia się wypowie.
brawo...kolega Adalber pierwszy
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej