Tokarka ys-2260a (Vevor)
-
3Altair33
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

- Posty w temacie: 1
Re: Tokarka ys-2260a (Vevor)
Moim zdaniem ktoś po prostu wyrównywał szlifierka kątową jakieś niedoskonałości odlewu a potem się przy obróbce okazało, że nie wydało w całości.
-
RomanJ4
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 6
3Altair33 pisze:Moim zdaniem ktoś po prostu wyrównywał szlifierka kątową jakieś niedoskonałości odlewu a potem się przy obróbce okazało, że nie wydało w całości.
To całkiem możliwe.
Dodane 27 minuty 30 sekundy:
Józef87 pisze:kiedy odkręcałem wrzeciennik, śruba w otworze zaznaczonym na zdjęciu kolorem żółtym była całkowicie luźna(różniła się ona też od pozostałych - śruba po prawej stronie na zdjęciu, prawdopodobnie ma stanowić oś obrotu podczas ustawiania wrzeciennika). Wygląda mi to na ułatwienie sobie dopasowania wrzeciennika do łoża.
Ta śruba stanowi oś obrotu przy ustawianiu równoległości(w płaszczyźnie poziomej) osi wrzeciona do osi łoża.
W mojej 360x1000 jest nawet od strony zewnętrznej wrzeciennika specjalna pozioma śruba (15) z kontrnakrętką (16) do precyzyjnego jego ustawiania (obracania wedle przeciwległej pionowej śruby mocującej do łoża)

Steryd pisze:Podskrobiesz wrzeciennik, to zaraz będzie ciągnąć stożek przy podparciu z konika, i trzeba będzie go też skrobać.
Wrzeciennik osiądzie niżej, i oś wrzeciona nie pokryje się z osią tulei konika...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Józef87
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 9
Dzisiaj taka niespodzianka - chciałem po raz pierwszy toczyć w kłach, zamówiłem do tego redukcję mt5 na mt2, jednak pomimo deklarowanego stożka mt5 we wrzecionie okazało się, że mam "mt 4,5"
"Większa średnica" stożka we wrzecionie ma 41,6mm zamiast ~44,4mm i redukcja wchodzi jedynie 13mm w głąb wrzeciona.