zasilanie DDCS v4.1 oraz podłączenie serv
jaki zasilacz oraz filtr
-
FRG
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

- Posty w temacie: 4
zasilanie DDCS v4.1 oraz podłączenie serv
Witam wszystkich.
Kupiłem większość rzeczy z elektroniki a mianowicie DDCS v4.1, serva 600W 2 sztuki oraz na zetkę 400W z hamulcem. (jak w załaczonym zdjeciu) Chciałbym to wszystko uruchomić że tak powiem na sucho a potem wykonać szafkę na elektronikę. Co prawda jest instrukcja ale po ang. i nie chciałbym czegoś uszkodzić
Może ktoś już przerabiał temat i podpowie czy do sterownka DDCS V4.1 należy podpiąć dwa zasilacze?
Mam na oku konkretnie ten: EDR-75-24 Zasilacz na szynę DIN 75W 24V 3.2A oraz z tego co wiem to przydałby się Filtr przeciwzakłóceniowy. Znalazłem taki- EMI RFI sieciowy 10A 230V jednofazowy. Czy filtry też będą potrzebne dwie sztuki na każdy z zasilaczy?
Kupiłem większość rzeczy z elektroniki a mianowicie DDCS v4.1, serva 600W 2 sztuki oraz na zetkę 400W z hamulcem. (jak w załaczonym zdjeciu) Chciałbym to wszystko uruchomić że tak powiem na sucho a potem wykonać szafkę na elektronikę. Co prawda jest instrukcja ale po ang. i nie chciałbym czegoś uszkodzić
Może ktoś już przerabiał temat i podpowie czy do sterownka DDCS V4.1 należy podpiąć dwa zasilacze?
Mam na oku konkretnie ten: EDR-75-24 Zasilacz na szynę DIN 75W 24V 3.2A oraz z tego co wiem to przydałby się Filtr przeciwzakłóceniowy. Znalazłem taki- EMI RFI sieciowy 10A 230V jednofazowy. Czy filtry też będą potrzebne dwie sztuki na każdy z zasilaczy?
-
tuxcnc
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 3
Re: zasilanie DDCS v4.1 oraz podłączenie serv
Zasada jest prosta - jak dasz porządne zasilacze, to filtry nie są potrzebne, a jak dasz badziewne zasilacze, to filtry nie pomogą...
Tylko raz trafiłem na tak badziewne zasilacze impulsowe, które tak siały zakłóceniami, że zasilana nimi elektronika głupiała. Raz, ale to znaczy, że się zdarza.
Na co dzień używam tanich chińskich zasilaczy "LED". Oscyloskop jakieś szumy pokazuje, ale niczego złego one nie powodują.
Ogólnie nie powinno stosować się nadmiarowych urządzeń, bo wtedy wzrasta awaryjność.
A filtr przeciwzakłóceniowy jest wyjątkowo wrednym urządzeniem, bo nie tylko nie wpuści impulsu, ale też go nie wypuści... Znam przypadek gdy spaliło się dokładnie wszystko co było za filtrem, czyli de facto zabezpieczył elektrownię...
-
atom1477

- Posty w temacie: 2
Co za bzdury. Filtr przeciwzakłóceniowy nie służy do zabezpieczania czegokolwiek (a przynajmniej nie do zabezpieczania przed uszkodzeniem).
Może pomyliłeś z filtrem przeciwprzepięciowym.
Pomyśl zanim napiszesz.
-
tuxcnc

Z niczym nie pomyliłem, a ty jak zwykle przypieprzasz się bez sensu, bo chcesz zrobić kolejną gównoburzę.
-
FRG

A jakie to są te pożądane zasilacze? Podałem konkretny model ale nikt się do tego nie odniósł.tuxcnc pisze: ↑11 gru 2025, 21:10Zasada jest prosta - jak dasz porządne zasilacze, to filtry nie są potrzebne, a jak dasz badziewne zasilacze, to filtry nie pomogą...
Tylko raz trafiłem na tak badziewne zasilacze impulsowe, które tak siały zakłóceniami, że zasilana nimi elektronika głupiała. Raz, ale to znaczy, że się zdarza.
Na co dzień używam tanich chińskich zasilaczy "LED". Oscyloskop jakieś szumy pokazuje, ale niczego złego one nie powodują.
Ogólnie nie powinno stosować się nadmiarowych urządzeń, bo wtedy wzrasta awaryjność.
A filtr przeciwzakłóceniowy jest wyjątkowo wrednym urządzeniem, bo nie tylko nie wpuści impulsu, ale też go nie wypuści... Znam przypadek gdy spaliło się dokładnie wszystko co było za filtrem, czyli de facto zabezpieczył elektrownię...
Jeden zasilacz wystarczy na dwa wejścia, w filtry bym się nie bawił, chyba że masz falownik do wrzeciona w tej samej szafie i pojawiają się: resety kontrolera, gubienie wejść, zakłócenia na mpg, enkoderach itp.
Kraj nasz jak i forum nasze, chorzy i upośledzeni ludzie przy władzy!.
-
fxd
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

I co udało ci się uruchomić wszystko .? Jak z konfiguracją .? Ja się zastanawiam nad zakupem DDCS 4.1 . Do 3 osiowki frezarki.
-
FRG

Tak. Wszystkie silniki działają. Konfiguracja jest prosta jednak należy dobrze zrozumieć instrukcję i sposób programowania sterownika.
Tutaj z pomocą przyszło YT.