Dostrajanie?
Jak w temacie
-
PacioM
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

- Posty w temacie: 4
Dostrajanie?
Cześć, próbowałem dostroić silnik w moim cnc a ze jestem świeżakiem to wychodzą cuda.
Od czego zacząć? Czy jest to problem mechaniczny czy raczej kwestia dostrojenia silników w mach3? Mierzyłem dystanse przy dostarajaniu i są m/w okej… zdjecia w załączniku
Od czego zacząć? Czy jest to problem mechaniczny czy raczej kwestia dostrojenia silników w mach3? Mierzyłem dystanse przy dostarajaniu i są m/w okej… zdjecia w załączniku
-
atom1477
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 3
Re: Dostrajanie?
Tu problemem nie jest dostrajanie (bo to na 99% nie serwa, a więc nie ma tam PIDa), tylko ustawianie.
Na moje oko chodzi o duży luz nawrotny. Wprawdzie da się go skompensować programowo (ustawić w Machu) ale lepiej by było go najpierw maksymalnie fizycznie zminimalizować na maszynie.
Na moje oko chodzi o duży luz nawrotny. Wprawdzie da się go skompensować programowo (ustawić w Machu) ale lepiej by było go najpierw maksymalnie fizycznie zminimalizować na maszynie.
-
Bandito
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

Nie ma zdjęcia maszyny, ale w szklanej kuli widzę, że poluzowało się mocowanie śruby trapezowej przy silniku krokowym osi x. Dokręć to używając kleju do gwintów "K2 Prolok T245".
-
atom1477
- Lider FORUM (min. 2000)

Na tym wyfrezowanym kółku widać że masz duży luz nawrotny. Skoro napęd jest na paskach to powodem mogą być ciężko chodzące łożyska liniowe. Choć słaby naciąg pasków i w ogóle użycie pasków do tego typu maszyny też nie pomaga.
-
Bandito
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

Złap za wrzeciono i spróbuj poruszać w różne strony. Wtedy powinieneś wyczuć gdzie jest luz.
Oczywiście, przy wyłączonym wrzecionie.
Sprawdź też czy pasek nie przeskakuje, jeśli słabo naciągnięty.
Oczywiście, przy wyłączonym wrzecionie.
Sprawdź też czy pasek nie przeskakuje, jeśli słabo naciągnięty.