Tokarka na linuxCNC - problem

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Tokarka na linuxCNC - problem

Post napisał: adam Fx » 31 sty 2026, 01:30

Hmm z opisu logika jest nie jasna bo ma działać nie zależnie ale twierdzisz że jeden kabelek z włącznika idzie na przekaźnik zatem diał szeregowo tzn jak z programu maszyna idzie z M8 to przełącznikiem może na chwile wyłączyć chłodziwo bez ingerenci w linuxcnc. zatem daj M8 i następnie jeszcze włącz / wyłącz przełącznik ale bo sprawdź po kablach czy jest na 100% jak piszesz

Obrazek

w hal masz OK więc miernik w dłoń i zobacz czy na pinie 17 zmienia się stan gdy załączasz M8 . Piszesz że nie słychać przekaźnika - jeśli pin17 działa to może przekaźnik padł lub zworka nie styka (poruszaj ją , postukaj w przekaźnik). na kablach obok zaznaczonych musisz mieć 12-24V sprawdź czy obecne. Czemu tam 5V USB nie jest podłączone? zresztą patrzę że mam stary film o tej płycie - https://youtu.be/1l9zTA46feM?si=-h3jZwf018ETwGh4

dioda reaguje? na filmie 02:13

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Autor tematu
Bartek_a
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Bartek_a » 31 sty 2026, 15:18

Ja pie... działa :D Był wypięty ten USB, czyli nie było zasilania do tego przekaźnika, który służy do załączania wrzeciona (w tym wypadku pompy).

Tylko pytanie dlaczego to było wypięte? To 5V USB jest tylko do zasilania tego przekaźnika, czy ma jeszcze jakąś funkcję?

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: 251mz » 31 sty 2026, 22:55

Tylko do zasilania .
Wtyczki lubią się wypinać , zwłaszcza w transporcie , albo od drgań pracy maszyny .
A takie usb nie jest zabezpieczone przed wypięciem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”