UKOSOWANIE BLACHY

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Romek CNC
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Romek CNC » 25 lis 2008, 21:58

robal43 pisze:heh WÓR pieniędzy :lol: :lol: :lol: dobre jesli chcesz tu masz linka do mojej maszyny !! zobacz jak proste rozwiązane jest utrzymanie wysokości palnika
powiem Romek CNC ze oprucz wymiany dysz to przez 5 lat niezaglondałem do palnika :) \
oto link
a co jakosci cięcia to moze jakies fotki ci dać ??/ co ?? :roll:
Drogi robalu
Sposób regulacji widoczny na twoim filmie to tzw talerz rolkowy - jest to najprostrzy - mechaniczny sposób regulacji wysokości. Sposób dobry tylko do pewnych zastosowań - głownie do cięcia cienkich blach, o dobrej powierzchni i tylko do pewnego typu detali.
Na twoim filmie widać jak wycinasz duży gabarytowo detal z cienkiej blachy w pobliżu którego nie znajdują się inne detale - poprostu masz produkcję dla której ten sposób regulacji jest ok.
Tak więc - jeśli zostaną spełnione pewne warunki to ten rodzaj regulacji da radę.

Na filme widać jak podczas cięcia następuje odkształcenie termiczne blachy i blacha podnosi się do góry;
A co jeśli będziesz chciał wycinać dużo elementów o niewielkich gabarytach, które są poukładane bardzo blisko siebie, tak aby optymalnie wykorzystać blachę i na dodatek niektóre z tych detali w trakcie cięcia staną na sztorc na stole ???
Wtedy to cudo techniki przywali w blachę i przesunie ją po stole psując wycinany detal - to oczywiście najłagodniejszy scenariusz. Gorzej będzie jeśli trafisz na blachę grubszą lub twoja blacha cienka sklei się ze stołem - wtedy możesz połamać układ regulacji, palnik plazmowy, zniszczyć mechanikę suportu, utracić geometrię maszyny itd.

Fotki chętnie zobaczę i napisz z jaką prędkością tniesz (szacuję że jakieś 2,5 m/min).
Ja niedawno widziałem cięcie ocynku z prędkością 8 m/min i to robiło dopiero wrażenie.

Tagi:

Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: robal43 » 26 lis 2008, 05:32

Mogło być bez tego Drogi Robalu ale ok
Drogi Romciuu tak naprawde to oco ci chodzi ?? ze mam stary system ?/
ze niby tne na niej ponad 5 lat i niewiem ze mozliwe jest przesunięcie blach ?/
ze do cienkich blach ??
ze powoli tnie ??
:lol:
To ze wycinam duzy detal (przypadek)
Max gr blachy 11 mm nam to wystarcza..
a na filmiku predkośc 5,5 m/min
mozna ciąc max 7,5 - 8 m/min tylko na orginalnych dyszach
specjalnie dla ciebie nagram filmik z duzą ilością detali ....
tylko daj mi pare dni bo niemam ostatnio czasu...
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 26 lis 2008, 06:40

Panowie .... Panowie dajcie na "luz".
Jest to stara maszyna , każdy z nas ma rację , ale to nie powód by sie sprzeczać. Są rózne rozwiązania maszyn i każde....ale to każde ma wady i zalety. kwestia przyzwyczajenia.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Awatar użytkownika

robal43
Kontakt:

Post napisał: robal43 » 26 lis 2008, 08:36

Romek CNC pisze:
robal43 pisze:heh WÓR pieniędzy :lol: :lol: :lol: dobre jesli chcesz tu masz linka do mojej maszyny !! zobacz jak proste rozwiązane jest utrzymanie wysokości palnika
powiem Romek CNC ze oprucz wymiany dysz to przez 5 lat niezaglondałem do palnika :) \
oto link
a co jakosci cięcia to moze jakies fotki ci dać ??/ co ?? :roll:
Drogi robalu
Sposób regulacji widoczny na twoim filmie to tzw talerz rolkowy - jest to najprostrzy - mechaniczny sposób regulacji wysokości. Sposób dobry tylko do pewnych zastosowań - głownie do cięcia cienkich blach, o dobrej powierzchni i tylko do pewnego typu detali.
Na twoim filmie widać jak wycinasz duży gabarytowo detal z cienkiej blachy w pobliżu którego nie znajdują się inne detale - poprostu masz produkcję dla której ten sposób regulacji jest ok.
Tak więc - jeśli zostaną spełnione pewne warunki to ten rodzaj regulacji da radę.

Na filme widać jak podczas cięcia następuje odkształcenie termiczne blachy i blacha podnosi się do góry;
A co jeśli będziesz chciał wycinać dużo elementów o niewielkich gabarytach, które są poukładane bardzo blisko siebie, tak aby optymalnie wykorzystać blachę i na dodatek niektóre z tych detali w trakcie cięcia staną na sztorc na stole ???
Wtedy to cudo techniki przywali w blachę i przesunie ją po stole psując wycinany detal - to oczywiście najłagodniejszy scenariusz. Gorzej będzie jeśli trafisz na blachę grubszą lub twoja blacha cienka sklei się ze stołem - wtedy możesz połamać układ regulacji, palnik plazmowy, zniszczyć mechanikę suportu, utracić geometrię maszyny itd.

Fotki chętnie zobaczę i napisz z jaką prędkością tniesz (szacuję że jakieś 2,5 m/min).
Ja niedawno widziałem cięcie ocynku z prędkością 8 m/min i to robiło dopiero wrażenie.
w takim razie podaj mi przykład jakich detali nie mozna ciąć na takim rozwiązaniu :lol: :lol: bo jestem strasznie tym zainteresowany ..

[ Dodano: 2008-11-26, 08:40 ]
Aze stara maszyna to nieznaczy ze szajss ! znam przykłady nowych maszyn na kturej wiecej sie zbiera kuzu
serwis 4 razy w miesiącu i tak juz to trwa ponad miesiąc :roll: Nowa plazma ok ale zalezy jak wykonana i jakie rozwiązania :)

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 26 lis 2008, 22:22

Trochę w tym racji że taki układ bardziej się nadaje na większe elementy. Ale ….
Równie dobrze tnąc po krawędzi blachy może zahaczać o żebra stołu. Więc zbyteczna ta dyskusja.
Po prostu posty wcześniejsze Panowie wniosły trochę wiedzy dla kolegi który mam nadzieję że miał problem i go rozwiązał. Po to chyba to forum istnieje …. A nie żeby przepychać się swoimi racjami.
Każdy pomysł jest dobry , i trzeba go uważnie przeanalizować. Ja dwadzieścia lat tylko siedzę w cięciu i spawaniu ale sam chętnie czytam posty od starszych kolegów , może nie wiekiem ale doświadczeniem.

Awatar użytkownika

robal43
Kontakt:

Post napisał: robal43 » 27 lis 2008, 05:30

cnccad w takim razie od dzisiaj nieciąc małych detali ?
moze i zachacza z 10 razymi się to zdazyło ale to tylko w przypadku jak przychodziła do nas blacha p 0.75 zle składowana tzn arkusz blachy był (sam w sobie zwinięty) jak bys prosto z bala rozwinoł ....
ale denerwuje mnie jak ktos pisze ze nienadaje się do małych detali bo tne na niej juz troche czasu i troszke ton poszło ..... :razz:
Pozdrawiam.
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 27 lis 2008, 07:37

czy ja napisałem że nie nadaje się do małych detali ??
Z cała pewnością tnie się lepiej większe niz małe.
A jak Cię prawda denerwuje Twój problem. Romek CNC dobrze „robaczku kolorowy” napisał. Z samej logiki to wynika.
Ale żaden nie napisał że do małych detali się to nie nadaje. Po za tym … odbiegamy od tematu. A chyba nie o to chodzi.

gawron205
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: gawron205 » 09 gru 2008, 14:27

Witam,
Mam problem poniewarz szef dodal mi nowy zakres obowiazkow. Mam zajac sie poprawieniem jakosci wypalanych elementow na: Wypalarce Ecert Jantar, zrodlo plazmy Hypertherm powermax 1650 i nie za bardzo wiem jak sie za to zabrac:( Elementy sa male i bardzo gesto poukladane(oszczednosc) blachy o grubosci miedzy 5 a 12, przy okazji przydal by mi sie tez jakis program do optymalizacji ukladania elementow na blache. Prosze o pomoc. Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-12-09, 14:31 ]
Chodzi mi dokladnie jak zminimalizowac ukosowanie blachy podczas ciecia plazma na urzadzeniu w/w.

Awatar użytkownika

berdysz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: berdysz » 09 gru 2008, 16:06

No ja osobiście wolałbym od szefa wiedzieć co mu sie nie podoba w tych elementach, które do tej pory paliłeś. Do jantara powinienes miec juz jakiś program do Nestingu od Eckerta a jak nie masz to poszukaj bo na pewno Ci dali. A z ta jakoscią to niech Ci powie co mu sie nie podoba? Otwory? Wygląd krawędzi popaleniu? A może detale nie trzymaja wymiaru? No i wex go wyprostuj bo wielu szefów kupuje plazmę a oczekuje od niej jakosci lasera co jest nieporozumieniem. Chociaż Jantar ma plazmę Hidefinition więc takie blaszki powinno ciąć bez problemu.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 09 gru 2008, 16:16

temat prosty.
Podaj wszystkie swoje problemy i postaram się Ci pomóż.
Jak chcesz to pisz na PW a jak nie to ogólnie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”