Mini tokarka do metalu - HECHT 8410

Prośśba o porady dotyczące amatorskiego użytkowania

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
WojtekJarzęcki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Re: Mini tokarka do metalu - HECHT 8410

Post napisał: WojtekJarzęcki » 08 sty 2026, 19:31

pukury pisze:Jeżeli można - jaki rodzaj modelarstwa uprawiasz?

Pewnie że można, no więc emerytura spowodowała że mogę wreszcie zająć się tym co lubię, mogę i chcę robić. Kiedyś "działałem" w ramach inspiracji zestawami ze składnicy "Czuj-Czyn" modelarstwem lotniczym jeżeli to można tak nazwać. Nie zrzeszałem się więc na niewiele mnie było stać. Teraz z nudów emeryckich mogę coś wreszcie robić. Uprawiam dla własnych przyjemności elektronikę ( zawodowo uprawiałem tę dziedzinę) i tak mi zostało, lubię konstrukcje wspomagane oprogramowaniem i elektroniką. Ostatnio chodzi mi po głowie wyposażenie tej mojej małej tokareczki w posuw sterowany elektroniką głównie do gwintów czy małej automatyzacji... Zobaczymy może sie uda. Poza chęciami i planami lubie zakupy nawet mam już aparaturę do RC ale na razie leży i czeka. Albo to będzie model samolotu albo łodzi RC, mieszkam nad jeziorem.
RomanJ pisze:P.S. Szkoda, że nie poradziłeś się przed zakupem tego Hehta, za mniejsze pieniądze(nawet z cłem)...
Faktycznie szkoda ale niedawno odkryłem że jest forum z tak przyjaźnie nastawioną do "młodzieży na emeryturze" ekipą. Jeszcze raz dziękuję za wskazówki. Z tymi diamentowymi tarczami to myślałem że te korundowe się nie nadają dlatego kombinowałem z szlifierką kątową :). Po Twojej lekturze wjadę na właściwe tory. I przez zakupem będę też pytał. Zamówiłem zestaw noży składanych 10x10 i ten 16x16 do zeszlifowania "uparcie do tych płytek z ZSRR". Dziękuje Wszystkim z pomoc..

Wojtek Jarzęcki

Tagi:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”