Projekty do CNC 3018 Pro Utra
Gdzie znajdę gotowe projekty do drewna
-
ArturBiel
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 1
Projekty do CNC 3018 Pro Utra
Kupiłem maszynę CNC 3018 Pro Ultra, zanim zacznę uczyć się projektowania chciałbym spróbować na gotowych projektach w drewnie . Chciałem zapytać gdzie znajdę gotowe projekty? Próbowałem aby ChatGPT stworzył jakiś G-code z rozszerzeniem NC ale niestety nie daje rady . Może można taki plik zrobić na podstawie zdjęcia?

![Obrazek]()

Tagi:
-
tuxcnc
- Lider FORUM (min. 2000)

Re: Projekty do CNC 3018 Pro Utra
Projekty w formacie STL można znaleźć w necie, nawet darmowe.ArturBiel pisze: ↑29 gru 2025, 21:01Kupiłem maszynę CNC 3018 Pro Ultra, zanim zacznę uczyć się projektowania chciałbym spróbować na gotowych projektach w drewnie . Chciałem zapytać gdzie znajdę gotowe projekty? Próbowałem aby ChatGPT stworzył jakiś G-code z rozszerzeniem NC ale niestety nie daje rady . Może można taki plik zrobić na podstawie zdjęcia?
Ale do konwersji takiego pliku na g-kod będziesz potrzebował programu CAM, a te potrafią być bardzo drogie.
Pierwszy wybór to Estlcam, który jest dość tani, a w wersji demo w pełni funkcjonalny, tylko trochę wkurzający.
Drugi to DeskProto, trochę droższy i z dema nie zrobisz pliku na frezarkę, ale możesz zobaczyć co potrafi (szczególnie czwarta oś).
Powszechnie polecanych programów typu Fusion stanowczo nie polecam. Zakup pełnej licencji do hobby to paranoja, a darmowa wersja może w każdej chwili przestać działać...
-
19Janusz53
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Re: Projekty do CNC 3018 Pro Utra
Jeżeli wielkość tych wyrobów nie przekracza 100 mm , to przy pomocy darmowych programów CAM ( np.FreeCAD )będziesz mógł zrobić w dużym przybliżeniu obrys oraz kilka największych elementów. Maksymalnie 10 - 20 % całego wyrobu. Reszta to ręczne dłubanie. Nie wyobrażam sobie zrobienie w całości takiego wyrobu ( np. kulki). Zdecydowana większość detali wymaga CAM oraz maszyny 5 osiowej , a więc inwestycji zupełnie innego poziomu. Widać to bardzo dobrze na chińskich filmikach pokazujacych wykonanie tego typu detali. Przypominam rówież , że jeżeli masz maszynę o powtarzalności 0.1 mm , to przypadkowo możesz zrobić detal z dokładnoscią 0.1 - 0.2 mm. , dość często dokładność będzie w zakresie 0.4 - 0.5 mm , a dokładność powtarzalna to 0.7 - 1 mm. Moja opinia o Fusion jest dokładnie taka sama jak @tuxcnc.