Projekty do CNC 3018 Pro Utra

Gdzie znajdę gotowe projekty do drewna

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
ArturBiel
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Projekty do CNC 3018 Pro Utra

Post napisał: ArturBiel » 29 gru 2025, 21:01

Kupiłem maszynę CNC 3018 Pro Ultra, zanim zacznę uczyć się projektowania chciałbym spróbować na gotowych projektach w drewnie . Chciałem zapytać gdzie znajdę gotowe projekty? Próbowałem aby ChatGPT stworzył jakiś G-code z rozszerzeniem NC ale niestety nie daje rady . Może można taki plik zrobić na podstawie zdjęcia?

Obrazek

Obrazek
Załączniki
ornament.jpg

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Projekty do CNC 3018 Pro Utra

Post napisał: tuxcnc » 29 gru 2025, 22:16

ArturBiel pisze:
29 gru 2025, 21:01
Kupiłem maszynę CNC 3018 Pro Ultra, zanim zacznę uczyć się projektowania chciałbym spróbować na gotowych projektach w drewnie . Chciałem zapytać gdzie znajdę gotowe projekty? Próbowałem aby ChatGPT stworzył jakiś G-code z rozszerzeniem NC ale niestety nie daje rady . Może można taki plik zrobić na podstawie zdjęcia?
Projekty w formacie STL można znaleźć w necie, nawet darmowe.
Ale do konwersji takiego pliku na g-kod będziesz potrzebował programu CAM, a te potrafią być bardzo drogie.
Pierwszy wybór to Estlcam, który jest dość tani, a w wersji demo w pełni funkcjonalny, tylko trochę wkurzający.
Drugi to DeskProto, trochę droższy i z dema nie zrobisz pliku na frezarkę, ale możesz zobaczyć co potrafi (szczególnie czwarta oś).
Powszechnie polecanych programów typu Fusion stanowczo nie polecam. Zakup pełnej licencji do hobby to paranoja, a darmowa wersja może w każdej chwili przestać działać...

19Janusz53
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Re: Projekty do CNC 3018 Pro Utra

Post napisał: 19Janusz53 » 30 gru 2025, 13:54

Jeżeli wielkość tych wyrobów nie przekracza 100 mm , to przy pomocy darmowych programów CAM ( np.FreeCAD )będziesz mógł zrobić w dużym przybliżeniu obrys oraz kilka największych elementów. Maksymalnie 10 - 20 % całego wyrobu. Reszta to ręczne dłubanie. Nie wyobrażam sobie zrobienie w całości takiego wyrobu ( np. kulki). Zdecydowana większość detali wymaga CAM oraz maszyny 5 osiowej , a więc inwestycji zupełnie innego poziomu. Widać to bardzo dobrze na chińskich filmikach pokazujacych wykonanie tego typu detali. Przypominam rówież , że jeżeli masz maszynę o powtarzalności 0.1 mm , to przypadkowo możesz zrobić detal z dokładnoscią 0.1 - 0.2 mm. , dość często dokładność będzie w zakresie 0.4 - 0.5 mm , a dokładność powtarzalna to 0.7 - 1 mm. Moja opinia o Fusion jest dokładnie taka sama jak @tuxcnc.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”