Sonda niczego nie pokazuje, sonda wystawia sygnał kiedy czegoś dotknie.
Skoro tak prostych rzeczy nie rozumiesz, to nie da się z Tobą dyskutować.

Sonda niczego nie pokazuje, sonda wystawia sygnał kiedy czegoś dotknie.

Nie będzie dopóki się go nie skalibruje. Pisałem o trudności kalibracji (tą konkretną metodą), a nie o trudności późniejszego używania.

No i co z tego?
I w szczególnej szczególności:W przestrzeni euklidesowej wektory można rozumieć dwojako:
jako dowolne odcinki (kierunek i moduł) z wyróżnioną kolejnością punktów końcowych (zwrot)[1], takie wektory nazywa się wektorami zaczepionymi;
jako sam kierunek wraz ze zwrotem oraz modułem, przy czym punkt początkowy (zaczepienia) nie jest istotny, wtedy mówi się o wektorach swobodnych.
Każdy wektor zaczepiony można przekształcić w wektor swobodny, „zapominając” o jego początku, a każdy wektor swobodny w zaczepiony, wskazując konkretny punkt zaczepienia wektora (kierunek, zwrot i moduł wyznaczają wtedy punkt końcowy).
Naprawdę niczego Wam to nie przypomina ???można przekształcić (...) każdy wektor swobodny w zaczepiony, wskazując konkretny punkt zaczepienia wektora (kierunek, zwrot i moduł wyznaczają wtedy punkt końcowy).

Nigdzie w tej definicji nie pisze że wektor musi być niezależny od niczego.tuxcnc pisze: ↑28 gru 2025, 12:58Cała nasza "dyskusja sprowadza" się do tego, że offset to wektor i jako taki stanowi zamkniętą całość, niezależną od niczego innego, co jest oczywistą prawdą. Jak ktoś nie wierzy, to może sprawdzić choćby w : https://pl.wikipedia.org/wiki/Wektor
Masz tam opisane różne rodzaje sił, wraz z opisem od czego zależą. Siły są wektorami, i od czegoś zależą! No patrz ty.

Znowu nie czytasz tego, na co odpowiadasz.
Wektor swobodny ma tylko kierunek, zwrot oraz moduł, co go jednoznacznie określa, a sama nazwa "swobodny" bierze się stąd, że nie zależy od niczego innego.wektory można rozumieć dwojako:
jako dowolne odcinki (kierunek i moduł) z wyróżnioną kolejnością punktów końcowych (zwrot)[1], takie wektory nazywa się wektorami zaczepionymi;
jako sam kierunek wraz ze zwrotem oraz modułem, przy czym punkt początkowy (zaczepienia) nie jest istotny, wtedy mówi się o wektorach swobodnych.
Wektory pojawiają się w polskim systemie edukacji głównie w matematyce (geometria, analityczna) i fizyce, zaczynając od szkoły podstawowej (klasy 7-8)