Zbyt głebokie frezowanie

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

jasiekk7
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11

Re: Zbyt głebokie frezowanie

Post napisał: jasiekk7 » 27 gru 2025, 17:35

tomareks pisze:jakie tylko sobie wymyślisz.

Nie mam czujnika wysokości narzędzia na żadnej maszynie tylko zwykły seter Z. I żeby mierzyć narzędzia bez każdorazowego chwytania czujnika przedmiotu to mam go zmierzonego tym czujnikiem RAZ i mierzę sobie narzędzia kiedy chcę. Pewnie, że mogę inaczej (np na papierek), ale po co skoro dzięki UZALEŻNIENIU tych offsetów tego robić nie muszę?

Można robić jak TUX. C został napisany w assemblerze a jakoś nikt dzisiaj nie gada, że prawdziwy programista to ten od assemblera bo w "C" robią tylko "guzikowcy".

tomareks
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4

Post napisał: tomareks » 27 gru 2025, 18:00

Nie wiem jak robi Tux czy inni, wiem, tylko że co producent to różne ich przemyślenia. Nie pamiętam dobrze ale chyba w machu offset był od 0 materiału.
Kraj nasz jak i forum nasze, chorzy i upośledzeni ludzie przy władzy!.

jasiekk7
Posty w temacie: 11

Post napisał: jasiekk7 » 27 gru 2025, 18:02

no właśnie nie do końca. Bo nad offsetami kontrolę ma użytkownik. I jeżeli np uzależni offset od czujnika wysokości narzędzia od offsetu długości sondy przedmiotu to sobie znacznie ułatwia pracę.

Ale nie musi, może dalej robić w assemblerze i wyzywać innych, że nie są prawdziwymi programistami.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2025, 18:07 przez jasiekk7, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34

Post napisał: tuxcnc » 27 gru 2025, 18:04

Przypomniał mi się tzw. paradoks Monty’ego Halla, który w istocie nie jest żadnym paradoksem, ale świetnym przykładem jak można tak komuś zrobić wodę z mózgu, że zaczyna widzieć wszędzie kozy, zamiast rzeczy oczywistych.
Jak wiadomo, jeśli mamy wybrać jedną bramkę z trzech, to prawdopodobieństwo trafienia wynosi 1/3 i jeśli nie zmienimy wyboru, to prawdopodobieństwo się nie zmieni.
Podobnie, jeśli dostaniemy możliwość wybrania dwóch bramek z trzech, to prawdopodobieństwo wyniesie 2/3 i też jeśli nie zmienimy wyboru, to prawdopodobieństwo się nie zmieni..
Tak więc gdyby gracz dostał do wyboru albo jedną bramkę, albo dwie pozostałe, toby wiedział co jest bardziej korzystne, ale zamiast tego dostaje opowieść o kozach i wszystko mu się miesza....

Podobnie jest tutaj.
Offset to odległość pomiędzy punktem przyjętym za bazę a punktem którego położenie mierzymy.
Dwa punkty, odległość między nimi i absolutnie nic więcej.
Żadne kozy niczego tu nie zmieniają.

tomareks
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: tomareks » 27 gru 2025, 18:10

jasiekk7 pisze: I jeżeli np uzależni offset wysokości narzędzia od offsetu długości sondy przedmiotu to sobie znacznie ułatwia pracę.

Ale nie musi, może dalej robić w assemblerze i wyzywać innych, że nie są prawdziwymi programistami

Pisałem, że offset to przesunięcie względem 0 które sobie ktoś wymyśli to co nowego twórczego napisałeś?
Kraj nasz jak i forum nasze, chorzy i upośledzeni ludzie przy władzy!.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 27 gru 2025, 18:26

Kiedyś, dawno temu, pracowałem przy rozkroju płyt z tworzyw sztucznych.
Płyty miały sporą tolerancję grubości, a właściciel interesu bzika na punkcie estetyki jego maszyn.
Czujnika wysokości ani sondy 3d nie było, frez po wymianie ustawiałem na papierek, ale nie na powierzchni materiału, tylko tuż nad stołem.
Najzwyczajniej tak było bezpieczniej, bo stół był święty i nie wolno było go porysować....
No i co?
Mam teraz wszystkim wmawiać, że tak było prawidłowo, bo ja tak robiłem?

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: atom1477 » 27 gru 2025, 18:46

tuxcnc pisze:
27 gru 2025, 18:04
Offset to odległość pomiędzy punktem przyjętym za bazę a punktem którego położenie mierzymy.
Dwa punkty, odległość między nimi i absolutnie nic więcej.
Żadne kozy niczego tu nie zmieniają.
A kto chce to zmieniać?
My tylko mówimy że wygodnie jest za te bazy (bo czujniki są 2) przyjąć jakiś jeden punkt. A nie dwa osobne. I po to się kalibruje czujniki względem siebie (co jest jednoznaczne ze skalibrowaniem ich względem jakieś stałej mechanicznej bazy, choć to może być trudne skoro jeden czujnik mierzy od góry a drugi od dołu, a do tego któryś z nich może nie mieć możliwości ruchu).

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: Steryd » 27 gru 2025, 19:03

Od tego masz trzpienie wzorcowe. I owszem kalibruje się względem kinematyki obrabiarki choćby po to, żeby móc śledzić końcówkę narzędzia.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 27 gru 2025, 19:04

atom1477 pisze:
27 gru 2025, 18:46
My tylko mówimy że wygodnie jest za te bazy (bo czujniki są 2) przyjąć jakiś jeden punkt. A nie dwa osobne. I po to się kalibruje czujniki względem siebie (co jest jednoznaczne ze skalibrowaniem ich względem jakieś stałej mechanicznej bazy, choć to może być trudne skoro jeden czujnik mierzy od góry a drugi od dołu, a do tego któryś z nich może nie mieć możliwości ruchu).
Znowu niczego nie rozumiesz.
Jest statystycznie nieprawdopodobne, aby po najechaniu sondą 3d na toolsetter oba czujniki zadziałały równocześnie.
Żeby było gorzej, oba czujniki mają elementy podatne, czyli może wystąpić błąd pomiędzy różnymi pomiarami.
Czyli tylko się Wam wydaje, że tak jest łatwiej,

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 27 gru 2025, 19:07

atom1477 pisze:
27 gru 2025, 18:46
choć to może być trudne skoro jeden czujnik mierzy od góry a drugi od dołu, a do tego któryś z nich może nie mieć możliwości ruchu).
Nie jest trudne bo ten nieruchomy opisany jest współrzędną maszynową. Się nie rusza i nie zmienia tak jak offset programowy i korzystasz z niego wyliczając aktualną długość frezu w oparciu o ruch maszynowy Zki jako różnica tych dwóch wartości.I nie ma znaczenia jaka jest wartość offsetu w Z.
A sonda która dziobie w detal z własną skalibrowaną długością (jak reszta narzędzi) pokazuje wynik względem aktualnego offsetu programowego. Przesuniesz Z=0 na inny poziom to i sonda pokaże nową wartość w Z.

Tak nawiasem Tusk tyle razy przywoływał swoją rację jako wzorzec pojmowania jakiegoś zagadnienia że wypada wrócić do wielokrotnie dawanego przez niego dowodu wprost o jakości "rozumowania". Np udowadniał że aby obrobić kontur z korekcją to trzeba rysunek poprawić nanosząc nowe linie w miejsce starych aby frez się zmieścił bo inaczej program pluje komunikatami o błędnych ścieżkach. Tak wymyślił i wszyscy tak mają sprawę widzieć. I sporo jeszcze innych wniosków jego "rozumowania"
Macie jeszcze chęć?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”