Natan5064 pisze:dwie śruby spiete pasem
Na początku rozwiązanie jeden silnik pas i dwie śruby zaprojektowałem, serwo 1kW bez problemu uciągnęło by taki układ, widziałem wątek, gdzieś człowiek stwierdził że frezuje z powodzeniem stal, jeden silnik krokowy 12Nm i dość długi pas zębaty HTD5 w osi Y frezarka konstrukcja stalowa. Ja jednak zrezygnowałem z tego układu, choć może i warto było spróbować, koszt konwersji na układ z dwoma silnikami nie wymagał by dużych modyfikacji i zawsze byłby możliwy, ale jednak odpuszczę i zastosuję dwa serwa w osi Y
Myślałem o stole traserskim jako podstawie i stałej bramie, niegłupi pomysł, ale nie mam miejsca u siebie aby zmieścić takie rozwiązanie w sumie zabrakło ok 20cm, więc cóż będę miał stół teowy żeliwny akurat ma człowiek rozmiar jaki jest mi potrzebny.
Tak patrzę na Twój rysunek, nie jestem specjalistą ale Twoja brama fakt tak trochę w powietrzu wisi, ja bym płaskownik który przylega do stołu wydłużył na całą głębokość stołu. Żeliwo jest bardzo sztywne ale też dość kruche, przy takim zamocowaniu bramy obawiał bym się pęknięcia stołu, brama stalowa jednak sporo waży, plus udar z wibracji podczas pracy.
Dla postanowiłeś odpuścić użycie blachy wykrawanej na laserze?