Dwie śruby w osi napedu bramy i jeden serwomotor

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Max_Siedlce
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10

Dwie śruby w osi napedu bramy i jeden serwomotor

Post napisał: Max_Siedlce » 05 gru 2025, 10:44

Witajcie.
Koledzy projektuję sobie pierwszą frezarkę do drobnych rzeczy z aluminium, pole robocze 450mm x 300mm.
Czy takie rozwiązanie napędu posuwu bramy ma sens?
Dwie śruby kulowe C5 16mm i centralnie jeden serwomotor 1000W 4.5Nm napędzający je za pomocą paska zębatego szerokości 25mm.
Zleży mi bardzo na ograniczeniu miejsca mam je wyliczone wręcz na styk.
Brama będzie wykonana dość ciężko z aluminium o grubości 30mm PA13, wózki HIWIN w osi X, Z HGH20CA a w osi Y HGW30CC + mokry chińczyk 2.2KW
Czy dwie śruby 16mm wystarczą do napędu posuwu bramy? Czy zmienić śruby na 20mm? W osi X i Z będą śruby 20mm i również planuję połączenie pasem 25mm ale tu będzie niewielka odległość ok 120mm. Czy jeśli to dobrze zaprojektuję to zastosowanie połączenia serwa ze śrubami pasem 25mm w przełożeniu 1:1 będzie powodować utratę w precyzji?
Czy warto stosować przełożenie 1:2? Nie zależy mi na szybkości, nie będzie to produkcja seryjna.
Pozdrawiam.
Sławek

PS Przepraszam post powinienem umieścić w dziale CNC podstawy ale teraz już nie potrafię go usunąć i umieścić tam jeśli tak trzeba to proszę o przeniesienie moderatora.

Autor tematu
Max_Siedlce

Re: Dwie śruby w osi napedu bramy i jeden serwomotor

Post napisał: Max_Siedlce » 18 gru 2025, 19:39

Cóż sam sobie odpowiem, szkoda że ktoś ogarnięty nie napisał po prostu prostego nie. 13 dni rycia filmików xx godzin internetu, przez wiele godzin aby trafić na ten właściwy gdzie Adam Maszynotwór zadał dokładnie takie samo pytanie o pasek napędowy na YT było wiele cennych odpowiedzi i doszedł do wniosku że pasek nie jest to dobre rozwiązanie. Paski się zużywają, koła się zużywają, do tego tanie koła do pasków zębatych nie nadają się a zamawiane są drogie.
Muszę przyznać że jak żyję prawie 60 lat nie spotkałem tak mało przyjaznej społeczności.
Nie jestem ślusarzem ani nie zamierzam zarobkowo produkować elementów. Jestem elektronikiem/programistą ale głównie zarobkowo zajmuję jestem realizatorem dźwięku i czasem zrobił bym sobie jakieś urządzenie którego mi brakuje a na rynku takiego brak, jednak wykonanie (samo wycięcie i wyfrezowanie otworów) panelu przedniego na zamówienie w postaci jednej sztuki w firmach reklamujących swoje oferty na OLX, czy jakieś grupie CNC na Fb to jakieś niezbyt zdrowe ceny usłyszałem że się ode chciało, za przedni panel rack 1U o wymiarach 480mm/45mm grubości 7mm szok usłyszałem ceny od 700zł do 1450zł brutto z aluminium.
Posiadanie jakiejś kompaktowej frezarki było by zbawienne po pierwsze przedni panel a i PCB zrobienie to łatwo i przyjemnie.
Pomysł miałem taki w zasadzie zrobiłem już całość w Solidworks, jednak cóż muszę go zmodyfikować i znaleźć więcej miejsca.
Pozdrawiam wszystkich.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

logopeda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: logopeda » 18 gru 2025, 21:59

Max_Siedlce pisze:Muszę przyznać że jak żyję prawie 60 lat nie spotkałem tak mało przyjaznej społeczności.

mając tyle lat powinieneś mieć cierpliwość - ja mam 51 i mam :) a do sedna co powoduje Wami początkującymi, że brniecie cały czas w ruchomą bramę przy tak małym polu roboczym ? (tak wiem zajmuje mniej miejsca ale tylko teoretycznie)
Piszesz że masz mało miejsca a nie bierzesz pod uwagę osłon które zajmują często 2 razy więcej niż maszyna. Chcesz frezować jakościowo aluminium to musisz mieć jakieś chłodziwo - gdzie to ma wszytko spływać?
wymyśliłeś sobie minimalną gabarytowo maszynę ale nie bierzesz pod uwagę ile syfu na 2 metry w około będzie po 5 minutowym frezowaniu alu.
Podsumowując - stała brama, jedno serwo, jedna śruba oraz brak pasków - sztywniejsza i prostsza konstrukcja.

Autor tematu
Max_Siedlce

Post napisał: Max_Siedlce » 19 gru 2025, 11:07

Wiesz często udzielam się na różnych forach/grupach tematycznych, realizacji dźwięku/programowania/elektroniki i zawsze początkującej osobie nie odmówię porady, instrukcji czy pomocy w końcu każdy kiedyś zaczynał i był zielony. Warto sobie pomagać.
Myślałem oczywiście o stałej bramie i mocno to rozważałem, niestety pole robocze źle wcześniej napisałem nie 450 a min wymiar rack to 480mm wiec to co zrobiłem ma pole użyteczne minimalnie większe 500 x 300. Przy tej konstrukcji zmieściłem się w wymiarach na które mam miejsce idealnie 850mm x 540mm używając w ruchomej bramie aluminium o grubości 30mm i w poprzek 50mm wzmocnione płytą stalową z tyłu 12mm oś Z 35mm Powinno to być raczej stabilne. Brama stała to dobre rozwiązanie, jednak wielkość urządzenia rośnie znacznie. Poza tym to raczej konstrukcja stalowa u mnie w okolicy nie znajdę tego, a wykonanie ok ale jednak wymaga odprężenia tu też zero szans w moich okolicach.
Cóż nie mam miejsca w szerokości i wysokości na pozbycie się pasków więc spróbuję z paskami GT3 podobno najlepsze co można dziś kupić jeśli nie będzie działać to będę kombinował. W osi Y zamówiłem drugie serwo i sprzęgła kłowe i jednak śruby C5 20mm jakoś to zmieszczę, najgorsza sytuacja to szerokość.
Chłodzenie na szkicu sobie odpuściłem, chłodzenie powietrzem z mgiełką, boczne osłony i tył będą do maksymalnej możliwej wysokości. Urządzenie będzie zabudowane w zamkniętej kabinie. Na śruby i paski będą jeszcze pokrywy/osłony.
Frezowanie takiej części jak poniżej nie wygeneruje raczej masy syfu i to pojedyncza sztuka co jakiś czas nie seryjna praca, więc po każdym frezowaniu mogę wszystko dokładnie sprzątnąć. do tego przemyślałem jeszcze z tyłu nawiew czyszczący na pole pracy.
Właśnie wykonanie podobnego jak poniżej (szt na foto są dwie) panelu przedniego 1U kosztuje 700zł do 1450zł (bez materiału) a w planie mam 5-6 różnych urządzeń od obudowach o rozmiarach wysokości 1U do 4U to po samych panelach frezarka się zwróci :-)

Obrazek

Cóż teraz myślę jaki kontroler dobrać do sterowników serwomotorów T3D raczej dla Mach3
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
Wesołych Świąt.

Bronsonboss
Posty w temacie: 1

Post napisał: Bronsonboss » 19 gru 2025, 12:10

Max_Siedlce pisze:Cóż nie mam miejsca w szerokości i wysokości na pozbycie się pasków więc spróbuję z paskami GT3 podobno najlepsze co można dziś kupić jeśli nie będzie działać to będę kombinował. W osi Y zamówiłem drugie serwo i sprzęgła kłowe i jednak śruby C5 20mm jakoś to zmieszczę, najgorsza sytuacja to szerokość.

A nie masz możliwości dać na dole poprzeczki łączącej boki bramy i na niej dać mocowanie nakrętki jednej śruby ??

Autor tematu
Max_Siedlce

Post napisał: Max_Siedlce » 20 gru 2025, 18:36

Niestety nie, zauważyłem że standardowo napęd w chińczykach jest tak zrobiony. Aby usztywnić podstawę wewnątrz są trzy poprzeczki z profili takich jak profile osi Y 120x80 ciężki. Profile poprzeczki po przycięciu zostaną przefrezowane na idealnie równe wymiarowo i prostopadłe. Płyty przednia i tylna będą ze stali 12mm. Zastanawiam się nad zalaniem profili zamykając je sklejką z jednej strony czymś w postaci żywicy z gresem, widziałem na filmiku ktoś zalał tak profile dla dociążenia i wytłumienia wibracji, tylko żywice epoksydowe mają dość spory skurcz robiłem kiedyś laminaty więc nie wiem czy to ma sens. Serwa 750W osi Y mają po 102mm długości więc w 1m długości się zmieszczę już zacząłem modyfikować projekt okazuje się że tu sprzęgło i oprawa FK15 w dorobionej obudowie zmieszczą się wewnątrz, ramię ma 240mm szerokości, więc idealnie długa nakrętka śruby przesunięta ze środka na prawą stronę ramienia bramy pozwala na ruch w pełnym zakresie. Serwo 1kW powędrowało na oś X, a serwo najdłuższe 1kW z hamulcem jest w osi Z w obu przypadkach spróbuję napędu pasem to nieduże odległości 80mm i 95mm. Są dwie rolki podpierające bramę tu jeszcze muszę wymyśleć sposób regulacji napięcia ale to nie problem.
Tak to wygląda od spodu.
Obrazek

19Janusz53
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3

Post napisał: 19Janusz53 » 21 gru 2025, 12:34

Oś Y - dwie śruby 16x5 w zupełności wystarczą.

Wszystkie nakrętki kulowe proponuję kupić jako podwójne z możliwością regulacji luzu osiowego.

Silniki osi Y proponuję umieścić z tyłu maszynki ( na zamieszczonych obrazkach nie widać tego w sposób jednoznaczny)
Wielkośc wózków oceniam jako OK.

Wypełnienie przestrzeni w profilach - pomysł bardzo dobry i konieczny. Z tym skurczem chyba przesadzasz. Niektóre żywice epoksydowe mają około 0.1 %, zwłaszcza że dobry konglomerat to w 90 % kamyki. Żywicy jest tam więc bardzo mało. Jeżeli uderzysz młotkiem w pusty profil i wypełniony , to usłyszysz jaka jest olbrzymia różnica.

Maszynka powinna stać na standardowych , tłumiących drgania łapach , z reulowaną długością. Tutaj nie ma co wymyślać . To już dawno zostało wymyślone i stosowane z powodzeniem od wielu , wielu lat.

Serwomotory - nie bardzo rozumiem. Aktualnie wszystko jest w zestawie kontroler + servomotor. Nie ma tutaj co wymyslać .

Sterowanie - proponuję najtańszą wersję - linuxCNC + chińska MESA 7i72. Jest trochę roboty z uruchomieniem , ale jeżeli jesteś jak piszesz programistą/elektronikiem, na pewno sobie poradzisz. Płytka zapewnia stabilne połączenie po eternecie.

Koszty projektu. Wstępnie oceniam je na minimum 10k PLN. + 700 h. pracy własnej. Pamiętaj ,że obecnie najprostsza zlecona praca zaczyna się od 200 PLN/h , a kwota do zapłaty to minimum 400 - 500 PLN.

Życzę powodzenia i cierpliwości w pracy. Projekt ma sens.

tomareks
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 7

Post napisał: tomareks » 22 gru 2025, 12:36

Jaka będzie waga bramy, osi Z? Dobrze rozumiem, że do tej maszyny planujesz napędy w sumie 3,5kW? T3D w małej frezarce zamieniłem na silniki serwokrokowe, serwa grzały się na potęgę, co chwilę wywalało błąd, lubią one wysokie prędkości, chyba 3000/min co przy moim polu roboczym było nie osiągalne, do tego brak miejsca na przełożenia. Nie wiem, czy coś się zmieniło, ale nie było żadnego softu dedykowanego, niby można podłączyć się przez rs485 i modbus, czytać, zapisywać rejestry, ale na żaden automat nie ma co liczyć.
Kraj nasz jak i forum nasze, chorzy i upośledzeni ludzie przy władzy!.

Autor tematu
Max_Siedlce

Post napisał: Max_Siedlce » 24 gru 2025, 00:13

19Janusz53 pisze:Silniki osi Y proponuję umieścić z tyłu maszynki

Oczywiście serwa osi Y są z tyłu to oczywiste. Masz rację już doczytałem, mój wielbłąd,
kiedyś korzystałem z tanich żywic poliestrowych ich skurcz od 7-9% widzę są żywice epoksydowe tzw bez skurczowe o skurczu max 0,3% więc na pewno to zrobię. Korzyści typu dźwięk rezonansu widziałem na YT różnica kolosalna.
Śruby tak klasy C5 i nakrętki podwójne kołnierzowe offsetowe TBI.
Serwomotory? Tak po laicku to to prostu napisałem, kompletne wszystkie serwa już mam i trochę części, chodziło mi o kontroler sterowania.
Całość 10k hmm trochę mocno optymistycznie ale oby tak wyszło wcale bym się nie obraził :-)
Realnie pewnie zbliży się do ok 14k
Dziękuję za info.
tomareks pisze:Jaka będzie waga bramy

Waga bramy? liczyłem wcześniej mniej więcej coś ok 70kg ciężko to wyliczyć dokładnie. Oś Z to coś ok 17kg
Jeśli coś takiego działo się z serwami to raczej gdzieś był problem że serwo cały czas usiłowało osiągnąć punkt docelowy fizycznie nieosiągalny, związany z tym i duży problem to enkodery magnetyczne które mega świrują, rozwiązaniem jest sklep wędkarski i wykup wszystkich "setek" :-) Tak sądzę tylko to mało legalne. Jeśli to serwa Chińskie tak jak moje to z automatu wymiana kabli na porządnie ekranowane zarówno sygnałowe jak i zasilania silnika serwa.
HLTNC od nich mam serwa z kontrolerami T3D C30, wydali o szok soft do zarządzania i monitorowania tuningu przez konwerter USB/RS485 np EBYTE czterokanałowy konwerter. Co więcej był przez jakiś czas tylko w języku Chinese teraz jest w języku Angielskim.

tomareks
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 7

Post napisał: tomareks » 24 gru 2025, 10:44

Max_Siedlce pisze:Jeśli coś takiego działo się z serwami to raczej gdzieś był problem że serwo cały czas usiłowało osiągnąć punkt docelowy fizycznie nieosiągalny, związany z tym i duży problem to enkodery magnetyczne które mega świrują,

Nic z tych rzeczy, przy projektach wymagających długiego frezowania, częstych zmian kierunku silniki po prostu się gotowały, tu żadne amulety na magnetyzm niepotrzebne.
Max_Siedlce pisze:zarządzania i monitorowania tuningu przez konwerter USB/RS485 np EBYTE czterokanałowy konwerter. Co więcej był przez jakiś czas tylko w języku Chinese teraz jest w języku Angielskim.

Jak się połączyć z driverami to ja wiem, używałem qModMaster, po kilkunastu rozmowach z innymi użytkownikami t3d, z serw tych zrezygnowałem, wiszące na kablach gniazda przy silnikach tylko potwierdzają jakość tych chińskich zestawów. Z rozmów z ludźmi w tych samych pieniądzach o dużo lepsze są produkty stepperonline z dedykowanym softem.
Kraj nasz jak i forum nasze, chorzy i upośledzeni ludzie przy władzy!.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”