osadzanie walca na pręcie

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Re: osadzanie walca na pręcie

Post napisał: jasiu... » 12 gru 2025, 14:17

Bo powierzchnia ci się utleni, jeśli będziesz grzał toto metodami chałupniczymi. Przy dużych średnicach możesz spróbować grzać na gazie, czy postawić na kuchence ze spiralką. Przy takiej małej ci się to raczej nie uda, z uwagi na utlenienie powierzchni podczas grzania.

Skąd wiem - a z doświadczenia. Tak, dzisiaj też włączałem piec hartowniczy. Wiedzą, że się na tym znam, to mi go wcisnęli do obsługi, jak czasem trzeba coś na szybko zrobić.
tuxcnc pisze:
11 gru 2025, 20:52
Co za różnica czy będzie niebieskie czy zielonkawe, skoro to i to kolor?
Różnica taka, że ty napisałeś wcześniej, że:
tuxcnc pisze:
10 gru 2025, 20:25
300 stopni to ledwo kolor złapie...
A prawda jest taka, że nie "ledwo złapie", a zacznie kolor (obojętnie jaki) tracić. Bo "ledwie złapie, to przy temperaturze o jakieś 100 stopni mniejszej!
tuxcnc pisze:
Ponieważ nie wiadomo czy w ogóle ma tokarkę
To wytoczy z głowiczki na frezarce Przecież pisze, że:
Actinism pisze:
09 gru 2025, 06:20
Rozważam dwie metody połączenia:
- pasowanie ciasne P7/h6
Czyli chyba ma możliwość takie pasowanie wykonać?
tuxcnc pisze:
Raczej w grę wchodzi rozwiertak nastawny (kilkadziesiąt PLN na Aliexpress) i dobra suwmiarka
Mam dużo sceptycyzmu, co do rozwiertaków nastawnych, szczególnie z Aliexpress". Ich dokładność jest w tym przypadku niewystarczająca. Na temat mierzenia suwmiarką trudno mi poważnie rozmawiać. Jak dla mnie, taki rozwiertak trzeba by nastawiać na mikromierzu. A do mierzenia otworu użyć średnicówki.

Jeśli to jest robota powtarzalna, to dość dobrą opcją byłoby przeszlifowanie rozwiertaka handlowego 16H7. Dość dobrą, jeśli otwór wiercisz wiertłem węglikowym, bo wtedy masz dużą szansę, że nie ściągnie i nie rozbije.
tuxcnc pisze:
(trzeba zmierzyć różnicę pomiędzy jakąś tulejką która wchodzi ciasno na pręt a tą która ma być wciskana, bo mierząc wymiary zewnętrzny i wewnętrzny można dostać kompletne bzdury).
Czyli robimy dwie tulejki, jedna, która ciasno wchodzi na pręt - pręt tolerowany 16h6 - a drugą...

Nie powinieneś książek o lotach w kosmos pisać? Bo tu, to już odleciałeś prawie na orbitę!

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 12 gru 2025, 15:26

jasiu... pisze:
12 gru 2025, 14:17
Czyli robimy dwie tulejki, jedna, która ciasno wchodzi na pręt - pręt tolerowany 16h6 - a drugą...

Nie powinieneś książek o lotach w kosmos pisać? Bo tu, to już odleciałeś prawie na orbitę!
Niedługo trafisz na moją krótką listę ignorowanych trolli, którzy zawsze i za wszelką cenę muszą postawić na swoim...

Ale kwestię tulejki i suwmiarki muszę wyjaśnić (nie Tobie, tylko innym, którzy ten wątek czytają).
Po pierwsze, tulejki która ciasno wchodzi nie musimy robić, możemy ją znaleźć, albo pożyczyć, bo jest potrzebna wyłącznie do wykonania jednego pomiaru, choć zrobić też można, na przykład ze starej nakrętki M16, bo wcale nie musi być podobna do tej docelowej...
Po drugie, pomiar różnicowy można wykonać narzędziem pomiarowym niskiej klasy, byleby dawało powtarzalny wynik. A jest tak dlatego, że nie interesuje nas jaki wynik suwmiarka pokaże, tylko czy pokaże taki sam, czy różny. Dlatego można użyć chińskiej suwmiarki zamiast drogiej średnicówki, bo mamy zmierzyć prawie taki sam wymiar i w taki sam sposób.
Mamy dwie tulejki, mierzymy je po kilka razy w taki sam sposób i jeśli dostajemy takie same wyniki, to są one takie same, nawet jeśli suwmiarka pokazuje wynik przekłamany względem rzeczywistego.
Czyli przykładowo, jeżeli suwmiarka pokazuje przy pomiarze tulejki ciasno wchodzącej 15,89 a tulejki nie wchodzącej 15,81, to jest 0,08 w minusie (co nas interesuje), choć faktycznie mogą mieć 16,01 i 15,93 (co nas nie interesuje, bo nie ma znaczenia).
Tak samo, trzeba być kompletnym kretynem, żeby rozwiertak ustawiać na mikromierzu, bo jaki by nie był rozwiertak i mikromierz, to zawsze otwór będzie rozbity.
Tu się rozwierca otwór, mierzy go i wprowadza poprawkę w ustawieniu rozwiertaka. I tu znowu nie potrzeba rozwiertaka w ogóle mierzyć, bo wystarczy jedną nakrętkę trochę poluzować a drugą dociągnąć.

I tutaj zakończymy naszą rozmowę, bo skoro o tak prostej robocie nie masz bladego pojęcia, to o rzeczach bardziej skomplikowanych tym bardziej...

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 13 gru 2025, 19:56

tuxcnc pisze:
12 gru 2025, 15:26
Po pierwsze, tulejki która ciasno wchodzi nie musimy robić, możemy ją znaleźć, albo pożyczyć
Czy do ciebie nie dociera, że masz wałek tolerowany w zasadzie w setce, którego nie trzeba mierzyć żadną tulejką? Wałek o wymiarze 16h6! Na dodatek będziesz robił otwór o średnicy około 16 milimetrów (na minusie), który musi mieć tą średnicę na długości 80 milimetrów. A ile w taki otwór jesteś w stanie włożyć szczęki suwmiarki? Na 10 milimetrach chcesz pomiaru dokonać?

To nie lepiej, zamiast tulejki do mierzenia pręta, pożyczyć gdzieś średnicówkę do mierzenia otworu? Obojętnie, trzy-, czy dwu-punktową, którą zmierzysz przebieg średnicy na całej długości otworu. Wałeczki pomiarowe też się nadają
tuxcnc pisze:
bo skoro o tak prostej robocie nie masz bladego pojęcia
Ja wiem, że dżdżownicą można zawiązać trampki, ale wolę do tego użyć sznurówek. A rozwiertaki nastawne nie są zbyt dokładnymi narzędziami. Potrafią stożek pociągnąć.
tuxcnc pisze:
Niedługo trafisz na moją krótką listę ignorowanych trolli
Co nie będzie mi przeszkadzało komentować twoje pomysły, a te komentarze inni będą czytać. A jeśli odczuwasz takie same potrzeby, jak np. szopenn, to rób, jak uważasz.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 13 gru 2025, 20:39

jasiu... pisze:
13 gru 2025, 19:56
Czy do ciebie nie dociera, że masz wałek tolerowany w zasadzie w setce, którego nie trzeba mierzyć żadną tulejką?
Ty naprawdę jesteś wyjątkowo tępy...
Przecież wyraźnie pisałem o mierzeniu TULEJKI a nie wałka.
Naprawdę mam dość tłumaczenia się z tego, czego nigdy nie twierdziłem.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: atom1477 » 13 gru 2025, 21:43

jasiu... pisze:
Przy takiej małej ci się to raczej nie uda, z uwagi na utlenienie powierzchni podczas grzania.

Skąd wiem - a z doświadczenia.
Doświadczenie z porażek oczywiście ma wartość, ale nie może być używane jako wyznacznik tego co się da a co nie.
Takie doświadczenie może mieć wartość dla Ciebie, żebyś wiedział co poprawić. Ale nie mów na jego podstawie co ikomuś nnemu się uda a co nie.
jasiu... pisze:
Tak, dzisiaj też włączałem piec hartowniczy.
I znowu się przechwalasz.
Wiesz co? Ja też włączałem piec hartowniczy. Ale co to ma do rzeczy? Nic nie hartowałem, nic nie przygotowywałem do hartowania. Ale fizycznie włączyłem taki piec, bo takie miałem zadanie. To o niczym nie świadczy.

Przypomnę że w tym wypadku należy podgrzewać tuleję, a ją łatwiej zabezpieczyć przed utlenianiem bo istotna pasowana powierzchnia jest w środku a nie na zewnątrz. Z zewnątrz można ją (tuleję) zabezpieczyć jakąś folią, a w środku liczyć na to że utlenianie będzie ograniczone ze względu na mały przepływ gazu. Albo ustawić płomień gazowy na redukujący, żeby mimo przepływu nie utleniał powierzchni.
A po drugie, w warunkach domowych można schłodzić wałek co najmniej do -20°C.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Avalyah » 14 gru 2025, 00:46

atom1477 pisze:w warunkach domowych można schłodzić wałek co najmniej do -20°C.

A nie można wrzucić tego do suchego lodu? Będzie jeszcze mniej. A suchy lód nietrudno dostać.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 14 gru 2025, 09:44

Nie bierzesz pod uwagę, że musisz nagrzać nie powierzchnię, ale całą tuleję. Na wskroś, a to trochę czasu zajmie. Jeśli piec jest elektryczny od biedy da się to zrobić. Ale jeśli piec jest grzany palnikami gazowymi, może być problem.

Teoretycznie to nawet wygrzanie w piekarniku, ustawionym na 250 stopni (godzina wystarczy?) powinno dać radę. Oczywiście wcześniej dokładne wyczyszczenie otworu, żeby przypadkiem nie utworzyła się warstewka spalonego oleju. Bo grzanie na palniku moim zdaniem odpada. Nagrzejesz co najwyżej powierzchnię. Acha, pomysł z owinięciem folią hartowniczą nie jest głupi, choć wtedy masz sporo dłuższe grzanie (folia odbija promieniowanie i detal nagrzewa się wolniej).
Avalyah pisze:
14 gru 2025, 00:46
A nie można wrzucić tego do suchego lodu?
Można, choć w praktyce najlepiej wrzucić pręt do ciekłego azotu. Też nie jest to jakiś problem dostać. Przecież Air Liquide (sprzedawca gazów technicznych) działa też w Polsce. To samo masz w Linde Gaz Polska. A że azot ma -200 stopni, to podgrzanie tulejki problemem żadnym nie jest. I tak się to powinno zrobić.
tuxcnc pisze:
13 gru 2025, 20:39
Przecież wyraźnie pisałem o mierzeniu TULEJKI a nie wałka.
A ja wyraźnie ci mówię, że średnicówka lepiej spełni swoją rolę. Taka:

Obrazek

Albo taka:

Obrazek

Ta druga naturalnie sporo tańsza.

A jak jesteś naprawdę niezamożny to wystarczy ci sprawdzian średnicowy nastawny i mikrometr. Ot coś takiego na przykład: https://lunapolska.pl/52910304.html Ten do średnic 12,7-19 mm!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”