Czy warto zacząć pracę jako operator CNC bez doświadczenia i wykształcenia w branży?

Zastanawiam się, czy kurs operatora CNC wystarczy, by rozpocząć pracę w branży. Czy dla osoby bez doświadczenia i formal

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Re: Czy warto zacząć pracę jako operator CNC bez doświadczenia i wykształcenia w branży?

Post napisał: WZÓR » 10 gru 2025, 17:53

jasiu... pisze:
10 gru 2025, 16:31
jasiekk7 pisze:
09 gru 2025, 20:37
bo podwładni zawsze mają swoje - lepsze.
To tak nie działa.

Kierownik i podwładni mają zupełnie inne zadania. .....
Jasiu ... , kiedy Ty ostatnio widziałeś w zakładzie pracy kierownika ?
Gdzie teraz nie pójdziesz , to spotkasz tam ... osobę ,, po" ( pełniący obowiązki)
Ich cel jest jasny i nie koniecznie współpraca z szeregowym pracownikiem należy do Jego piorytetów.

Mariusz.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Re: Czy warto zacząć pracę jako operator CNC bez doświadczenia i wykształcenia w branży?

Post napisał: JacekBelof » 10 gru 2025, 18:36

WZÓR pisze:,, po" ( pełniący obowiązki)
Raczej PB - poganiacz bydła. Choć ja kierownika mam i to on musi się co dzień ścierać z PB w postaci dyra produkcji.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: jasiu... » 10 gru 2025, 19:28

WZÓR pisze:
10 gru 2025, 17:53
Jasiu ... , kiedy Ty ostatnio widziałeś w zakładzie pracy kierownika ?
Dzisiaj po południu.
JacekBelof pisze:
10 gru 2025, 18:36
Raczej PB - poganiacz bydła.
Niekoniecznie. Powiem, że kiedyś miałem trochę ludzi "pod opieką". Na początku było zebranie - znacie mnie, wiecie, że ja znam was. Mnie obchodzi tylko jedno, żebym nie musiał du** świecić przed właścicielem. Jak ja będę kryty przed właścicielem, to nie będę się wpier..... tam, gdzie nie muszę.

I mechanizm fantastycznie działał. Było wszystko wtedy, kiedy miało być, a jak przyszły popularne imieniny to robota stała jeden dzień, ale drugiego wszystko było nadgonione. Chyba szacunek miałem.

jasiekk7
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 10

Post napisał: jasiekk7 » 11 gru 2025, 09:01

Na ogół ten podwładny, który nie ma problemu z wykonaniem pracy ma też szacunek do przełożonego. Zadziwiające, nie? A ten najmądrzejszy (przynajmniej na palarni) wręcz przeciwnie. Co więcej ten lepszy pracownik na ogół jest starszej daty - po 50. Ciekawe jakby to zestawić z opinią, że dzisiaj każdy wie lepiej a kiedyś się przełożonych szanowało... Próbowałeś?

Jak już pisałem, koniec tej dyskusji (z mojej strony) o przełożonych bo to nie na temat.

ps
zamiast "kierowników" są obecnie często "koordynatorzy". Jest to celowy zabieg gdyż taka osoba jest tzw. "direct", a kierownik "indirect" co dla dużych zakładów ma znaczenie (tylko statystyczne, ale tak się zarządza).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”