Silnik krokowy, sterownik i pilot

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
ernestwojciechowski
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Silnik krokowy, sterownik i pilot

Post napisał: ernestwojciechowski » 17 lis 2025, 14:37

Cześć,
Dopiero co założyłem konto i nie znam w pełni układu całego FORUM za co sorry i jeśli coś w złym miejscu to prośba moderatora o przeniesienie. a i sorry wszystkich jeśli napisze coś źle/użyje zlych nazw - pod tym kontem jestem amatorem ZUPEŁNIE bez wiedzy.
Może temat który jest do rozwiazania zintegruje forumowiczów.

Temat w moim przypadku jest dość dziwny - za pomocą silnika krokowego z prowadnicą liniową (stół liniowy)+sterownik EM2RS 870 mam zrobioną podnoszoną i opusczaną szybę w "barku". Dodatkowo, żeby można było podnosić i opuszczać szybę mam sterownik X na pilota. Rozwiązanie było ustawione przez stolarza który kupował "części" tutaj na EBMiA ale finalnie z tym ustawianiem poległ...

Problem polega na tym, że tak jak mam komunikacje między MotionStudio -> po kablu USB-C/RS232 -> i silnik się porusza góra-dół, tak nie potrafie ani zgrać punktów początek-koniec, ani nie umiem ustawić aby pilot wywoływach ruch góra-dół.
Niestety, nawet przy doświadczeniu informatycznym to tu podnoszę ręce do góry i krzycze pomocy - nie umiem, nie znam się.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Może jest ktoś z Warszawy (Wawer) kto mógłby spojrzeć albo jakaś dobra dusza która podłączyła by się zdalnie do mojego komputera i pomogła poustawiać odpowiednio parametry.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Silnik krokowy, sterownik i pilot

Post napisał: tuxcnc » 17 lis 2025, 15:45

ernestwojciechowski pisze:
17 lis 2025, 14:37
Temat w moim przypadku jest dość dziwny - za pomocą silnika krokowego z prowadnicą liniową (stół liniowy)+sterownik EM2RS 870 mam zrobioną podnoszoną i opusczaną szybę w "barku". Dodatkowo, żeby można było podnosić i opuszczać szybę mam sterownik X na pilota. Rozwiązanie było ustawione przez stolarza który kupował "części" tutaj na EBMiA ale finalnie z tym ustawianiem poległ...
Takich rzeczy nie robi się na silniku krokowym, nie dlatego że się nie da, tylko po to, żeby nie komplikować prostych rzeczy, nie pakować kasy bez sensu i nie polec na koniec.
O ile stół liniowy przy obecnych cenach ma jak najbardziej sens, o tyle powinien być napędzany silnikiem prądu stałego i jeździć od krańcówki do krańcówki, bo urządzenie jest po to, żeby otworzyć albo zamknąć, a nie do dokładnego pozycjonowania.
Są na Aliexpress takie fajne silniczki z wbudowaną przekładnią, można dobrać odpowiedni do założonej prędkości, a kosztuje to w okolicach 100 PLN.

klid16
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Re: Silnik krokowy, sterownik i pilot

Post napisał: klid16 » 18 lis 2025, 08:34

Zalecam zrobić jak tux radzi. Mniej kłopotliwe i prostsze rozwiązanie.

Jeżeli chodzi o to co już masz, to masz w zasadzie tylko 2 możliwości.

Pierwsza:
Skonfigurować sterownik na JOG+ i JOG- na DI1 oraz DI2.

Zaleta: Proste i będzie działać zawsze.
Wada: Będzie jechać tak długo jak trzymasz wciśnięty przycisk. Co znaczy, że możesz też przejechać pozycję i może dojść do uszkodzenia czegoś.

Druga:
Twój sterownik obsługuje ścieżki.

Nie bawiłem się akurat tą funkcją, ale nie wygląda zbyt skomplikowanie.
Wczytać się w manual i spróbować skonfigurować.

Zalety: Wciskasz raz i jedzie na zadaną pozycję.
Wada: Jeżeli gdzieś zgubi kroki, zatnie się, zgubi dotychczasową pozycję ( Nie wiem czy ma pamięć trwałą, tak aby po zaniku zasilania pamiętać ), będziesz musiał ręcznie od nowa konfigurować ścieżkę, chyba, że dodasz jedną krańcówkę.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”