Chciałem zapytać czy są tu osoby które zastąpiły klasyczne pompki akwariowe kompresorami?
Czy możliwość zastosowania strugi powietrza pod ciśnieniem wpływa pozytywnie / negatywnie na jakość i prędkość cięcia? Pytam bo zastanawiam się nad taką właśnie zamianą, ale nie jestem pewien jaki będzie tego efekt. Zastanawia mnie czy silna struga powietrza może np obniżyć temperaturę w miejscu na cięcia na tyle, że spowolni ono proces cięcia.
Aktualnie posiadam pompkę o wydajności teoretycznej około 70l na godzinę, ale powietrze wylatujące z dyszy wydaje się poruszać dość leniwie.
Nadmuch z kompresora
-
Harebrained
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 1
-
gresto
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Kontakt:
Re: Nadmuch z kompresora
Dzień dobry,
Odpowiedz jest prosta: Tak, zwiększone ciśnienie nadmuchu wspomoże proces cięcia pod warunkiem zastosowania przystosowanej do tego głowicy/dziubka lasera.
Odpowiedz jest prosta: Tak, zwiększone ciśnienie nadmuchu wspomoże proces cięcia pod warunkiem zastosowania przystosowanej do tego głowicy/dziubka lasera.
-
rynio_di
- ELITA FORUM (min. 1000)

Re: Nadmuch z kompresora
A gdzie kol. mieszkasz ? Pytam bo posiadam małą sprężarkę wyjętą z unitu stomatologicznego Chirana , dał bym ci na próbę , Sprężarka ciśnie do 6 Atm i ma zbiornik 4 l. Jest mi taka nie potrzebna mam dużą . Tylko odbiór osobisty.