SINUMERIK 810D PADNIĘTA BATERIA HELP !!!
-
Tomtu
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

- Posty w temacie: 4
Witam
Miałem wypadek i wylądowałem w szpitalu na kilka tygodni.
Niestety podczas pobytu w szpitalu padła bateria podtrzymująca pamięć we frezarce i PLC poszło ...
W szafie siedzi 6FC5447-0AA00-0AA1 Sinumerik 810D, a HMI to MMC100.2 Sinumerik 840D z ShopMill.
W szafie znajduje się stara dyskietka na której mam nadzieję znajduje się kopia zapasowa danych do maszyny (nie mam napędu FDD, czekam na dostawę), próbowałem wpiąć do 6FC5447-0AA00-0AA1 kartę PCMCIA (adapter i karty CF 8MB/32MB) ale sterowanie jej nie widzi, próbowałem na 100 sposobów i nic., myślałem że przerzucę kopię z dyskietki na kartę CF i wgram do maszyny ale chyba nic z tego.
Czy jest jakaś szansa żebym sam wgrał kopię zapasową (o ile jest na dyskietce) do maszyny, czy jest to samodzielnie niewykonalne ?
Pozdrawiam
Miałem wypadek i wylądowałem w szpitalu na kilka tygodni.
Niestety podczas pobytu w szpitalu padła bateria podtrzymująca pamięć we frezarce i PLC poszło ...
W szafie siedzi 6FC5447-0AA00-0AA1 Sinumerik 810D, a HMI to MMC100.2 Sinumerik 840D z ShopMill.
W szafie znajduje się stara dyskietka na której mam nadzieję znajduje się kopia zapasowa danych do maszyny (nie mam napędu FDD, czekam na dostawę), próbowałem wpiąć do 6FC5447-0AA00-0AA1 kartę PCMCIA (adapter i karty CF 8MB/32MB) ale sterowanie jej nie widzi, próbowałem na 100 sposobów i nic., myślałem że przerzucę kopię z dyskietki na kartę CF i wgram do maszyny ale chyba nic z tego.
Czy jest jakaś szansa żebym sam wgrał kopię zapasową (o ile jest na dyskietce) do maszyny, czy jest to samodzielnie niewykonalne ?
Pozdrawiam
-
Tomtu

Re: SINUMERIK 810D PADNIĘTA BATERIA HELP !!!
Przez ten RS-232 który znajduje się w HMI ?
A co jest z tym PCMCIA w szafie ? ono nie działa, czy trzeba mieć jakąś specjalną kartę ?
A co jest z tym PCMCIA w szafie ? ono nie działa, czy trzeba mieć jakąś specjalną kartę ?
-
Steryd
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 2
Tak, przez ten na HMI. Nie wiem co jest tam w szafie. Nie kojarzę, żeby w 810 były jakieś gniazda PCM. Może to coś od napędów, albo jakaś opcja konkretnej maszyny...
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Tomtu

W szafie jest coś takiego i jest tam miejsce na kartę PCMCIA ale za żadne skarby nie udało mi się uzyskać do niej dostępu, maszyna chyba jej nie widzi.

-
tuxcnc
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
Przecież tam jest wyraźnie napisane Memory Card, czyli rozszerzenie pamięci.
Były takie karty, wymiarami pasujące do gniazda PCIMCIA, ale pracujące w specyficzny sposób (teraz już nie pamiętam szczegółów, bo ich nie używa się od bardzo wielu lat...)
-
Tomtu

OK, dziękuje wszystkim za info.
Faktycznie, pogrzebałem po forach i do CUU1 musi być "specjalna" Simensowska karta pamięci, żadna CF w adapterze nie ruszy
Mam nadzieję że na dyskietce jest kopia zapasowa, przyjdzie czytnik FDD to dam znać.
Faktycznie, pogrzebałem po forach i do CUU1 musi być "specjalna" Simensowska karta pamięci, żadna CF w adapterze nie ruszy
Mam nadzieję że na dyskietce jest kopia zapasowa, przyjdzie czytnik FDD to dam znać.