Problem z uruchomieniem maszyny Mazak QT8SP

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
_czpk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Problem z uruchomieniem maszyny Mazak QT8SP

Post napisał: _czpk » 09 paź 2025, 12:34

Witam, mój ojciec kilka lat temu zakupił jedną z maszyn tokarskich firmy mazak używaną (dokładniej Mazak Quick Turn 8SP ze sterowaniem Mazatrol Cam T2). Teraz po tych kilku latach leżenia postanowiliśmy ją uruchomić, oczywiście maszyna po tak długim czasie straciła parametry oraz posiadała rozładowane baterie. Po jakimś czasie udało nam się odzyskać parametry i wymienić baterie lecz okazało się że jeden z falowników (najprawdopdoobniej związany z wrzecionem) w maszynie w ogóle się nie uruchamiał. Falownik został wysłany do niemiec, naprawiony, wczoraj postanowiliśmy podłączyć falownik i sprawdzić czy w ogóle się załącza. Falownik się załącza i na swoim wyświetlaczu segmentowym pojawiają się jakieś cyfry oraz litery.
Nie zmienia to faktu że dalej wyświetlają się błędy uniemożliwiające przetestowanie w jakimkolwiek stopniu maszynę. Rozmawiając z serwisem powiedzieli nam że najprawdopodobniej mamy błąd w "programie" czyli najprawdopodobniej w parametrach lecz wszystko było przepisywane z dokumentacji maszyny. Nachodzi mnie teraz pytanie czy jest ktoś najlepiej w okolicach Wielkopolski Piła, kto mógłby przyjechać do nas pomóc nam ustalić przyczynę tych błędów i jakoś to naprawić ewentualnie nawet jeśli nie przyjechać to pomóc w jakimkolwiek stopniu zdalnie ? Poniżej przesyłam zdjęcia falownika, błędów pojawiających się na wyświetlaczu oraz kodów na wyświetlaczu segmentowym. Za jakąkolwiek pomoc czy nawet kontakt do jakiegoś *sprawdzonego* serwisu byłbym wdzięczny. Przy okazji spytam czy jest ktoś kto nauczyłby dokładnej obsługi tej maszyny i wyrabiania na nich elementów?
Bez tytułu.png
21de5231-fe08-47d1-a5f9-b66cf6c30e67.jpg
db377fea-ee72-4cb0-b3fa-4d4b207058ea.jpg
60bdbf38-9e74-4884-a83f-f9c8c2b98571.jpg
c27bd144-53ea-472b-a827-b2d1362935ae.jpg
7a0be295-edf9-4b14-9808-205a9c785c42.jpg

Wróć do „CNC podstawy”