Proxxon sd300/hobbymat MD65
Awaria posuwu wzdłużnego
-
Writer
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 3
Proxxon sd300/hobbymat MD65
Dzień dobry, jako totalny amator szukam porady, wskazówki, co złożyłem źle. Jeżeli jakiś element źle nazwę proszę o wyrozumiałość. Oststnio wysypała mi się tokarka o której mowa w temacie. Mianowicie, podczas przetaczania wałka, śruba pociągowa jakby się dokrecila i złamała element w którym jest osadzona, zaraz przy korbie. Kupiłem nowy założyłem, ale rozegrałem jeszcze całą gitarę, żeby wyczyścić bo stan agonalny. Zdjąłem wszystkie koła paski zostawiłem tylko śrubę pociągową na której jest luz wzdłużny +/- centymetr, nie wiem czy tak powinno być. Luz skasowałem, złożyłem gitarę i tokarka teraz może toczyć tylko z włączonym posuwem, nie idzie go wyłączyć, zna ktoś tą tokarkę i mógłby mi pomóc to ogarnąć? Proszę o pomoc.
Tagi:
-
RomanJ4
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
Re: Proxxon sd300/hobbymat MD65
Posuw wzdłużny wyłączasz sprzęgiełkiem kłowym (11) które jest na końcu wałka (2) po stronie gitary. Sprzęgło zazębia się z tuleją (9) na której osadzone jest koło (10) gitary.

Sprawdź czy to sprzęgło rozłącza napęd od kola (10).

Sprawdź czy to sprzęgło rozłącza napęd od kola (10).
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Writer

Dziękuję za zdjęcia, jak się rozłącza/załącza wiem, problem leży właśnie w tym, że obojętnie co nie zrobię to napęd pozostaje włączony, koła zębate nie zmieniają swojej pozycji.
-
Writer

Nie rozumiem za bardzo jak ma to rozłączyć bądź załączyć napęd, te sprzęgło oprócz przesuwania się w lewo I prawo nie robi nic, jakiś luz ma mieć sama śruba?
Dodane 1 godzina 1 minuta 10 sekundy:
Już wszystko jasne, sprzęgło zazębia się z drugim elementem który u mnie się zatarł na śrubie pociągowej. I nie ważne czy sprzęgło jest zapięte czy nie to i tak się obraca.