Koledzy,
ma ktos z Was dostep do maszyny wygniatajacej (tak to sie nazywa) gwint na pretach?
Cos w tym stylu:
Potrzebuje do moich eksperymentow miedziane prety gwintowane M6. Odcinki 25-30 mm, albo po prostu metrowe. Wiem, ze moge narzynka jechac, ale chce, zeby to bylo bardziej wytrzymale wiec gwintowanie przez ugniatanie wydaje sie odpowiednie.
Potrzebuje z 5 metrowych odcinkow.
Dzieki za sugestie!
Wykonanie preta M6 z miedzi.
Wykonanie pretow gwintowanych M6 z miedzi
-
Adam Domański
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 1
-
bogus105
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 2
Re: Wykonanie preta M6 z miedzi.
Dzieki za odzew. Czy dobrze rozumuje, ze pret fi 6.0 miedziany jest potrzebny do uzyskania M6 za pomoca takiej glowiczki do walcowania?
Zadzwonilem do pierwszego lepszego zakladu, ktory walcuje gwinty. Oczywiscie mi tego nie zrobia bo jako hobbysta nie mam szans z tak malutkim zamowieniem... Za to gosc mi powiedzial, ze pret powinien miec srednice 5.28 mm dla gwintu M6. Troche w sumie logiczne, ze musi miec mniej - w koncu gdzies ten material trzeba wypchnac. Czy to oznacza, ze nawet majac glowice to nei uda mi sie zrobic M6 z preta fi 6? Ma ktos z Kolegow doswiadczenie z takim rodzajem obrobki?
Zadzwonilem do pierwszego lepszego zakladu, ktory walcuje gwinty. Oczywiscie mi tego nie zrobia bo jako hobbysta nie mam szans z tak malutkim zamowieniem... Za to gosc mi powiedzial, ze pret powinien miec srednice 5.28 mm dla gwintu M6. Troche w sumie logiczne, ze musi miec mniej - w koncu gdzies ten material trzeba wypchnac. Czy to oznacza, ze nawet majac glowice to nei uda mi sie zrobic M6 z preta fi 6? Ma ktos z Kolegow doswiadczenie z takim rodzajem obrobki?
-
Steryd
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 2
Re: Wykonanie preta M6 z miedzi.
Zgadza się. Pręt ø 6 musiałbyś stoczyć. Nie wiem, czy akurat 5.3 to właściwy wymiar. Najlepiej zrobić parę prób, żeby nie ukrecało pręta przy nagniataniu, a gwint nie był tępy.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!