Obawiam się, że brak znajomości zasad rysunku technicznego skutecznie uniemożliwia samodzielne sporządzenie takiej dokumentacji. Znacznie prościej jest powierzyć to zadanie praktykującemu inż. mechanikowi, w sumie się opłaci. Wiem coś o tym, bo chociaż zaliczyłem rysunek na studiach, to i tak dawno temu zleciłem projekt walcarki koledze z biura projektowego (kiedyś występowały powszechnie) i zobaczyłem różnicę pomiędzy tym, co ja wiem, a tym co otrzymałem. Rysunki poszły do wykonania, nie było trzeba nic wyjaśniać, wszystko wyszło OK.Renegat2x pisze:nie jestem inżynierem i nigdy nie uczono mnie jak ma wygladać cała dokumentacja techniczna urządzenia
Projekty maszyn - ploter frezujący
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
O kradzież pomysłu się nie boję niech korzystają z niego wszyscy do woli widziałem tutaj wiele maszyn, które bija moja na głowę. Troszkę się nad nią namęczyłem i nauczyłem się kilku rzeczy jak znajdę fundusze to być może uda mi się stworzyć coś lepszego i wydajniejszego. Co do dokumentacji to jestem w trakcie tworzenia. Nie wiem czy da się z niej stworzyć maszynę ale praktyka czyni mistrza i może z czasem stworze na tyle dobrą że będzie to wykonalne. Dziękuje za pomoc i postaram się w miarę możliwości zamieścić tutaj te rysunki.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Skoro mowa o projektach , to pewien kolega zbudował super ploter a na początku też kupił projekt lecz go odłożył po paru minutach i powstała maszyna , która spokojnie mogła by konkurować z firmami sprzedającym plotery. Informację na forum a czasem krytyka dość mocna na pewne rozwiązania a czasem po prostu brak finansów powoduję że kombinujmy by ta pierwsza upragniona powstała. Tak jak pisze kolega Renegat2x trening czyni mistrza dlatego co kolega narysuje to pokaże a myślę że nie za braknie chętnych by pomóc .
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Model 3D w Inventorze. Na jego podstawie będę tworzył rysunki.
Mam jeszcze pytanie: Jak obliczyć siłę, z jaką frez będzie naciskał na materiał (tzn z jaką siłą silnik opuści mi narzędzie) i jakie opory będą powstawały przy przesuwie stołu?
Maszyna jest głównie przeznaczona do obróbki drewna. Jaką siłę potrzebuję żeby go obrabiać?
Mam jeszcze pytanie: Jak obliczyć siłę, z jaką frez będzie naciskał na materiał (tzn z jaką siłą silnik opuści mi narzędzie) i jakie opory będą powstawały przy przesuwie stołu?
Maszyna jest głównie przeznaczona do obróbki drewna. Jaką siłę potrzebuję żeby go obrabiać?
- Załączniki
-
- frezarka.JPG (36.3 KiB) Przejrzano 627 razy
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Troche nie bardzo widze umieszczenie silnika z boku supportu osi Z.
Zabiera to jak widze 100mm zakresu.
Upewnij sie czy cały stolik będzie w zakresie frezu.
Czemu nie pomyslisz nad napędem bezposrednim?? Wymylec jakies mocowanie silnika, do tego sprzęgło ROTEX i gra. Ja bym tu nie stosował pasków zębatych.
Powiedz jakie silniki i jaka śruba to sprawdze jaką siłe moze taki zestaw wygenerować.
Do drewna nie potrzebujesz wielkich sił. Weź do łapy frezarkę ręczną i pofrezuj coś, zobaczysz jak ładnie wchodzi
Zabiera to jak widze 100mm zakresu.
Upewnij sie czy cały stolik będzie w zakresie frezu.
Czemu nie pomyslisz nad napędem bezposrednim?? Wymylec jakies mocowanie silnika, do tego sprzęgło ROTEX i gra. Ja bym tu nie stosował pasków zębatych.
Powiedz jakie silniki i jaka śruba to sprawdze jaką siłe moze taki zestaw wygenerować.
Do drewna nie potrzebujesz wielkich sił. Weź do łapy frezarkę ręczną i pofrezuj coś, zobaczysz jak ładnie wchodzi

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
W zasadzie to z tego co widzę to nie będzie silnik przeszkadzał w Z jest tylko kwestia czy jest potrzebne tam przełożenie na paskach czy nie lepiej dać sprzęgło .Dla przykładu dołączam fotkę jak kiedyś dość długie serwo zamontowałem - głównym powodem to że serwo jest dośc długie i psuło wygląd całości 

- Załączniki
-
- rozwiazanie.jpg (18.17 KiB) Przejrzano 600 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Jest to projekt na prace mgr, więc troszkę musiałem po kosztach jechać. Bo uczelnia nic mi nie zwraca funduszy, a maszyna miała u nich zostać.
Silniki mają około 1,5Nm
Są to te silniki
model C6244-9212K
2-PHASE 1,8*/STEP - 200 kroków
AX06 0081A
DC 5,7V 1,6A
US7 88754
Śruby to M16.
Jaka moc mogę na nich otrzymać
Co do silnika to nie przeszkadza w ruchu wózka i może wyjeżdżać za ramę ale nieco się trzęsie bo jednak nie są dość sztywne te prowadnice choć głównie chodzi silnik.
Czy ktoś wie jak w tym programie można zrobić przekładnie na paski zębate. Bo znalazłem jakieś gotowe, ale koła i pasek nie pasują mi do tych, które posiadam a nie jestem w stanie sam zdefiniować dokładnej budowy koła i zębów.
Niestety na razie musi tak zostać w następną środę mam obronę pracy mgr potem będę mógł zmodernizować maszynkę. Teraz głównie chodzi mi o dokumentację techniczną jak i porady w celu zmodernizowania konstrukcji.
A poniżej kolejne obrazki z inventora.
Silniki mają około 1,5Nm
Są to te silniki
model C6244-9212K
2-PHASE 1,8*/STEP - 200 kroków
AX06 0081A
DC 5,7V 1,6A
US7 88754
Śruby to M16.
Jaka moc mogę na nich otrzymać
Co do silnika to nie przeszkadza w ruchu wózka i może wyjeżdżać za ramę ale nieco się trzęsie bo jednak nie są dość sztywne te prowadnice choć głównie chodzi silnik.
Czy ktoś wie jak w tym programie można zrobić przekładnie na paski zębate. Bo znalazłem jakieś gotowe, ale koła i pasek nie pasują mi do tych, które posiadam a nie jestem w stanie sam zdefiniować dokładnej budowy koła i zębów.
Niestety na razie musi tak zostać w następną środę mam obronę pracy mgr potem będę mógł zmodernizować maszynkę. Teraz głównie chodzi mi o dokumentację techniczną jak i porady w celu zmodernizowania konstrukcji.
A poniżej kolejne obrazki z inventora.
- Załączniki
-
- 1.JPG (21.39 KiB) Przejrzano 597 razy
-
- 2.JPG (29.46 KiB) Przejrzano 599 razy
-
- 3.JPG (51.38 KiB) Przejrzano 602 razy