nawet widac prace czopera ale nalezaloby zmniejszyc rozmiar plamki i jasnosc ! wtedy niebyloby pomylki z mojej strony.to co wziolem za nakladanie sie przebiegu jest efektem poswiaty i zlania sie obrazu na ekranie oscyloskopu.przepraszam kolegow za wprowadzenie w blad(chyba zabardzo przywyklem juz do cyfrowych oscyloskopow). przebieg jest OK. zrobie dzis fotki przebiegu w popularnym sterowniku i wstawie dla porownania.
Oscylogramy prądu silnika
-
kwarc
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 9
hmm. kurcze dzis przyjzalem sie temu zdjeciu jeszcze raz dokladnie.praca sterownika jest OK 
nawet widac prace czopera ale nalezaloby zmniejszyc rozmiar plamki i jasnosc ! wtedy niebyloby pomylki z mojej strony.to co wziolem za nakladanie sie przebiegu jest efektem poswiaty i zlania sie obrazu na ekranie oscyloskopu.przepraszam kolegow za wprowadzenie w blad(chyba zabardzo przywyklem juz do cyfrowych oscyloskopow). przebieg jest OK. zrobie dzis fotki przebiegu w popularnym sterowniku i wstawie dla porownania.
Tagi:
-
Leoo
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 3
Tak to bywa. Przebiegi książkowe mogą się trochę różnić.cnc3d pisze:Nawet uwzględniając brak synchronizacji oscyloskopu, przebieg niekonieznie jest poprawny. Dlaczego przebieg jest urwany? i zaczyna się dalej na zupełnie innym poziomie? Najlepiej by było gdybyś pokazał więcej fotek, można byłoby więcej wywnioskować.
-
kwarc

no i zrobilem.przyznam ze nieprzylozylem sie zabardzo
teraz opisy: nr 9 stary ruski analogowy oscyloskop.sterownik 400krokow na 1 obrot napiecie na rezystorze pradowym. nr8 to samo inaczej zlapane aparatem fotograficznym,podstawa czasu troche mniejsza(zupelnie niewidac przelanczania czopera, poza liniami ponizej gornego przebiegu ,obraz bardzo nieczytelny ,zdjecie nieoddaje rzeczywistego odczytu z oscyloskopu!). nr7 moja przyjaciolka,towarzyszka w pracy
bacznie obserwojaca moje poczynania. nr5,nr4 ch1 - prad fazy ,ch2- napiecie na uzwojeniu fazowym silnika, nr3 nr2 nr1 ch1-prad fazy,ch2-step, obrazy przebiegow zatrzymanych w pamieci oscyloskopu 800krokow na 360stopni obrotu osi silnika(oczywiscie wycinki przebiegow) moze to kolegom troszke pomoze analizowac wlasne konstruowane uklady sterownikow.jak widac na zdjeciach przebieg z mojego starego analoga przypomina przebieg przedstawiony przez kolege zakladajacego temat
jednak przebiegi z cyfrowego oscyloskopu odslaniaja glebiej zawilosci dzialania elektroniki
wszystkie pomiary zrobione z tym samym sterownikiem silnikiem i zasilaczem przy tej samej czestotliwosci step.ciekawe ...przygladajac sie tym przebiegom dochodze do wniosku iz PWM tego sterownika niema stalych czasowych zalaczania i wylanczania pradow 
- Załączniki
-
- 9
- 9.JPG (53.54 KiB) Przejrzano 503 razy
-
- 8
- 8.JPG (50.47 KiB) Przejrzano 505 razy
-
- 7
- 7.JPG (65.09 KiB) Przejrzano 505 razy
-
- 5
- 5.JPG (108.56 KiB) Przejrzano 503 razy
-
- 4
- 4.JPG (107.13 KiB) Przejrzano 502 razy
-
- 3
- 3.JPG (97.96 KiB) Przejrzano 504 razy
-
- 2
- 2.JPG (91.73 KiB) Przejrzano 504 razy
-
- 1
- 1.JPG (90.08 KiB) Przejrzano 503 razy
-
sokmarcin
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

- Posty w temacie: 6
pisałem, że w rzeczywistości widać prace chopera, a tylko zdjęcie tak wyszło, to kolega się uparł, że brak synchronizacjikwarc pisze:hmm. kurcze dzis przyjzalem sie temu zdjeciu jeszcze raz dokladnie.praca sterownika jest OK
nawet widac prace czopera ale nalezaloby zmniejszyc rozmiar plamki i jasnosc
plamka była mała, tak wygląda bo zdjęcie robiłem ze statywu z względnie długim czasem naświetlania.
Niestety z tych oscylogramów nie wiele mogę wywnioskować, przydał by się szerszy kontekst..
-
kwarc

a co kolege interesuje najbardziej? bo temat szroki i duzo mozna pisac a ja raczej nielubie. na cyfrowce mozna bardzo duzo zabaczyc w porownaniu do taniego analoga ale trzeba troszke inaczej podchodzic do pomiarow i analizy.jak sa jakies pytania to odpowiem. na zdjeciu 5 i 4 w ch2 sonda jest 10:1 ,napiecie zasilania sterownika 25V.sygnal step mial 50%wypelnienia bo akurat taki generator mialem pod reka.ogulnie na zdjeciach z cyfrowki wydac wyraznie przelanczanie pradow fazy przy mikrokrokach oraz nakladajaca sie nato prace czopera. czestotliwosc step byla niska cos - ze 250Hz.w zasadzie moge trzasnac jeszcze jakas fotke
-
sokmarcin

Witam,
w końcu znalazłem chwile, żeby powrócić do tematu.
Kolego kwarc, ciężko mi coś wywnioskować z Twoich oscylogramów bo nie mam doświadczenia z cyfrowymi oscyloskopami. Jednak chciałbym się zapytać jaki to sterownik i czy mógłbyś zmieścić oscylogramy napięcia na rezystorze pomiarowym przy 1/2 i 1/8 kroku? Myślę, że wtedy będzie łatwiej porównywać.
Na swoim sterowniku uruchomiłem 1/8 kroku, jednak mam wątpliwości co ro równości tych że kroków:
wiem, jakość nienajlepsza, niestety aparat jaki mam teraz do dyspozycji nie ma możliwości ręcznego nastawienia parametrów ekspozycji i wychodzi jak wychodzi. Dobrze, że jest jeszcze Photoshop
Mam jeszcze pytanie odnośnie gaszenia. Kiedy stosuje się mieszane gaszenie? (sterownik jest na układzie TMC249 więc mogę w każdym mikro kroczku włączać bądź wyłączać mieszane gaszenie)
Jak by ktoś był taki cierpliwy i mi wyjaśnił na czym to polega i jakie są różnice (fast, slow, mixed) to bym był wdzięczny. Czytałem to i owo, ale jakoś nie mogę załapać.
w końcu znalazłem chwile, żeby powrócić do tematu.
Kolego kwarc, ciężko mi coś wywnioskować z Twoich oscylogramów bo nie mam doświadczenia z cyfrowymi oscyloskopami. Jednak chciałbym się zapytać jaki to sterownik i czy mógłbyś zmieścić oscylogramy napięcia na rezystorze pomiarowym przy 1/2 i 1/8 kroku? Myślę, że wtedy będzie łatwiej porównywać.
Na swoim sterowniku uruchomiłem 1/8 kroku, jednak mam wątpliwości co ro równości tych że kroków:
wiem, jakość nienajlepsza, niestety aparat jaki mam teraz do dyspozycji nie ma możliwości ręcznego nastawienia parametrów ekspozycji i wychodzi jak wychodzi. Dobrze, że jest jeszcze Photoshop
Mam jeszcze pytanie odnośnie gaszenia. Kiedy stosuje się mieszane gaszenie? (sterownik jest na układzie TMC249 więc mogę w każdym mikro kroczku włączać bądź wyłączać mieszane gaszenie)
Jak by ktoś był taki cierpliwy i mi wyjaśnił na czym to polega i jakie są różnice (fast, slow, mixed) to bym był wdzięczny. Czytałem to i owo, ale jakoś nie mogę załapać.
-
kwarc

witam.ok zrobie kilka pomiarow i zamieszcze.sterownik jest produkcji chinskiej .50V 4,5A (podobne sprzedawane sa w sklepie przy forum ,spotyka sie kilka oznaczen tych sterownikow)sterownik posiada mikrokroki do250 i koncowka jast zbudowana na tranzystorach .sterownik ten niema rownomiernego podzialu kroku na mikrokroki.jesli idzie o sterowanie silnikiem przy wykozystaniu tego sterownika trzeba przyznac iz sprawuje sie dobrze jak na wymagania amatorskich cnc osobiscie mam dwa zastrzezenia 1 nierowny podzial przy mikrokrokach 2 troche grzeje silnik .tzn. silnik o pradzie znamionowym 1.5A niemoze pracowac przy zasilaniu z tego sterownika taka wartoscia ,po kilku minutach jest zbyt goracy ,pozostaje ustawienie w okolicach 1A
-
sokmarcin

Wg. mnie to chyba normalna sprawa. Mam kontakt z frezarką kolegi z forum - Piotrjub - w maszynie tej silniki mają ok 40-50 st i pracują poprawnie. Więc myślę, że nie ma się czym przejmować.kwarc pisze:(...) osobiscie mam dwa zastrzezenia 1 nierowny podzial przy mikrokrokach 2 troche grzeje silnik .tzn. silnik o pradzie znamionowym 1.5A niemoze pracowac przy zasilaniu z tego sterownika taka wartoscia ,po kilku minutach jest zbyt goracy ,pozostaje ustawienie w okolicach 1A