Oscylogramy prądu silnika

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: kwarc » 28 lis 2008, 17:50

hmm. kurcze dzis przyjzalem sie temu zdjeciu jeszcze raz dokladnie.praca sterownika jest OK :)
nawet widac prace czopera ale nalezaloby zmniejszyc rozmiar plamki i jasnosc ! wtedy niebyloby pomylki z mojej strony.to co wziolem za nakladanie sie przebiegu jest efektem poswiaty i zlania sie obrazu na ekranie oscyloskopu.przepraszam kolegow za wprowadzenie w blad(chyba zabardzo przywyklem juz do cyfrowych oscyloskopow). przebieg jest OK. zrobie dzis fotki przebiegu w popularnym sterowniku i wstawie dla porownania.

Tagi:

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Leoo » 28 lis 2008, 18:25

cnc3d pisze:Nawet uwzględniając brak synchronizacji oscyloskopu, przebieg niekonieznie jest poprawny. Dlaczego przebieg jest urwany? i zaczyna się dalej na zupełnie innym poziomie? Najlepiej by było gdybyś pokazał więcej fotek, można byłoby więcej wywnioskować.
Tak to bywa. Przebiegi książkowe mogą się trochę różnić.

Awatar użytkownika

kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kwarc » 28 lis 2008, 20:08

no i zrobilem.przyznam ze nieprzylozylem sie zabardzo :neutral: teraz opisy: nr 9 stary ruski analogowy oscyloskop.sterownik 400krokow na 1 obrot napiecie na rezystorze pradowym. nr8 to samo inaczej zlapane aparatem fotograficznym,podstawa czasu troche mniejsza(zupelnie niewidac przelanczania czopera, poza liniami ponizej gornego przebiegu ,obraz bardzo nieczytelny ,zdjecie nieoddaje rzeczywistego odczytu z oscyloskopu!). nr7 moja przyjaciolka,towarzyszka w pracy :) bacznie obserwojaca moje poczynania. nr5,nr4 ch1 - prad fazy ,ch2- napiecie na uzwojeniu fazowym silnika, nr3 nr2 nr1 ch1-prad fazy,ch2-step, obrazy przebiegow zatrzymanych w pamieci oscyloskopu 800krokow na 360stopni obrotu osi silnika(oczywiscie wycinki przebiegow) moze to kolegom troszke pomoze analizowac wlasne konstruowane uklady sterownikow.jak widac na zdjeciach przebieg z mojego starego analoga przypomina przebieg przedstawiony przez kolege zakladajacego temat :) jednak przebiegi z cyfrowego oscyloskopu odslaniaja glebiej zawilosci dzialania elektroniki :razz: wszystkie pomiary zrobione z tym samym sterownikiem silnikiem i zasilaczem przy tej samej czestotliwosci step.ciekawe ...przygladajac sie tym przebiegom dochodze do wniosku iz PWM tego sterownika niema stalych czasowych zalaczania i wylanczania pradow :)
Załączniki
9.JPG
9
9.JPG (53.54 KiB) Przejrzano 359 razy
8.JPG
8
8.JPG (50.47 KiB) Przejrzano 361 razy
7.JPG
7
7.JPG (65.09 KiB) Przejrzano 361 razy
5.JPG
5
5.JPG (108.56 KiB) Przejrzano 359 razy
4.JPG
4
4.JPG (107.13 KiB) Przejrzano 358 razy
3.JPG
3
3.JPG (97.96 KiB) Przejrzano 360 razy
2.JPG
2
2.JPG (91.73 KiB) Przejrzano 360 razy
1.JPG
1
1.JPG (90.08 KiB) Przejrzano 359 razy

Autor tematu
sokmarcin
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 6

Post napisał: sokmarcin » 29 lis 2008, 14:51

kwarc pisze:hmm. kurcze dzis przyjzalem sie temu zdjeciu jeszcze raz dokladnie.praca sterownika jest OK :)
nawet widac prace czopera ale nalezaloby zmniejszyc rozmiar plamki i jasnosc
pisałem, że w rzeczywistości widać prace chopera, a tylko zdjęcie tak wyszło, to kolega się uparł, że brak synchronizacji ;)
plamka była mała, tak wygląda bo zdjęcie robiłem ze statywu z względnie długim czasem naświetlania.

Niestety z tych oscylogramów nie wiele mogę wywnioskować, przydał by się szerszy kontekst..

Awatar użytkownika

kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kwarc » 29 lis 2008, 18:08

a co kolege interesuje najbardziej? bo temat szroki i duzo mozna pisac a ja raczej nielubie. na cyfrowce mozna bardzo duzo zabaczyc w porownaniu do taniego analoga ale trzeba troszke inaczej podchodzic do pomiarow i analizy.jak sa jakies pytania to odpowiem. na zdjeciu 5 i 4 w ch2 sonda jest 10:1 ,napiecie zasilania sterownika 25V.sygnal step mial 50%wypelnienia bo akurat taki generator mialem pod reka.ogulnie na zdjeciach z cyfrowki wydac wyraznie przelanczanie pradow fazy przy mikrokrokach oraz nakladajaca sie nato prace czopera. czestotliwosc step byla niska cos - ze 250Hz.w zasadzie moge trzasnac jeszcze jakas fotke

Autor tematu
sokmarcin

Post napisał: sokmarcin » 15 gru 2008, 21:52

Witam,

w końcu znalazłem chwile, żeby powrócić do tematu.

Kolego kwarc, ciężko mi coś wywnioskować z Twoich oscylogramów bo nie mam doświadczenia z cyfrowymi oscyloskopami. Jednak chciałbym się zapytać jaki to sterownik i czy mógłbyś zmieścić oscylogramy napięcia na rezystorze pomiarowym przy 1/2 i 1/8 kroku? Myślę, że wtedy będzie łatwiej porównywać.

Na swoim sterowniku uruchomiłem 1/8 kroku, jednak mam wątpliwości co ro równości tych że kroków:

Obrazek
wiem, jakość nienajlepsza, niestety aparat jaki mam teraz do dyspozycji nie ma możliwości ręcznego nastawienia parametrów ekspozycji i wychodzi jak wychodzi. Dobrze, że jest jeszcze Photoshop ;)

Mam jeszcze pytanie odnośnie gaszenia. Kiedy stosuje się mieszane gaszenie? (sterownik jest na układzie TMC249 więc mogę w każdym mikro kroczku włączać bądź wyłączać mieszane gaszenie)

Jak by ktoś był taki cierpliwy i mi wyjaśnił na czym to polega i jakie są różnice (fast, slow, mixed) to bym był wdzięczny. Czytałem to i owo, ale jakoś nie mogę załapać.

Awatar użytkownika

kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kwarc » 20 gru 2008, 11:08

witam.ok zrobie kilka pomiarow i zamieszcze.sterownik jest produkcji chinskiej .50V 4,5A (podobne sprzedawane sa w sklepie przy forum ,spotyka sie kilka oznaczen tych sterownikow)sterownik posiada mikrokroki do250 i koncowka jast zbudowana na tranzystorach .sterownik ten niema rownomiernego podzialu kroku na mikrokroki.jesli idzie o sterowanie silnikiem przy wykozystaniu tego sterownika trzeba przyznac iz sprawuje sie dobrze jak na wymagania amatorskich cnc osobiscie mam dwa zastrzezenia 1 nierowny podzial przy mikrokrokach 2 troche grzeje silnik .tzn. silnik o pradzie znamionowym 1.5A niemoze pracowac przy zasilaniu z tego sterownika taka wartoscia ,po kilku minutach jest zbyt goracy ,pozostaje ustawienie w okolicach 1A

Autor tematu
sokmarcin

Post napisał: sokmarcin » 22 gru 2008, 19:06

kwarc pisze:(...) osobiscie mam dwa zastrzezenia 1 nierowny podzial przy mikrokrokach 2 troche grzeje silnik .tzn. silnik o pradzie znamionowym 1.5A niemoze pracowac przy zasilaniu z tego sterownika taka wartoscia ,po kilku minutach jest zbyt goracy ,pozostaje ustawienie w okolicach 1A
Wg. mnie to chyba normalna sprawa. Mam kontakt z frezarką kolegi z forum - Piotrjub - w maszynie tej silniki mają ok 40-50 st i pracują poprawnie. Więc myślę, że nie ma się czym przejmować.

Awatar użytkownika

kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kwarc » 29 gru 2008, 23:26

niemialem na mysli 50stopni to chyba oczywiste mialem na mysli 100stopni i zwiekszanie sie temperatury

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”