optymalne komputery pod LinuxCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
Krako
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

optymalne komputery pod LinuxCNC

Post napisał: Krako » 12 sie 2025, 09:39

Witam, jakie macie doświadczenia z nowszymi pc i linuxcnc?
Jakieś sprawdzone konfiguracje czy raczej nadal polować na starsze z oficjalnej listy z strony Lcnc?

Astralny Byt
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 18

Re: optymalne komputery pod LinuxCNC

Post napisał: Astralny Byt » 13 sie 2025, 19:02

k dziwnych pomocy nie doswiadczyłem nigdy w życiu swoim . A pisalem programy w kilku jezykach ale Linuź jest jak monty pyton ,jest zwariowany .Zero pomocy . Mam taką myśl ze ci ludzie myslą ze jesli chcesz poznać linuxcnc to musisz poznać Linuxa . Coś mnioe przełączyło i ucielo początek wypowiedzi.
Nigdy uczac sie programowania nie doswiadczyłem takich barier i dziwactw jak w przypadku Linuxa.
W całym linuxcnc nieda sie znależć logicznego przykladu w kodzie jak zaiplementować jakąś funkcje ukladu . To jest jakby ktoś tam od srodka sabotażował cały projekt .

Dodane 7 minuty 31 sekundy:
PS Sam postanowiłem nauczyć sie tego systemu w Linuxcnc .Obecnie robie sobie taką płyte elektroniczną do realnego testowania funkcji w Linux cnc . Mam po to powody bo chce wykonać maszyne i teoretycznie w linuxie sa tam wszystkie możliwości .
Uczyłem sie kilku jezyków .zrobiłem oprogramowanie działające w innych jezykach ale dokumentacja z linuxa to porażka .

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: tuxcnc » 13 sie 2025, 19:03

Astralny Byt pisze:
13 sie 2025, 18:54
k dziwnych pomocy nie doswiadczyłem nigdy w życiu swoim . A pisalem programy w kilku jezykach ale Linuź jest jak monty pyton ,jest zwariowany .Zero pomocy . Mam taką myśl ze ci ludzie myslą ze jesli chcesz poznać linuxcnc to musisz poznać Linuxa . Coś mnioe przełączyło i ucielo początek wypowiedzi.
Nigdy uczac sie programowania nie doswiadczyłem takich barier i dziwactw jak w przypadku Linuxa.
W całym linuxcnc nieda sie znależć logicznego przykladu w kodzie jak zaiplementować jakąś funkcje ukladu . To jest jakby ktoś tam od srodka sabotażował cały projekt .
Wystarczy nauczyć się czytać i pisać.
No niestety, ale Linux nie jest systemem w którym wszystko da się wyklikać (znaczy się klikać w co popadnie w nadziei że "samo" zrobi się to, czego oczekujemy...)
Trzeba nauczyć się kilku komend terminala, do których są grube tomy dokumentacji.

Astralny Byt

Post napisał: Astralny Byt » 13 sie 2025, 19:12

dokumentacja linuxcnc jest jak hal z kosmicznej jednostki w połączeniu z cyrkiem Monty Pytona

Dodane 6 minuty 40 sekundy:
tuxcnc pisze:
13 sie 2025, 19:03
Astralny Byt pisze:
No niestety, ale Linux nie jest systemem w którym wszystko da się wyklikać (znaczy się klikać w co popadnie w nadziei że "samo" zrobi się to, czego oczekujemy...)
Trzeba nauczyć się kilku komend terminala, do których są grube tomy dokumentacji.
Sorki że ja pisze może merytorycznie ale nieco nieskladnie .
Sam napisałeś ,tomy dokumentacji . Postanowiłem przebrnąć przez podstawy ,nie poddaje sie .Znawcą tematyki nie musze być .Oby udało mi sie zaimplementować funcje dla mnie potrzebne .One tam są i czekają na mnie .Wiem o tym . Jako podstawe testów wykonuje pcb połączone z portem lpt , mi wystarczą silniki krokowe ,wolny posów . Dzieki której bede mógł testować działa nie programu Lincnc Ale narazie to masakra .

Dodane 5 minuty 15 sekundy:
Dla przykładu .Napisałem oprogramowanie działające na maszynie szybko w vizual basicu pod Dos .Tam były wszedzie fajne przyklady .Obsługa portu lpt wrecz bosko prosta i nieograniczona mozliwosciami jedynie czasem .I wszystko działa od klikniecia .ale tam pod każdą funkcją były dobre przykłady .W Linuksie przyklad to wejscie w krzaki .zero podpowiedzi przykladu . kosmos .

Dodane 1 minuta 4 sekundy:
sorki Hal to kosmiczna opowieść Linuxa .

Dodane 4 minuty 54 sekundy:
PS w linuksie nawet nikt nie wyjaśnia ze lpt to nie jest jeden port a trzy porty ,Pierwszy 8 bitowy ,a pozostale dwa jakies dzielone .Ale linux dziedziczy to po Dosie . A w Visual basiku dla dos wszystko jest jasne .mAMY DOSTEP ODDZIELNY DLA KAZDEGOP ADRESU . Możemy na lpt zrobić zaawansowane sterowanie do wszystkiego ,jedynie jest kwestia czasu . Ale to wszystko jest jasno opisane co i jak z przykładami a w Linuxe ,nie damy tobie przykładu !!!!

Dodane 2 minuty 15 sekundy:
Dos . są przykłady i to mądre uczace . Linux - wal sie . My nie jesteśmy od nauczania .

Dodane 6 minuty 43 sekundy:
To jakby tam byli ludzie co blokują poznanie linuxacnc ,taki wewnetrzny sabotaż .

Dodane 2 minuty 5 sekundy:
Co do autora to nie napisał co chce robić na tym linuxie .
Podstawowe konfiguracje sa łatwe .

Dodane 3 minuty 21 sekundy:
Co kompa to raczej każdy firmowy nada sie .
ja testuje na HP . Takim około 3 Ghz zegar i działa ,komp taki z przed 10 lat .Blaszak.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Krako
Posty w temacie: 2

Post napisał: Krako » 15 sie 2025, 20:00

co wasze odpowiedzi maja wspólnego z tematem?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 17 sie 2025, 15:42

Krako pisze:
15 sie 2025, 20:00
co wasze odpowiedzi maja wspólnego z tematem?
Nic.
Taki offtopic...

A jakiej odpowiedzi oczekujesz?
Oprócz mnie, to chyba nie ma tutaj nikogo, kto testuje sprzęt dla samego testowania, a co ja sam mogę?
Owszem, testuję Ryzena 3 z Debianem 13 i Linuxcnc 2.10, ale co można przetestować w kilka dni?
Wygląda obiecująco, ale diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach...

Astralny Byt

Post napisał: Astralny Byt » 24 sie 2025, 03:55

tuxcnc pisze:
13 sie 2025, 19:03
Astralny Byt pisze:
Ucze sie tego linuxacnc i bosze .Umiem coś pisać w jezyku C umiem w basiku .te jezyki mają normalnie zbudowane pomoce ,tam wchodzi sie w Pomoc znaczy opisy jezyka i tam jest wszystko dobrze dopracowane ale nie w linuksie gdzie wszystko jest rozwalone na dziesiatki odnosników .
W linuxiecnc nie ma np. listy g codów z przykladami jak fizycznie G kod ma wygladac bo poco ? Niech sie ludzie meczą i przebijają sie przez te sciane linuksową bo twórcy liniuksiarze tak sobie to wymyslili aby próg wejscia był wysoki .Ja tego nierozumiem .Dlaczego to jest tak zle opisane ?

Dodane 3 minuty 51 sekundy:
PS .Uwaga wróciłem po latach na te forum bo kocham cnc .wylali mnie kiedyś tam za moje kłutnie z adminami .
Wracam z nieco podkulonym ogonem ,nie zamieżam z nikim wojować zeby to było jasne .Z adminami zwłaszcza nie zamierzam zaczynaĆ .
Chce wrócić na najlepsze forum o cnc . Teraz pracuje nad zastosowaniem Linuxacnc do swoich maszynek .

Dodane 2 minuty 14 sekundy:
PS może to nieodpowiedni temat na to co mnie dręczy w Linuxiecnc ,prosze o wybaczenie .

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 24 sie 2025, 08:15

Astralny Byt pisze:
24 sie 2025, 03:58
W linuxiecnc nie ma np. listy g codów z przykladami jak fizycznie G kod ma wygladac bo poco ? Niech sie ludzie meczą i przebijają sie przez te sciane linuksową bo twórcy liniuksiarze tak sobie to wymyslili aby próg wejscia był wysoki .Ja tego nierozumiem .Dlaczego to jest tak zle opisane ?
Dokumentacji jest więcej niż potrzeba, tylko Ty nie umiesz jej znaleźć.

Awatar użytkownika

kozak12
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kozak12 » 24 sie 2025, 09:06

tuxcnc pisze:
24 sie 2025, 08:15
Astralny Byt pisze:
24 sie 2025, 03:58
Dokumentacji jest więcej niż potrzeba, tylko Ty nie umiesz jej znaleźć.
Twoje odpowiedzi nic nie wnoszą do tematu.
A Twój odzywki wskazują na to że nic mądrego się od Ciebie nie dowie.
Zamiast wskazać źródło pieprzysz jak potłuczony.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: tristar0 » 24 sie 2025, 20:33

kozak12 pisze:pieprzysz jak potłuczony
Co się dziwisz znów była promocja w biedronce to walczył jak lew o dwie kostki masła .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”