Modernizacja sterowania tokarki graziano
Uszkodzony sterownik
-
AdrianChodorowski
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 3
Modernizacja sterowania tokarki graziano
Witam wszystkich. Tokarka z którą mam problem to Graziano sag 210zxc. Maszyna jest sztywna pracuje bardzo dobrze problem leży w kontrolerze jest przestarzały i uszkodzony. Toczyć można "ręcznie" więc kilka z nielicznych funkcji działa. Silniki DC 100V sterowniki silnika raczej są sprawne chociaż maszyna przerywa jednak podejrzewam że jest to też wina kontrolera. Wrzeciono posiada cztery biegi zmieniane na tarczowych ciernych elektrycznie oraz ręcznie przy samym wrzecionie. Nie ma więc mowy o sterowaniu falownikiem i nie chciałbym tego zmieniać. Moje pytanie brzmi jaki kontroler CNC wybrać żeby był kompatybilny z takimi napędami czy wgl taki istnieje ? Patrzyłem szgh jednak nie wiem czy to będzie działało. Proszę o pomoc
-
kszumek
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

Re: Modernizacja sterowania tokarki graziano
Witam
Tu raczej jest potrzebny kompletny retrofit,
silniki DC out, bo nie ma do nich już za bardzo driverów
oraz nie bardzo jest sens ich ratowania
drivery u ciebie są sterowane analogowo , jest MESA 7i77 + linuxcnc która je wysteruje
szafa jest podobna do mojego zabytku który miałem ,
tam za wiele już nie da się wykorzystać może transformator
czyli najtaniej i najprościej na początek to serwokrokówki + drivery +linuxcnc
lub serwa jak jest większy budżet,
a to że ma biegi to zaleta ale falownik i tak by się przydał poprawi komfort u użytkowania
Tu raczej jest potrzebny kompletny retrofit,
silniki DC out, bo nie ma do nich już za bardzo driverów
oraz nie bardzo jest sens ich ratowania
drivery u ciebie są sterowane analogowo , jest MESA 7i77 + linuxcnc która je wysteruje
szafa jest podobna do mojego zabytku który miałem ,
tam za wiele już nie da się wykorzystać może transformator
czyli najtaniej i najprościej na początek to serwokrokówki + drivery +linuxcnc
lub serwa jak jest większy budżet,
a to że ma biegi to zaleta ale falownik i tak by się przydał poprawi komfort u użytkowania
-
grzes_rupinski1
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

Program jaki nie założysz będzie dobry. Aby Tobie się dobrze pracowało.
Ja ostatnio elektrodrążarkę na Piko CNC przerabiałem .
Dla mnie jest rewelacyjny.
Co do silników to raczej wywalić.
Sterowanie wrzecionem maszyna miała tylko 4 prędkości obrotowe czy miała płynny zakres obrotów.
Ja ostatnio elektrodrążarkę na Piko CNC przerabiałem .
Dla mnie jest rewelacyjny.
Co do silników to raczej wywalić.
Sterowanie wrzecionem maszyna miała tylko 4 prędkości obrotowe czy miała płynny zakres obrotów.
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
AdrianChodorowski

Doprecyzuje trochę.
Skrzynia biegów jest skręcona z silnikiem przy samej podłodze w niej są kosze sterowane elektrozaworami 4 biegi.
Następnie napęd idzie pasami na górną skrzynie z wrzecionem gdzie jest możliwość zmiany przełożenia tokarki tylko ręcznie. 3 biegi.
Drivery chyba działają prawidłowo sterowanie leży. Niestety nie mam pojęcia jaki sygnał do nich dociera. Miałem chęć zostawić te silniki bo działają jednak wiem że jeśli drivery całkiem padną to i tak czeka mnie wymiana. Silniki mają w sobie wbudowana tachopradnice. Chyba tego na rynku już nie ma.
Gdyby się namyślił na wymianę całego napędu co polecacie w rozsądnych pieniądzach ? Aktualne silniki DC mają 850w jednak są duże i ciężkie więc moment generują pewnie bardzo duży. Ciekawy jestem czy serwonaped o tej samej mocy nie spuchnie.
Dodane 11 minuty 24 sekundy:
Możesz mi coś więcej powiedzieć o tym sterowaniu mesa ? Jak to podłączyć itd. widzę że ludzie z forum wstawiali to do maho.
Skrzynia biegów jest skręcona z silnikiem przy samej podłodze w niej są kosze sterowane elektrozaworami 4 biegi.
Następnie napęd idzie pasami na górną skrzynie z wrzecionem gdzie jest możliwość zmiany przełożenia tokarki tylko ręcznie. 3 biegi.
Drivery chyba działają prawidłowo sterowanie leży. Niestety nie mam pojęcia jaki sygnał do nich dociera. Miałem chęć zostawić te silniki bo działają jednak wiem że jeśli drivery całkiem padną to i tak czeka mnie wymiana. Silniki mają w sobie wbudowana tachopradnice. Chyba tego na rynku już nie ma.
Gdyby się namyślił na wymianę całego napędu co polecacie w rozsądnych pieniądzach ? Aktualne silniki DC mają 850w jednak są duże i ciężkie więc moment generują pewnie bardzo duży. Ciekawy jestem czy serwonaped o tej samej mocy nie spuchnie.
Dodane 11 minuty 24 sekundy:
Możesz mi coś więcej powiedzieć o tym sterowaniu mesa ? Jak to podłączyć itd. widzę że ludzie z forum wstawiali to do maho.
-
kszumek

Witam
biegi ręczne możesz sobie zostawić jak najbardziej się przydadzą ale dodatkowo falownik do płynnej regulacji
też się przyda,
MESA jest to karta pośrednicząca miedzy Linuxcnc a driverami analogowymi ,
analogowych driverów za bardzo inaczej nie ma jak wysterować
ale ja bym ich nie żałował tylko od razu out bo będa z nimi raczej tylko problemy
są po prostu już mocno stare a jeżeli jeszcze na tyrystorach nie na tranzystrorach to już w ogóle tragedia, tokarka nie jest duża , moja większa sprawnie chodzi na krokówkach , za cenę mesy analogowej masz już prawie nowy komplet na oś driver + silnik
także nie bardzo to się w tym przypadku opłaca
to że są duże i ciężkie nie znaczy że mają nie wiadmo ile Nm po prostu DC są duże ,
do samych sił skrawania wystarczy niewielki silniczek , moc jest potrzebna do dynamiki przy G0
wsadzając za mały silnik spadnie ci po prostu prędkość i przyspieszenie przy G0
biegi ręczne możesz sobie zostawić jak najbardziej się przydadzą ale dodatkowo falownik do płynnej regulacji
też się przyda,
MESA jest to karta pośrednicząca miedzy Linuxcnc a driverami analogowymi ,
analogowych driverów za bardzo inaczej nie ma jak wysterować
ale ja bym ich nie żałował tylko od razu out bo będa z nimi raczej tylko problemy
są po prostu już mocno stare a jeżeli jeszcze na tyrystorach nie na tranzystrorach to już w ogóle tragedia, tokarka nie jest duża , moja większa sprawnie chodzi na krokówkach , za cenę mesy analogowej masz już prawie nowy komplet na oś driver + silnik
także nie bardzo to się w tym przypadku opłaca
to że są duże i ciężkie nie znaczy że mają nie wiadmo ile Nm po prostu DC są duże ,
do samych sił skrawania wystarczy niewielki silniczek , moc jest potrzebna do dynamiki przy G0
wsadzając za mały silnik spadnie ci po prostu prędkość i przyspieszenie przy G0
-
AdrianChodorowski

Tokarka główny silnik ma 11kw więc nie jest do końca taka mała. Gdybym kupił kontroler 2 osiowy np szgh do tego serwomotory drivery falownik do silnika wrzeciona to dałbym rady tak to podłączyć żeby falownik sterował obrotami wrzeciona ale też elektrosprzeglami w skrzyni ? Nie chciałbym wyrzucać tej skrzyni bo działa rewelacyjnie.
Czyli falownik do płynnej regulacji ale i biegi przełączane elektronicznie. Może to jednak przerost formy nad treścią i po prostu wywalić ta cała skrzynie i dać sam silnik ?
Następna sprawa to zmieniając przełożenia ręcznie w górnej skrzyni biegów to potrzebne będzie za każdym razem zmienianie parametrów falownika i kontrolera czy może jest możliwość zapisanie parametrów dla różnych biegów tokarki ? Sam enkoder na wrzecionie tutaj raczej nie załatwi sprawy.
Czyli falownik do płynnej regulacji ale i biegi przełączane elektronicznie. Może to jednak przerost formy nad treścią i po prostu wywalić ta cała skrzynie i dać sam silnik ?
Następna sprawa to zmieniając przełożenia ręcznie w górnej skrzyni biegów to potrzebne będzie za każdym razem zmienianie parametrów falownika i kontrolera czy może jest możliwość zapisanie parametrów dla różnych biegów tokarki ? Sam enkoder na wrzecionie tutaj raczej nie załatwi sprawy.
-
kszumek

Witam
już bardziej można patrzyć na wagę maszyny niż silnik, u mnie 5,5 tony 24kw
skrzyni nie wywalasz a zostawiasz bo ci się przyda do toczenia na dużych średnicach
w falowniku nic nie przestawiasz, zmieniając biegi ręcznie informujesz o tym kontroler
to on wysterowuje inaczej falownik uwzgęldniając przełożenia
np mach ma nawet w standardzie zmianę przełożeń, w linuxcnc musisz dopisać
szgh nie wiem , lub robisz to automatycznie przez któryś z ww. kontrolerów
przy takim silniku , nie będziesz musiał zmieniać często biegów
tylko przy dużej średnicy i większym wiórze zabraknie momentu
większość czasu i tak pewnie będziesz toczył na jakimś średnim przełożeniu
ja namawiam na linuxcnc, może jest trudniejszy do instalacji ale później
daje większe możliwości , gwintowanie, ruchy synchroniczne z wrzecionem ,
zmiana narzędzi , podgląd ścieżki lepszy niż w moim oryginalnym philipsie
a no i SUBY niezwykle przyśpieszają i ułatwiają powtarzalne operacje
mach na tokarkę to w ogóle porażka , na ploterek do drewna albo plazme to jeszcze ok
nie napisałeś czy to ma chodzić kilka razy w miesiącu hobbistycznie czy codziennie
jak codziennie to serwa szybko się zwrócą , maszyna raczej prosta do modernizacji
już bardziej można patrzyć na wagę maszyny niż silnik, u mnie 5,5 tony 24kw
skrzyni nie wywalasz a zostawiasz bo ci się przyda do toczenia na dużych średnicach
w falowniku nic nie przestawiasz, zmieniając biegi ręcznie informujesz o tym kontroler
to on wysterowuje inaczej falownik uwzgęldniając przełożenia
np mach ma nawet w standardzie zmianę przełożeń, w linuxcnc musisz dopisać
szgh nie wiem , lub robisz to automatycznie przez któryś z ww. kontrolerów
przy takim silniku , nie będziesz musiał zmieniać często biegów
tylko przy dużej średnicy i większym wiórze zabraknie momentu
większość czasu i tak pewnie będziesz toczył na jakimś średnim przełożeniu
ja namawiam na linuxcnc, może jest trudniejszy do instalacji ale później
daje większe możliwości , gwintowanie, ruchy synchroniczne z wrzecionem ,
zmiana narzędzi , podgląd ścieżki lepszy niż w moim oryginalnym philipsie
a no i SUBY niezwykle przyśpieszają i ułatwiają powtarzalne operacje
mach na tokarkę to w ogóle porażka , na ploterek do drewna albo plazme to jeszcze ok
nie napisałeś czy to ma chodzić kilka razy w miesiącu hobbistycznie czy codziennie
jak codziennie to serwa szybko się zwrócą , maszyna raczej prosta do modernizacji
-
grzes_rupinski1

Zależy od preferencji użytkownika.
Mam maszyny na oryginalnym sterowaniu np fanuc
Ploter na Piko CNC , drażarke na Piko CNC , tokarkę na mach3 plazma na mach 3 ,plotery na mach .
Tokarka na mach dobrze ustawiona działa całkiem normalnie. Toczy trzyma wymiar robi gwinty ,nożem i gwintownikiem .
Ale na chwilę obecną skłaniał bym wszystko na Piko ponieważ program się ciągłe rozwija.
Chyba że iść w Linux .
Myślałem o szgh ale po analizie kosztowej i bliższym przyjrzeniu się sterowaniu zrezygnowałem.
Testowałem też inne sterowniki. Jeżeli nauczysz się jakiegoś to później odbierasz go za punkt porównania.
Ale to już Twojej preferencje są ważne.
Tokarka na mach 3
Jest kilka filmów
https://youtu.be/DgpVfcY0ZJM?si=BCSw1WlGr9dBGsiG
Dodane 15 minuty 1 sekunda:
Co do silnika i skrzyni biegów .
To fajne rozwiązanie. Moment oraz obroty .
Sądzę że nie będzie problemu aby zostawić skrzynie.
Silnik oraz falownik jeżeli jest ok można zostawić.
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
tuxcnc
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
Rozwija się w zupełnie nieprzewidywalnym kierunku, bo autor ma swoje prywatne wizje i jest głuchy na jakakolwiek krytykę.grzes_rupinski1 pisze: ↑15 sie 2025, 11:41Ale na chwilę obecną skłaniał bym wszystko na Piko ponieważ program się ciągłe rozwija.
Ja już nie mówię o takiej pomyłce jak puszczenie programu z innej maszyny.
Wystarczy uszkodzony pendrive, który przekłamie kilka bitów w pliku.
Co zrobi Piko?
Zignoruje linię której nie rozumie i przejdzie do następnej....
-
grzes_rupinski1

I kto to mówi.
Dodane 4 minuty 7 sekundy:
To usuń linię z programu na Linux i puść
Jaki będzie tego efekt?
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway