tabela Rodziny części - import z excela, zmiana nazw
jak zaimportować z excela wartości ?
-
Lucas83
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 5
tabela Rodziny części - import z excela, zmiana nazw
Hej,
tworzę w SE2021 rodzinę części- dość dużo wartości zmiennej L, około 200.
Stworzyłem sobie w excelu tabelę z liczbami i nazwami.
Da się to jakoś zaimportować do tabeli rodziny części SE? Albo powiązać arkusz excela? jak dotąd jedynie udaje mi się skopiować wszystkie wartości wierszy i wkleić ciąg jako zmienna, z nazwami już się tak nie da. Musze edytować każdą nazwę ?
tworzę w SE2021 rodzinę części- dość dużo wartości zmiennej L, około 200.
Stworzyłem sobie w excelu tabelę z liczbami i nazwami.
Da się to jakoś zaimportować do tabeli rodziny części SE? Albo powiązać arkusz excela? jak dotąd jedynie udaje mi się skopiować wszystkie wartości wierszy i wkleić ciąg jako zmienna, z nazwami już się tak nie da. Musze edytować każdą nazwę ?
-
robmit
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

- Posty w temacie: 2
Re: tabela Rodziny części - import z excela, zmiana nazw
Z tego co się orientuję nie ma możliwości sterowania family parts z excela ale samą częścią jak i złożeniami można sterować z excela. Może w nowszych wersjach to rozwiązali. W nowszych wersjach dodali coś takiego jak Solid Edge Design Configurator.
Na YT jest pełno filmów jak wiązać SE z Excel.
https://gmsystem.pl/blog/solid-edge-par ... azynowego/
Na YT jest pełno filmów jak wiązać SE z Excel.
https://gmsystem.pl/blog/solid-edge-par ... azynowego/
-
Lucas83

zasadniczo nie chodzi mi o pełne sterowanie z excela, lecz o kopiowanie i wklejanie samych wartości. O ile udaje się wklejać całe wiersze z excela do niektórych pól tabeli rodziny części ( np. zmienne wartości liczbowe długości, średnic, itp ) to nie da się wklejać nazw składników, opcji Blokuj/Odblokuj, itp.
Po prostu stworzyłem sobie pełną tabelę w excelu i chciałbym ją wkleić.
Po prostu stworzyłem sobie pełną tabelę w excelu i chciałbym ją wkleić.
-
robmit
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

- Posty w temacie: 2
Nazwę składnika niestety trzeba zmieniać pojedynczo ale pozostałe opcje blokuj/odblokuj oraz zmienne powinieneś normalnie wkleić. Wszystko to co w czerwonych ramkach da się wkleić z excela.

Cześć,
Otwórz plik rodziny części w Menadżerze projektu, pamiętaj aby wcześniej wygenerować składniki z domyślnymi nazwami.
Nazwy składników rodziny części możesz z łatwością zmienić z poziomu Menadżera projektu (możesz również wkleić całą kolumnę z nazwami z excela).
Pozdro
Otwórz plik rodziny części w Menadżerze projektu, pamiętaj aby wcześniej wygenerować składniki z domyślnymi nazwami.
Nazwy składników rodziny części możesz z łatwością zmienić z poziomu Menadżera projektu (możesz również wkleić całą kolumnę z nazwami z excela).
Pozdro
-
Lucas83

dzięki! faktycznie, po wygenerowaniu wszystkich plików składników teraz w Menadżerze Projektu można zmieniać ich nazwę. Jedynie jeszcze w Tabeli zostały stare nazwy oraz przy statusie ikonka zegareczka- jak zaktualizować pliki?
-
Lucas83

nie mam możliwości wybrania tego polecenia - szara ikonka. Zarówno dla głównego pliku jak i wygenerowanych składników.
Dodane 44 minuty 11 sekundy:
EDIT: jak ponownie kliknę w Tabeli rodziny: Zapisz Składnik w osobnym pliku - to owszem, powiązanie jest aktualne znowu. jednakże Nazwa składnika pozostaje po staremu. Pomimo, że nazwa pliku jest zmieniona. Ale miesz-masz się robi
Dodane 44 minuty 11 sekundy:
EDIT: jak ponownie kliknę w Tabeli rodziny: Zapisz Składnik w osobnym pliku - to owszem, powiązanie jest aktualne znowu. jednakże Nazwa składnika pozostaje po staremu. Pomimo, że nazwa pliku jest zmieniona. Ale miesz-masz się robi