Może komuś się to przyda , bo właśnie kończę walkę z tą nieszczęsną pompą , a raczej zestawem silnik - pompa.
U mnie wyło to tak, że mimo pracy w słuchawkach nie dawałem już rady. Sąsiad mieszkający ode mnie 100 metrów wiedział , że zaczynam toczyć. (mogę udostępnić film na WhatsApp )
Okazało się że to silnik , a nie pompa.... Miał luz osiowy, wystarczyły dwa oringi, przy okazji zmiana łożysk i jest okej, ale....
Silnik tam zastosowany to 0,3 kW 1380 obr/min Silnik z lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Wiatrak zrealizowano jako przyspawany blaszany płaskownik na tulejce. Przynajmniej u mnie... (komuś wcześniej się połamał ? choć wtedy plastikowych raczej nie było ) I mam wrażenie, że za mocno się grzeje . W silniku brak użebrowania. Postanowiłem go wymienić. Oryginał z nowym wiatrakiem będzie na zapas.
Rozstaw otworów w płycie zbiornika na olej to 115 mm, zamek po zewnątrz 95 mm
Pasuje tam silnik kołnierzowy w standardzie B14B (podobno co producent to inaczej to sobie oznacza - to jest pomniejszony B14) , tzn pasuje rozmiar otworów i rozmiar zamka, lecz należy dotoczyć pierścień przejściowy , gdyż w nowym silniku zamek "wystaje" i w płycie montażowej też a oryginalny silnik ma wybranie pod zamek. Zabierak też będzie musiał być nowy , gdyż po dodaniu dystansu będzie za krótki
Silnik 0,37 kW 1400 obr/min zakupiony w "silniki elektryczne stojan"
Teraz pompa.
Oryginalna pompa jest nie do zdobycia. Używka może być gorsza niż mamy aktualnie. Ciężko ustalić parametry tej pompy, W DTR nic nie znalazłem. Gość od regeneracji pomp powiedział, że nie regenerują pomp zębatych.
Lecz oświecił mnie , że aby ustalić przepływ pompy wystarczy pobrać trzy wymiary i wprowadzić je do kalkulatora hydraulicznego
https://www.hk-hydraulik.com/pl/wiedza/ ... rauliczny/
Wymiary : szerokość j komory gdzie pracują zębatki L = 25 mm (TUB32)
długość całej komory D = 46 mm (TUB32)
szerokość pompy W = 8 mm (TUB32)
Wynik Wydajności pompy zębatej otrzymujemy w cm3 na obrót Vg i mnożymy przez obroty.
Wydajność teoretyczna z wzoru to około 2,77 l/min , lecz do wzoru podstawia się jeszcze Wydajność wolumetryczną , której wartość referencyjna jest w zakresie 0,9 - 0,95
Zbadałem wydajność praktyczną pompy kilkukrotnie i zawsze wychodziło w granicach 3,2L/min.
Jest firma , która oferuje zamiennik całego układu silnik-pompa (nie wiem jakiej wydajności dają pompę) firma TECH MACH ul. Nowa 4, 98-400 Wieruszów Tel.: +48 627820302 Trzeba tylko zrealizować wyprowadzenie odpowiednich przewodów ssących do zbiornika i tłoczącego do układu hydraulicznego maszyny. Koszt na Lipiec 2025 : 1660zł netto.
Może jakaś pompa samochodowa od układu wspomagania by miała podobny przepływ przy 1400obr/min ? Nie wiem czy nie spowodowało by negatywnych skutków zastosowanie pompy o większym przepływie, gdyż łatwiej raczej zdobyć pompkę o większym przepływie i zastosowana oryginalnie . Jeśli ktoś coś wie to byłbym wdzięczny jeśli by podzielił się tą wiedzą , bo kiedyś będzie trzeba ją wymienić.
Pozdrawiam Marcin
TUB 32 pompa oleju do wrzeciona
-
marselusek
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 1
-
Steryd
- Lider FORUM (min. 2000)

Re: TUB 32 pompa oleju do wrzeciona
Zawsze można dać większą pompę i zdławić przepływ byle jakim zaworem,
Ostatecznie większy przepływ nie powinien mieć znaczenia pod warunkiem, że nie spowoduje znacznego wzrostu ciśnienia i czegoś nie rozsadzi. Przy pompce zębatej problem można załatwić na dwa sposoby- zmniejszyć obroty ( w pewnym zakresie zależność obroty- przepływ będzie liniowa), albo dać regulator przepływu, albo zawór ciśnieniowy za pompką i niech sobie leje nadmiar w zbiornik.
Ostatecznie większy przepływ nie powinien mieć znaczenia pod warunkiem, że nie spowoduje znacznego wzrostu ciśnienia i czegoś nie rozsadzi. Przy pompce zębatej problem można załatwić na dwa sposoby- zmniejszyć obroty ( w pewnym zakresie zależność obroty- przepływ będzie liniowa), albo dać regulator przepływu, albo zawór ciśnieniowy za pompką i niech sobie leje nadmiar w zbiornik.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
bear
- ELITA FORUM (min. 1000)

Re: TUB 32 pompa oleju do wrzeciona
Steryd pisze:Zawsze można dać większą pompę i zdławić przepływ byle jakim zaworem,
A to spowoduje zwrost ciśnienia na zaworze, grzanie oleju i przedwczesny zgon pompy.
Steryd pisze:Ostatecznie większy przepływ nie powinien mieć znaczenia pod warunkiem, że nie spowoduje znacznego wzrostu ciśnienia i czegoś nie rozsadzi.
Ma znaczenie bo z wrzeciona zacznie się lać z każdego możliwego miejsca
Steryd pisze:lbo dać regulator przepływu, albo zawór ciśnieniowy za pompką i niech sobie leje nadmiar w zbiornik.
Taki regulator kosztuje z 400-500zł to tak jak by kupił nową pompę z silnikiem. Zawór ciśnieniowy tutaj nie zadziała, znikome ciśnienie w układzie.
@marselusek Poszukaj pomp centralnego smarowania w sieci, jakiś czas temu kupiłem z 3 sztuki razem ze zbiornikami w cenach 150-250zł o wydajności ~4-6l/min.