Garażowa wypalarka plazmowa CNC
Rady dla początkującego
-
vOOytas
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 8
Garażowa wypalarka plazmowa CNC
Cześć.
Wypalam amatorsko ręcznie detale palnikiem plazmowym.
Chciałbym pójść krok dalej i spróbować zbudować mały stół do prowadzenia palnika.
Nie zależy mi na prędkościach, użytkowanie od czasu do czasu.
Pole robocze jakie mi wystarczy to około 600mm x 600mm
Zastanawiam się, czy konieczne będzie sterowanie osią "pionu". Czy palnik mogę ustawiać ręcznie (za pomocą jakiejś szpilki gwintowanej) i czy to mocno uprości wtedy konstrukcję.
Jestem laikiem w tym temacie. Czy możecie mi doradzić jakie graty kupić do mechaniki?
Może są jakieś zestawy które ułatwią budowę?
Chciałbym w pierwszej kolejności zbudować stół i zamocować silniki krokowe a w kolejnym etapie spróbować nauczyć się sterowania i programowania.
Pozdrawiam,
Wojtek.
Wypalam amatorsko ręcznie detale palnikiem plazmowym.
Chciałbym pójść krok dalej i spróbować zbudować mały stół do prowadzenia palnika.
Nie zależy mi na prędkościach, użytkowanie od czasu do czasu.
Pole robocze jakie mi wystarczy to około 600mm x 600mm
Zastanawiam się, czy konieczne będzie sterowanie osią "pionu". Czy palnik mogę ustawiać ręcznie (za pomocą jakiejś szpilki gwintowanej) i czy to mocno uprości wtedy konstrukcję.
Jestem laikiem w tym temacie. Czy możecie mi doradzić jakie graty kupić do mechaniki?
Może są jakieś zestawy które ułatwią budowę?
Chciałbym w pierwszej kolejności zbudować stół i zamocować silniki krokowe a w kolejnym etapie spróbować nauczyć się sterowania i programowania.
Pozdrawiam,
Wojtek.
-
grzes_rupinski1
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 5
Re: Garażowa wypalarka plazmowa CNC
Myślę że dla plazmy mały to 1000x2000
Mniejszych chyba nie ma sensu robić.
Co do pracy osi z to niektóre blachy przy cięciu się wyginają i w czasie pracy trzeba korygować wysokość.
Mniejszych chyba nie ma sensu robić.
Co do pracy osi z to niektóre blachy przy cięciu się wyginają i w czasie pracy trzeba korygować wysokość.
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
vOOytas

Dziękuję za odpowiedź.
Co do wielkości to faktycznie nie duży rozmiar. Mam ograniczenia co do miejsca w garażu. Jeszcze to przemyślę.
Jeżeli chodzi o stałą kontrolę wysokości palnika, to czy płyta mach3 lub andruino ogarnie stałą kontrolę?
Jaki wtedy czujnik mozna zastosować? czy zero jedynkowy spełni swoją funkcję?
Pozdrawiam.
Wojtek.
Co do wielkości to faktycznie nie duży rozmiar. Mam ograniczenia co do miejsca w garażu. Jeszcze to przemyślę.
Jeżeli chodzi o stałą kontrolę wysokości palnika, to czy płyta mach3 lub andruino ogarnie stałą kontrolę?
Jaki wtedy czujnik mozna zastosować? czy zero jedynkowy spełni swoją funkcję?
Pozdrawiam.
Wojtek.
-
grzes_rupinski1

Do kontroli wysokości palnika służy układ THC .
Płyta mach 3 ogarnie układ THC.
Nie wiem czy od razu nie szedł bym układ do plazmy proma mniej zabawy z kabelkami makrami itp
Płyta mach 3 ogarnie układ THC.
Nie wiem czy od razu nie szedł bym układ do plazmy proma mniej zabawy z kabelkami makrami itp
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
vOOytas

Witam ponownie.
Utkwiłem już na starcie
Mam 3 x TB6600 i płytkę mach 3.
Nie mogę znaleźć informacji czy do TB6600 zasilanie podłączone musi być zgodne z napięciem zasilania silniczka krokowego? Mam do dyspozycji na testy silniczki o napięciu 1,76V (na etykiecie) a zasilacz 24 VDC.
Wiem, że ustawia się mikroswichami prąd. Ale co z napięciem?
Szukam po filmach na YT ale takiej informacji nie znalazłem.
Wiem, że to podstawy ale naprawdę dopiero rozpoznaję temat.
Pozdrawiam Wojtek.
Utkwiłem już na starcie
Mam 3 x TB6600 i płytkę mach 3.
Nie mogę znaleźć informacji czy do TB6600 zasilanie podłączone musi być zgodne z napięciem zasilania silniczka krokowego? Mam do dyspozycji na testy silniczki o napięciu 1,76V (na etykiecie) a zasilacz 24 VDC.
Wiem, że ustawia się mikroswichami prąd. Ale co z napięciem?
Szukam po filmach na YT ale takiej informacji nie znalazłem.
Wiem, że to podstawy ale naprawdę dopiero rozpoznaję temat.
Pozdrawiam Wojtek.
-
forestgril

- Posty w temacie: 1
Cześć! Sterownik tak Steruje napięciem aby uzyskać określony prąd. Napięcie wejsciowe do sterownika ma określony zakres opisany zapewne na obudowie. Warto celować w górną wartość zakresu bo wtedy mamy zapas, ale powyżej pewnie jest już niebezpiecznie bo można spalić sterownik.
Te wartości które są na silnikach krokowych, to są wartości pracy które trzeba ustawić na sterowniku Przy pomocy tych mikro switchy. Tutaj można dać troszeczkę więcej niż napięcie znamionowe j silnika krokowego np. zamiast jeden 1.76 celować w 1.9. To daje zapas momentu dla silnika. Później w czasie pracy jeśli temperatura silnika będzie za duża na przykład taka że nie da się go dłużej trzymać w ręku należy obniżyć to napięcie. 50-60 stopni jest raczej ok.
Silniki o których mówisz to prawdopodobnie nema17. Możesz się nimi pobawić ale chyba będą za małe dla plazmy no chyba że rzeczywiście celuje sz w taki malutki stoliczek na próbę. Może chcesz oszczędzać albo po prostu się pobawić i pouczyć jednak weź pod uwagę że czas pracy jaki spędzisz nad tym wszystkim (Pomyśl o koszcie swojej roboczogodziny), Będzie dosyć duży i związku z tym nie zawsze opłacalne jest celowanie w tanie komponenty tylko raczej już w te docelowe. Także rachunek ekonomiczny sobie przeprowadź, bo nie zawsze minimum oznacza Optimum.
Dodane 8 minuty 59 sekundy:
Weź pod uwagę, że skonstruowanie tego, uzgadniając wyszukiwanie i zrozumienie tematu zajmie Ci 100-200 h. Gdybyś wszystko już wiedział i miał wszystkie komponenty gotowe, Być może mógłbyś celować w 25-50 h
Te wartości które są na silnikach krokowych, to są wartości pracy które trzeba ustawić na sterowniku Przy pomocy tych mikro switchy. Tutaj można dać troszeczkę więcej niż napięcie znamionowe j silnika krokowego np. zamiast jeden 1.76 celować w 1.9. To daje zapas momentu dla silnika. Później w czasie pracy jeśli temperatura silnika będzie za duża na przykład taka że nie da się go dłużej trzymać w ręku należy obniżyć to napięcie. 50-60 stopni jest raczej ok.
Silniki o których mówisz to prawdopodobnie nema17. Możesz się nimi pobawić ale chyba będą za małe dla plazmy no chyba że rzeczywiście celuje sz w taki malutki stoliczek na próbę. Może chcesz oszczędzać albo po prostu się pobawić i pouczyć jednak weź pod uwagę że czas pracy jaki spędzisz nad tym wszystkim (Pomyśl o koszcie swojej roboczogodziny), Będzie dosyć duży i związku z tym nie zawsze opłacalne jest celowanie w tanie komponenty tylko raczej już w te docelowe. Także rachunek ekonomiczny sobie przeprowadź, bo nie zawsze minimum oznacza Optimum.
Dodane 8 minuty 59 sekundy:
Weź pod uwagę, że skonstruowanie tego, uzgadniając wyszukiwanie i zrozumienie tematu zajmie Ci 100-200 h. Gdybyś wszystko już wiedział i miał wszystkie komponenty gotowe, Być może mógłbyś celować w 25-50 h
-
grzes_rupinski1

TB 6600 ma napięcie max 47v dc 24 v będzie odpowiednie może trochę za mało
Może warto by najpierw było nad mechanika pomyśleć łatwiej założyć sterowanie do maszyny niż maszynę do sterowania
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
vOOytas

Cześć.
Będę prosił o kolejną pomoc:
1. Udało mi się złożyć elektronikę na stole.
2. W programie "demo" MACH3 udało się zasterować trzema osiami.
3. Wgrałem jakiś plik testowy nc i wygląda, że wszystko pracuje w miarę poprawnie.
Teraz próbuję coś sam narysować i tu zaczęły się kolejne schody.
1. Rysuję w LIBRECAD. Plik mam w "DXF"
2. Importuję do sheetCam (demo) i określam warunki wypalania (warstwy etc). Plik jest zapisany w "job" lub "scjob".
Z tego co widzę, program Mach3 Plasma czyta plik o rozszerzeniu "nc".
Jak to przekonwertować?
Czy do plazmy wybierać Mach3 Plasma czy "Turn" czy "Mill"?
Generalnie mam problem z drogą pomiędzy pomysłem (rysunkiem) w LIBRECAD do wgrania już do Mach 3. Nie potrafię sobie poradzić.
Jakby ktoś zechciał opisać właściwe działanie będę wdzięczny za pomoc.
1. Rysunek w LIBRECAD (czy tutaj mam zwracać uwagę na grubość lini lub na coś istotnego?
- rysuję np. blaszkę z otworami. Rysuje 1 warstwę kontur a drugą warstwę otwory. Dobrze kombinuję?
2. Wrzucam w SheetCam i definiuję jak co ma być wypalane (znalazłem poradnik na YT).
3. Co dalej?
Będę prosił o kolejną pomoc:
1. Udało mi się złożyć elektronikę na stole.
2. W programie "demo" MACH3 udało się zasterować trzema osiami.
3. Wgrałem jakiś plik testowy nc i wygląda, że wszystko pracuje w miarę poprawnie.
Teraz próbuję coś sam narysować i tu zaczęły się kolejne schody.
1. Rysuję w LIBRECAD. Plik mam w "DXF"
2. Importuję do sheetCam (demo) i określam warunki wypalania (warstwy etc). Plik jest zapisany w "job" lub "scjob".
Z tego co widzę, program Mach3 Plasma czyta plik o rozszerzeniu "nc".
Jak to przekonwertować?
Czy do plazmy wybierać Mach3 Plasma czy "Turn" czy "Mill"?
Generalnie mam problem z drogą pomiędzy pomysłem (rysunkiem) w LIBRECAD do wgrania już do Mach 3. Nie potrafię sobie poradzić.
Jakby ktoś zechciał opisać właściwe działanie będę wdzięczny za pomoc.
1. Rysunek w LIBRECAD (czy tutaj mam zwracać uwagę na grubość lini lub na coś istotnego?
- rysuję np. blaszkę z otworami. Rysuje 1 warstwę kontur a drugą warstwę otwory. Dobrze kombinuję?
2. Wrzucam w SheetCam i definiuję jak co ma być wypalane (znalazłem poradnik na YT).
3. Co dalej?