Tuleje Taperlock

Dyskusje na temat elementów przeniesienia napędu oraz przekładni

Autor tematu
Albape
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Tuleje Taperlock

Post napisał: Albape » 23 cze 2025, 09:50

Witam . Chcialbym uzyc w moim projekcie - tulei Taperlock 3535 F 70 do mprzeniesienia napedu na kolo pasowe. . Nigdzie nie moge znalezc danych technicznych odnosnie pasowania otworu wystepujacego w tym urzadzeniu. Dzwonilem juz do Wloch, kilku sprzedawcow w Niemczech i kilkunastu w Polsce. Nikt nie ma tych danych , kazdy mowi ze H7 ale nikt nie ma danych. Prosze o pomoc. :cry:
Ostatnio zmieniony 23 cze 2025, 10:01 przez Albape, łącznie zmieniany 1 raz.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: Tuleje Taperlock

Post napisał: Steryd » 23 cze 2025, 09:58

A jakich danych oprócz tolerancji potrzebujesz?
Można?
Morzna!!!

Autor tematu
Albape

Post napisał: Albape » 23 cze 2025, 10:05

Oprocz tolerancji nie potrzebuje niczego, wszystko mam. Uwierz mi, Wlosi powiedzieli ze H7 plus minus kilka setek Niemcy - od P9 wzwyz w Polsce H7 ale nie wiedza gdzie tego szukac. Jako stary technik uczylem sie ze sa 2 metody pasowan : wg. stalego otworu lub wedlug stalego walka i tyle. Teraz czy ja przeoczylem zmiany w regulach czy sie zestarzalem? Haha Sorki nie mam polskiej klawiatury.

bear
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: bear » 23 cze 2025, 10:27

Albape pisze:Witam . Chcialbym uzyc w moim projekcie - tulei Taperlock 3535 F 70 do mprzeniesienia napedu na kolo pasowe. . Nigdzie nie moge znalezc danych technicznych odnosnie pasowania otworu wystepujacego w tym urzadzeniu.

My nie znamy twojego urządzenia bo go nie pokazałeś. Nie wiadomo też o jakim otworze pytasz, czy otworze pod wał czy otworze stożkowym pod tuleje.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Steryd » 23 cze 2025, 11:08

Za dużo myślenia. Zrób wałek h7 zamocuj i zapomnij.
Tuleja ma z 10 razy tyle zakresu mocowania co 7 klasa tolerancji.
Można?
Morzna!!!

Autor tematu
Albape

Post napisał: Albape » 23 cze 2025, 13:28

Steryd pisze:
23 cze 2025, 11:08
Za dużo myślenia. Zrób wałek h7 zamocuj i zapomnij.
Tuleja ma z 10 razy tyle zakresu mocowania co 7 klasa tolerancji.
No wlasnie walek jest na 70 m6, i kazdy mi mowi ze za duzo myslenia. Niestety ja lubie pomyslec i zastanawia mnie dlaczego kolo pasowe zsuwa sie z wpustu pomimo prawidlowego montarzu. Do tej pory nikt nie odpowiedzial na pytanie jakie pasowanie lub jaki zakres pasowan kryje otwor 70 mm w taperlock, dlatego pytam ;). To ze moze ona pokryc kilka pasowan przyjmuje za prawdopodobne pomimo reguly stalego otworu. Wlosi odpisali mi ze czasem jak wpust jest za maly to taperlock bije o wpust i sie przesuwa i maja duzo problemow z zymi polaczeniami jezeli obroty sa mierownomierne lub bardzo wysokie bo te mocowania maja problem z wywazeniam ze wzgledu na rodzaj konstrukcji. U mnie na wale nax 3500 obrotow/min. Ale czy to sa bardzo wysokie obroty?

Dodane 1 minuta 43 sekundy:
bear pisze:
23 cze 2025, 10:27
Albape pisze:Witam . Chcialbym uzyc w moim projekcie - tulei Taperlock 3535 F 70 do mprzeniesienia napedu na kolo pasowe. . Nigdzie nie moge znalezc danych technicznych odnosnie pasowania otworu wystepujacego w tym urzadzeniu.

My nie znamy twojego urządzenia bo go nie pokazałeś. Nie wiadomo też o jakim otworze pytasz, czy otworze pod wał czy otworze stożkowym pod tuleje.
Pisze o otworze na mocowanie walu. Moje urzadzenie to duzy wentylator .

bear
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: bear » 23 cze 2025, 17:09

Albape pisze:Pisze o otworze na mocowanie walu. Moje urzadzenie to duzy wentylator .

Co to znaczy duży wentylator? Dla mnie duży to ~ 100kW i z takimi się spotkałem przy pracy 24/7 bez 8h przez rok w celu konserwacji i chodzą one na taperach bez problemu.
Jeśli chodzi o pasowanie to z katalogu tulej taper-bush pasowanie +0,05/-0,125 mm
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przeniesienie napędu, Przekładnie Pasowe, Przekładnie Zębate, Listwy zębate”