Polerowanie stali powyżej 65HRC na tokarce CNC

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
diablo-82
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Polerowanie stali powyżej 65HRC na tokarce CNC

Post napisał: diablo-82 » 21 mar 2024, 16:42

Witam wszystkich. Ze względów poufnych nie mogę zamieszczać rysunków jak i fotek detali które wykonuje. Mam pytanie odnośnie polerowania stali narzędziowych powyżej 65hrc. Firma w której pracuje produkuje różnego rodzaju stemple, matryce itp. Obecnie poleruję matryce o średnicy około 300mm z różnymi profilami wewnętrznymi od średnicy 40 do 100mm i różnym kształcie. W firmie nie posiadamy szlifierek cnc do tak dużych detali, a detal wykonuje się prawie w całości na tokarce cnc. Wykończeniowa obróbka po hartowaniu wygląda następująco. Najpierw zgrubne i wykończeniowe toczenie płytkami borazonowymi lub ceramicznymi do takiej twardości, a następnie docieranie osełkami i na koniec pasta diamentowa polerska. Jest to proces żmudny, długotrwały i niebezpieczny ze względu na wysokie obroty detalu. Mowa o samym polerowaniu. Efekt nie zawsze jest zadawalający dla kontroli jakości, bo zawsze znajdzie się jakaś mikro ryska.
Nie jestem aktualny z wiedzą jeśli chodzi o nowinki techniczne w tej dziedzinie, czy są jakieś inne sposoby polerowania tego typu detali na tokarce cnc, ewentualnie jakieś specjalne maszyny do takiej obróbki.

railsstorage
Posty w temacie: 1

Re: Polerowanie stali powyżej 65HRC na tokarce CNC

Post napisał: railsstorage » 18 cze 2025, 10:50

diablo-82 pisze:
21 mar 2024, 16:42
Witam wszystkich. Ze względów poufnych nie mogę zamieszczać rysunków jak i fotek detali które wykonuje. Mam pytanie odnośnie polerowania stali narzędziowych powyżej 65hrc. Firma w której pracuje produkuje różnego rodzaju stemple, matryce itp. Obecnie poleruję matryce o średnicy około 300mm z różnymi profilami wewnętrznymi od średnicy 40 do 100mm i różnym kształcie. W firmie nie posiadamy szlifierek cnc do tak dużych detali, a detal wykonuje się prawie w całości na tokarce cnc. Wykończeniowa obróbka po hartowaniu wygląda następująco. Najpierw zgrubne i wykończeniowe toczenie płytkami borazonowymi lub ceramicznymi do takiej twardości, a następnie docieranie osełkami i na koniec pasta diamentowa polerska. Jest to proces żmudny, długotrwały i niebezpieczny ze względu na wysokie obroty detalu. Mowa o samym polerowaniu. Efekt nie zawsze jest zadawalający dla kontroli jakości, bo zawsze znajdzie się jakaś mikro ryska.
Nie jestem aktualny z wiedzą jeśli chodzi o nowinki techniczne w tej dziedzinie, czy są jakieś inne sposoby polerowania tego typu detali na tokarce cnc, ewentualnie jakieś specjalne maszyny do takiej obróbki.
Tak, istnieją nowoczesne metody usprawniające polerowanie stali powyżej 65 HRC. Do takich detali warto rozważyć:

Polerowanie elektroerozyjne (PEP) – stosowane do matryc i stempli, zapewnia równomierne wykończenie bez kontaktu mechanicznego.

Maszyny do polerowania elektrolitycznego lub elektrochemicznego – skracają czas i eliminują ryzyko rys.

Maszyny do polerowania trochoidalnego (polerowanie oscylacyjne) – do zastosowania w tokarkach CNC z adaptacyjnym sterowaniem.

Robotyzacja – zrobotyzowane stanowiska z kontrolą siły nacisku i dozowaniem past polerskich.

Warto też sprawdzić możliwość integracji napędów narzędziowych z wrzecionem polerującym w CNC lub zastosowanie systemów do zautomatyzowanego docierania, np. firmy Stähli, Supfina czy Pemamo.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”