Zbudowałem taką frezarkę i pomyślałem że może się komuś przyda jak to się spisuje.

Maszyna zbudowana głównie ze zwykłej płyty meblowej. Formatki cięte na wymiar zamówiłem w firmie która wykonuje takie usługi.
Teraz z perspektywy czasu widzę, że użyte elementy nie są odpowiednio dobrane: prowadnice i wózki liniowe typu hgr20 są aż nazbyt masywne do takiej konstrukcji. Poza tym użyłem śrub kulowych 1204. Pod prowadnicami znajdują się płaskowniki aluminiowe grubości 4mm bo obawiałem się że prowadnice będą wgniatać płytę i z czasem powstanie luz i będą się przesuwać.
Łożyskowanie śrub kulowych zrobiłem samemu , bo o ile same śruby kulowe z nakrętką kulową nie są aż takie drogie to już w komplecie z oprawami i porządnymi łożyskami skośnymi koszty znacznie rosną. Użyłem zwykłych łożysk a mocowania wykonałem odręcznie z kątowników aluminiowych 30x30x5mm.
Silniki jakie użyłem to używane silniki krokowe z demontażu (prawdopodobnie z jakiejś kserokopiarki) można je dostać po kilka zł za sztukę. Na silnikach były fabrycznie koła pasowe 20 zębów na pas gt2. Napęd na śruby kulowe przenoszony jest takim właśnie pasem o szerokości 6mm. Na śrubach kulowych zamontowane są koła pasowe 25 zębów, dzięki czemu uzyskałem przełożenie na którym przy 16 mikrokrokach mam rozdzielczość liniową na poziomie dokładnie 1/1000mm. Przekładnie pasowe pozwoliły więc na nieznaczne zwiększenie momentu obrotowego przenoszonego na śrubę ale przede wszystkim na możliwość skrócenia maszyny bo silniki znajdują się obok śrub kulowych a nie za nimi.
Największym dziwactwem jest umiejscowienie osi Z na filarach bramy. Wymagało to użycia dwóch śrub kulowych osi Z oraz powoduje problemy z poziomowaniem osi X względem stołu, ale za to znacznie zmniejszyło wysokość maszyny , choć przede wszystkim pozwoliło na zmniejszenie odległości osi wrzeciona do płaszczyzny ruchu osi X i osi Z, co miało na celu zmniejszenie sił gnących jakie mogły by działać na konstrukcję.
Oś X oraz oś Z pracują więc praktycznie w jednej płaszczyźnie.

Wrzeciono 800W 110V prądu stałego
Wymiary zewnętrzne maszyny :
Z-450mm
X-540mm
Y-600mm
Pole robocze:
Z-150mm
X-220mm
Y-340mm
Masa maszyny ok 40kg
Sterowanie Arduino nano, Grbl, sterowniki silników krokowych - tb6600
Jak to pracuje:
Całkiem dobrze. Przede wszystkim używam do frezowania aluminium. Najgorzej wypada wrzeciono które ma bicie około 5 setek, ale jeśli wezmę na to poprawkę to da się z dokładnością do kilku setek uzyskać detale.