Witam. Czy da się skonfigurować płytkę mach3 z frezarką która ma podwójny napęd osi Y i Dwie krańcówki.
Chodzi mi o wyrównanie bramy przy bazowaniu
Frazarka Mach3 Podwójny napęd / Dwie krańcówki
bazowanie podwójnego napędu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Re: Frazarka Mach3 Podwójny napęd / Dwie krańcówki
no spoko dzięki, już zaczyna coś działać.
Ale jeszcze mam jedno pytanie.
W pin DIR podłączam oba sterowniki, czy trzeba w osobne wyjścia?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Sygnał DIR i STEP dla obu napędów osi Y możesz połączyć razem (czyli jeden sygnał DIR i jeden STEP idzie na dwa sterowniki). Czyli: oba silniki będą dostawać te same sygnały podczas normalnej pracy — będą jechać równo. Nie potrzebujesz osobnych wyjść DIR/STEP dla każdego silnika podczas normalnej pracy.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
W Mach3 możesz zdefiniować jedną z osi Y jako 'master', a drugą jako 'slave'. Przy bazowaniu, master będzie dążył do swojej krańcówki, a slave będzie podążał za masterem.block blast pisze: ↑
Witam. Czy da się skonfigurować płytkę mach3 z frezarką która ma podwójny napęd osi Y i Dwie krańcówki.
Chodzi mi o wyrównanie bramy przy bazowaniu
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Takie podłączenie jest błędne. Należy edytować przycisk bazowania w machu żeby oba sterowniki bazowały się do swojej konkretnej krańcówki i wyrównywały brame. Był gdzieś o tym post. Robiłem to kilka lat temu. Oczywiście płyta główna musi mieć obsługę 4 osiCece pisze: ↑29 kwie 2025, 04:46Sygnał DIR i STEP dla obu napędów osi Y możesz połączyć razem (czyli jeden sygnał DIR i jeden STEP idzie na dwa sterowniki). Czyli: oba silniki będą dostawać te same sygnały podczas normalnej pracy — będą jechać równo. Nie potrzebujesz osobnych wyjść DIR/STEP dla każdego silnika podczas normalnej pracy.
Dodane 8 minuty 22 sekundy:
Mach umozliwia jednoczesne bazowanie na dwoch lub wiecej krancowkach nawet kilku osi na raz. Co do mojego problemu to rozwiazanie jest nastepuajce:
Ustawiamy os A jako podrzedna do X, edytujemy skrypt przycisku bazowania (reff all) gdzie standardowo jest regulka:
DoButton( 24 ) ' bazowanie Z
DoButton( 23 ) ' bazowanie Y
DoButton( 22 ) ' bazowanie X
DoButton( 25 ) 'bazowanie A
w natepujacy sposob:
DoButton( 24 ) ' bazowanie Z
DoButton( 23 ) ' bazowanie Y
RefCombination( 9 ) 'jednoczesne bazowanie osi X i A
gdzie RefCombination (N) - za litere N prosze podstawic po prostu sumujac nastepujace wartosci:
X - 1
Y - 2
Z - 4
A - 8
B - 16
C - 32
czyli np. jednoczesne bazowanie osi X i Y to N = 3.
Oczywiscie krancowki osi nadrzdnej i podrzednej musza byc podpiete pod rozne piny.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
tak sterowniki powinny być niezależnie bo podczas bazowania osie pracują niezależnie (co do pniu DIR to też zależy od układu bo bywa tak ze silniki musza pracować w przeciwne strony).creku pisze:no spoko dzięki, już zaczyna coś działać.
Nie każda płyta obsługuje prawidłowo oś podrzędną ten problem myliśmy tu https://youtu.be/ZaQ6365ntyE?si=VU9DesAUr6g5EGZV i sterownik poszedł w odstawkę a wróciliśmy do LPT
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos