Hej.
Noszę się z zamiarem zakupu spawarki laserowej.
Byłem na prezentacji , udało mi się nawet upalić szkiełko i soczewkę.
Ale do czego zmierzam.
Ten co prezentował mówił ,że nie wolno pod kątem prostym tylko 45 stopni bo odbije promień lasera i upali wewnątrz pistolet.
Niestety już po prezentacji nasunęło mi się pytanie.
Co ze spawaniem w narożniku wewnętrznym złożonym z 3ch blach.
Dajmy na to jak musimy koniecznie pospawać jakąś skrzynkę od wewnątrz szczelnie.
W końcu można od narożnika czy nie można , jak to jest w praktyce.
Film dla podglądu o co mi chodzi.
http://www.youtube.com/shorts/x5mV-hJ0v9w
Spawarka laserowa 3000W
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Spawarka laserowa 3000W
Wg mnie jakby promień miał się odbijać od materiału to byś nic nie pospawał.. druga sprawa to nikt by raczej tego nie dopuścił do użytku..
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Przecież nie odbija się w całości. Do spawania nie jest wymagane żeby wszystko zostało pochłonięte. Wystarczy że to będzie większość promieniowania. A wtedy nawet ta pozostała mniejszość może być problematyczna gdy się odbije.
Ja bym się jednak nie przejmował, bo w narożniku będą 3 odbicia (czyli duża strata mocy sygnału), a do tego promień odbity będzie przesunięty względem padającego.
Ja bym się jednak nie przejmował, bo w narożniku będą 3 odbicia (czyli duża strata mocy sygnału), a do tego promień odbity będzie przesunięty względem padającego.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Jakoś najmniej chyba bym się martwił że promień odbije się i uszkodzi się szkiełko .
Takie trzymanie pod kątem mniejszym jak 45 stopni ma ma na celu ochronę spawacza przed odbiciami .
Tylko że jeziorko spawalnicze to nie idealne lustro.
Jak chcesz zobaczyć odbicie weź laserkiem za 20 zł poświeć do wnętrza szarfy
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Jeszcze zacząłem się zagłębiać i ta co mi oferowano to jest z pistoletem co rusza promieniem lasera lewo prawo.
A jak patrzyłem to są na necie takie co ruszają w 2 strony.
I w zasadzie to na początku stwierdziłem ,że nie jest mi to nawet potrzebne bo i do czego.
Dopiero pooglądałem trochę filmików i widziałem np jak spawali bez drutu rurkę w otwór ale nie kręcąc całym pistoletem aby oś była stycznie tylko normalnie celując samą głowicą i tutaj widzę ,że się przyda ten tryb gdzie laser robi małe kółeczka.
Wtedy niezależnie czy spawamy od przód tył góra dół to laser zrobi ten sam efekt gdzie przy zwykłej głowicy spawając góra dół będzie szeroka spoina , a spawając lewo prawo będzie wąska kreska...
A jak patrzyłem to są na necie takie co ruszają w 2 strony.
I w zasadzie to na początku stwierdziłem ,że nie jest mi to nawet potrzebne bo i do czego.
Dopiero pooglądałem trochę filmików i widziałem np jak spawali bez drutu rurkę w otwór ale nie kręcąc całym pistoletem aby oś była stycznie tylko normalnie celując samą głowicą i tutaj widzę ,że się przyda ten tryb gdzie laser robi małe kółeczka.
Wtedy niezależnie czy spawamy od przód tył góra dół to laser zrobi ten sam efekt gdzie przy zwykłej głowicy spawając góra dół będzie szeroka spoina , a spawając lewo prawo będzie wąska kreska...