Podstawowe wyposażenie frezarki, co kupić?

do ZX7045B1 na MT4

Dyskusje dotyczące frezowania i frezarek konwencjonalnych.
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Re: Podstawowe wyposażenie frezarki, co kupić?

Post napisał: tuxcnc » 15 kwie 2025, 18:21

Avalyah pisze:
15 kwie 2025, 17:56
Jak już mówimy o (...) podzielnicach
No właśnie o to chodzi, że nie powinniśmy mówić, bo podzielnica to nie jest podstawowe wyposażenie, tylko specjalne, potrzebne do niektórych robót, w większości przypadków nieprzydatne, a kosztuje sporo...
Ja nie mam nic przeciwko DRO, nawet uważam, że jak się raz spróbuje, to potem już bez tego trudno żyć, ale to jednak wykracza poza temat, bo to nie jest podstawowe wyposażenie, tylko przeróbka maszyny.

Awatar użytkownika

Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Re: Podstawowe wyposażenie frezarki, co kupić?

Post napisał: Rafalgl » 31 maja 2025, 22:49

Absolutnie konieczne wg. mnie:

- Stabilny stół pod frezarkę; warto go obudować pleksą, aby opiłki nie latały po całym pomieszczeniu. Jeśli maszyna jest wolnostojąca lub ma firmową podstawę - stół pominąć, ale obudować maszynę lub jej otoczenie pleksą i tak warto, chyba że ktoś lubi zamiatać całą podłogę po robocie :) .
- 2 Czujniki zegarowe (jeden zwykły, drugi dźwigniowy)
- Kątownik traserski ze stopką (koniecznie porządny, nie żadne stolarskie gówno z marketu, pomaga on chociażby w szybkim zamocowaniu imadła do stołu, u mnie ustawione na kątownik jest bardzo dokładnie, a zawsze sprawdzam czujnikiem)
- Czujnik krawędzi
- Suwmiarka, stalowy liniał, płyn do trasowania, punktak, kątomierz traserski itp.
- Zestaw śrub i stalowych łap do mocowania detalu,
- Pędzelek do usuwania wiórów
- Gumowe maty do ochrony stołu przed wiórami
- Tryskawka z chłodziwem (lub specjalny baniaczek przykręcany do maszyny - na początek nawet takie niedrogie chłodzenie wystarczy)
- Olejarka do smarowania śrub i mechanizmów maszyny
- Komplet oprawek i uchwyt narzędziowy; ich rozmiar dobierz zależnie od potrzeb. Ja wziąłem na początek ER32, co pozwoliło mi używać maksymalnego rozmiaru frezów, jaki dopuszczała moja maszyna. Z czasem dokupiłem również ER16; zbyt duży uchwyt może w przypadkach pewnych prac kolidować z łapami mocującymi obrabiany przedmiot lub samym przedmiotem.
- Pryzmy traserskie - nie drogie, a przydatne - do precyzyjnego wiercenia i frezowania we wszelkiego typu wałkach, ale też precyzyjnego i pewnego mocowania ich (na sztorc) w imadle.
- Stół obrotowy
- Stalowe, możliwie precyzyjne imadło maszynowe z gładkimi okładzinami; może być obrotowe - podstawę można zawsze odkręcić by uzyskać większą sztywność. Nie wiem natomiast, jak jest z tanimi imadłami uchylnymi w tej kwestii - ja bym tu raczej uważał. Bądź co bądź, imadło powinno być solidne, masywne, jak najlepszej jakości - broń boże NIE MOŻE być to szajs podobny do tego, co dołączają do wiertarek stołowych w marketach np. Takie imadło do frezowania może ważyć nawet kilkanaście kg, ale też nie przesadź, dobierz je adekwatnie do rozmiaru maszyny, stołu, potrzeb itd. W 100-120mm długości szczęki bym tutaj celował.
- Zestaw podkładek pod obrabiany detal - dopasowanych do szczęk imadła, w różnych wysokościach
- Komplet frezów
- Wytaczadło (można go używać jak fly cuttera - do planowania, ale jest przydatny też w wielu innych sytuacjach np. ilekroć trzeba zrobić jakieś większe łukowate wgłębienie w ściance elementu itp.)

W dalszej kolejności bardzo polecam dokupić, zależnie od potrzeb:
-Podpory śrubowe (można na początek zrobić je samemu) - do podpierania i zapobieganiu wibracjom długich przedmiotów
-Uchwyt tokarski do stołu obrotowego (Na początek polecam samocentrujący trójszczękowy, jako kolejny 4 szczękowy, ręcznie centrowany)
-Drugie imadło - tu kup takie, które najbardziej Ci potrzebne. Może to być imadło kątowe, solidne imadło wiertarskie z pryzmami (np. proxxon primus 100), małe imadełko narzędziowe itd. Ja polecam kątowe. A najlepiej całą kolekcję imadeł zależnie od potrzeb :wink:
-Podzielnica (lub ewentualnie tarcze podziałowe do stołu obrotowego) - to jeśli planujesz robić koła zębate
-DRO
-Bloczki precyzyjne z otworami
-Głowica planująca
-Centrownik - droga rzecz, ale bardzo przydatna, pozwoli Ci ustawić maszynę idealnie prostopadle do stołu (pod warunkiem, że ten jest równy, zakładam że przy nowej maszynie powinien być, aczkolwiek w obecnych czasach nic już mnie nie zdziwi;) )
-Frezy piłkowe, modułowe + trzpień do nich
-Porządny uchwyt wiertarski

Extra:

- Układ chłodzenia z pompą, odpływem, filtrem etc.
- Autoposuw do maszyny
- Wysokościomierz suwmiarkowy
- Stół traserski
- Dokupienie tokarki - do kompletu :wink:
- Przeróbka maszyn na CNC :D

Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem ;)
Kto pyta, nie błądzi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezowanie / Frezarki Konwencjonalne”