Też tak myślałem, ale to chyba nie jest takie proste.kszumek pisze: ↑28 maja 2025, 16:08Witam
dobrze by było żeby jednak pin wejściowy indeks był jako opcja przyszłościowo chociażby
dobry byłby też pin zerujący od strony hal , można wtedy zerować jak ktoś tam sobie chce i kiedy chce
z homingiem czy w zależności od potrzeby, + enable w hal i więcej nic nie trzeba
+ jakiś pin przepełnienia
Oczywiście o przepełnieniu mowy nie ma, pozycja to zmienna typu float (nie to żeby nie przepełnić, tylko HAL oczekuje takiego typu, no to musi dostać).
Natomiast z tym zerowaniem to jest taki problem, że co prawda można zrobić bazowanie na 0,0,0, ale obowiązku nie ma... Maszyna po bazowaniu może stanąć na dowolnej pozycji i wtedy wyzerowanie liniałów nie ma sensu. myślałem o G53 G0 X0 Y0 Z0 i wtedy wyzerować, ale taki ruch nie zawsze może być wykonalny... No i jeszcze można zbazować bez krańcówek, czyli w przypadkowym miejscu...
Myślę, że to trzeba przemyśleć...
Dodane 1 godzina 4 minuty 42 sekundy:
(Chodzi o ten https://www.aliexpress.com/item/1005005990249863.html)
No po prostu nie działał, czasem jakieś urządzenie zobaczył, ale tylko jedno, a reszta jakby nie była w ogóle podpięta.
Stwierdziłem, że więcej "okazji" nie będę próbował, bo w końcu wydam kasę i nie będę miał niczego, więc z bólem serca kupiłem na Allegro Edimax SWITCH GS-1005E za całe 53 PLN, który dzisiaj przyszedł.
Ale tamten PIX-LINK nie dawał mi spokoju. Sprawdziłem w necie, to duża firma, produkują wiele modeli, więc to nie powinno być totalne badziewie.
No i jak przyszedł ten Edimax, to stwierdziłem że ma taki sam zasilacz (5V/1A), więc można by sprawdzić chińszczyznę, czy feler nie tkwił w zasilaczu... Po podłączeniu zasilacza od Edimax, PIX-LINK ożył i pracuje bez zastrzeżeń.
Dysponując dwoma sprawnymi switchami połączyłem je dla testu szeregowo. Nie wpłynęło to na pingi, dalej były takie same.
Urządzenia na W5500 odpowiadają dwa razy szybciej od tego WT32-ETH01 na LAN8720.
Co ciekawe, po uruchomieniu LinuxCNC pingi znacząco spadły (W5500 poniżej 150 ms a LAN8720 poniżej 300 ms).
Tak więc ani podłączenie trzech sterowników, ani dwóch switchy nie wpłynęło na wyniki testów.
Należy więc przyjąć założenie, że jeżeli do jednej karty sieciowej w komputerze będą podłączone wyłącznie sterowniki LinuxCNC, to powinny działać prawidłowo.
Pytanie tylko z jaką prędkością komputer wyrobi. Nie spodziewam się tutaj jakichś problemów, bo współczesne komputery są naprawdę szybkie.
Na tym, którego używam do testów (AMD A10 i frezarka na UDP2HAL) mam wykorzystanie rdzeni rzędu 20% (nawet nie robiłem isolcpus, bo nic nie dawało) i transmisję po sieci rzędu 150 kB/s. Nie sądzę żeby podłączenie kilku sterowników zapchało procesor albo sieć, ale teraz nie mam nastroju na robienie testów.