Kilka sterowników na jednym porcie Ethernet

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Re: Kilka sterowników na jednym porcie Ethernet

Post napisał: drzasiek90 » 14 maja 2025, 21:53

tuxcnc pisze:
13 maja 2025, 14:56
Kombinacja będąca przedmiotem wątku jest częścią projektu, który na razie chodzi mi po głowie, ale jest bliski realizacji, a nazywać się będzie "Mój pierwszy LinuxCNC". Będzie to jak najprostsze i jak najtańsze, ale w pełni funkcjonalne sterowanie trzyosiowej frezarki, pracujące przez Ethernet. Na razie sercem będzie sterownik na ESPDuino32 z CNCShield, choć w przyszłości zapewne obsługiwany będzie także inny sprzęt. Każdy zainteresowany dostanie szczegółową instrukcję jak zaprogramować i podłączyć sprzęt, ale także rozbudowane pliki konfiguracyjne LinuxCNC, umożliwiające natychmiastową pracę, a nie tylko wykonanie prostych testów.
Bardzo dużo pracy, bardzo małe zainteresowanie.
Linuxcnc się nie przebije wśród "amatorów" właśnie dlatego, że jest za bardzo uniwersalny.
Ludzie lubią rzeczy jednoznaczne, przykładem jest to, że lubią jak wejście jest na sztywno przypisane do funkcji. Jak masz sterownik na którym jest oznaczenie INPUT1-n to jest problem, ale jak już jest podpisane X_STEP, X_DIR itd to już jest fajnie.
Żeby nie było, że stekam.
Po prostu takie są moje spostrzeżenia w tym temacie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: tuxcnc » 14 maja 2025, 22:48

drzasiek90 pisze:
14 maja 2025, 21:53
Żeby nie było, że stekam.
Stękasz.
W przeciwieństwie do Ciebie, robię to dla siebie, dla własnej frajdy, dla udowodnienia sobie że potrafię...
Kod udostępniam, bo mi ktoś kiedyś udostępnił.
Jeśli ktoś użyje i będzie zadowolony, to będę miał dodatkową satysfakcję, ale jeśli nie, to nie moje zmartwienie...
Gdybym chciał z tego żyć, tobym na to patrzył tak jak Ty...

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 15 maja 2025, 08:23

Ja z tego nie żyje.
A patrzę na to tak, bo tak to właśnie wygląda.
Jest tyle alternatyw do sterowania 3 osiową frezarką, że linuxcnc się nie przebije bo nie ma on dla takiej maszyny żadnej zalety, która by do jego użycia zachęcała.
Linuxcnc ma przewagę ot chociażby na tokarce, więc jeśli ktoś czuje taka misje i potrzebę to tutaj by się przydało takie poprowadzenie za rękę.
Takie są realia, ludzie wolą macha, Piko, grbl itd.
Twoje życie, twoje hobby, rób co chcesz.
Tylko dokończ a nie rozgrzebaj i zostaw jak wszystko inne.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: qqaz » 15 maja 2025, 09:43

drzasiek90 pisze:
15 maja 2025, 08:23
Linuxcnc ma przewagę ot chociażby na tokarce
różnie mówią a to kolejny mit internetu.
Myślisz pewnie o synchronizacji podczas gwintowania. Czy też jeszcze jakaś funkcjonalność która "miażdży" inne sterowania? Właściwie zestawiony sprzęt robi to samo tylko początkującym użytkownikom nie chce się doczytać o możliwościach. Bo krokówka, falownik i gotowe.
A frezarka?
Spróbuj wykonać obrys figury z fragmentami wklęsłymi używając korekcji średnicy frezu - podstawowa funkcja frezowania (może druga)
Tusek pisał o konieczności przerysowywania rysunku - no jaja a tak innym wstawia debila.
Jeszcze jakaś wyższość linuksa?

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 15 maja 2025, 11:35

Ja osobiście nie mam tokarki CNC.
Ale z tego co tutaj na forum czytam ci którzy mają cenią sobie zestawienie linuxcnc z subami.
O synchronizacji podczas gwintowania wspomniałeś.
Dodatkowo jest jeszcze wiele innych zalet, między innymi taka, że w halu możesz sobie zestawić dowolną logikę sterowania, tworzyć regulatory, filtry, funkcje logiczne itd. Linuxcnc cię nie ogranicza, ogranicza cię tylko wiedza i chęć.
Zalet jest wiele, ale to są zalety tak naprawdę dla nieco bardziej zaawansowanych.
Dla prostego sterowania jakim jest frezarka 3 osiową żadna z tych zalet nie jest wykorzystywana więc dlatego pisałem wyżej to co pisałem.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 15 maja 2025, 12:56

drzasiek90 pisze:Dodatkowo jest jeszcze wiele innych zalet, między innymi taka, że w halu możesz sobie zestawić dowolną logikę sterowania, tworzyć regulatory, filtry, funkcje logiczne itd
Ale pytałem o Linuxa a piszesz o Machu.

Dodane 12 minuty 24 sekundy:
drzasiek90 pisze:cenią sobie zestawienie linuxcnc z subami
muszą cenić po ich zdobyciu. Ci co Macha używają mają większość co potrzeba na pokładzie a o oczywistościach szkoda wspominać.
Cenią sobie możliwość ruszania się za pomocą strzałek klawiatury?

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 15 maja 2025, 13:08

drzasiek90 pisze:
15 maja 2025, 11:35
Dla prostego sterowania jakim jest frezarka 3 osiową żadna z tych zalet nie jest wykorzystywana więc dlatego pisałem wyżej to co pisałem.
Jak zwykle bzdury piszesz.
Ja właśnie zdecydowałem usunąć FluidNC ze wszystkich maszyn oprócz laserów.
Dlaczego?
Bo to jest ślepa ulica, czym dalej, tym bardziej żałujesz że tam wszedłeś...
GRBL to w ogóle historia i nie ma sensu o nim mówić. Dopóki traktowałem FluidNC jako "lepszy GRBL" to nawet byłem zadowolony, ale kiedy spojrzałem na niego jako "gorszy LinuxCNC" to mnie odeszło. Przykład? No na przykład możesz sobie zaprogramować helisę, albo użyć podprogramu, ale żaden sender nie pokaże Ci tego na podglądzie. Krótko mówiąc, im więcej dostępnych opcji chcesz wykorzystać, tym bardziej jest to bez sensu...
Na laserach zostanie FluidNC przez wifi, bo tam zdaje to egzamin, a żadne dodatkowe funkcje nie są potrzebne. Ale na frezarce szkoda zdrowia na coś, co nigdy nie będzie tak dobre jak LinuxCNC.

Poza tym jest jeszcze kwestia spraw zasadniczych.
Niedopuszczalne jest różne interpretowanie g-kodu w zależności od systemu ptaszków i okienek, albo ignorowanie linii zawierających błędy. Takie debilizmy dyskwalifikują sterowanie już na starcie i bez względu na to, jak będą swoje wybory zachwalać fanatycy, Mach3 czy Piko nie chciałbym nawet za darmo.

Dopóki w LinuxCNC wybór ograniczał się do LPT albo MESA, to faktycznie inne sterowania wydawały się atrakcyjne, ale te czasy bezpowrotnie minęły.

PS. Jak sobie chcecie pisać głupoty, że Mach albo Piko są lepsze, to nie tutaj.

Dodane 2 minuty 18 sekundy:
qqaz pisze:
15 maja 2025, 12:56
Ci co Macha używają mają większość co potrzeba na pokładzie a o oczywistościach szkoda wspominać.
Idź sobie pobiegać.
Każdy następny post o wyższości Mach3 nad czymkolwiek będę zgłaszał do moderacji, jako nie związany z tematem.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 15 maja 2025, 13:22

Widzisz, a żaden post o tym jaki jest gówniany do moderacji nie był zgłaszany. Bo i po co.
tuxcnc pisze: Jak sobie chcecie pisać głupoty, że Mach albo Piko są lepsze, to nie tutaj.

A tobie jest wolno wszędzie się wpieprzać z debilami. To jest publiczne forum, każdy pisać może, bloga sobie załóż.

cawboy
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: cawboy » 15 maja 2025, 15:47

qqaz pisze:Ci co Macha używają mają większość co potrzeba na pokładzie a o oczywistościach szkoda wspominać.

Nie wiem o których "Ci" piszesz, ale ja macha miałem i w życiu już tego gów.a widzieć nie chcę, nawet za darmo. :lol: :lol: :lol:
Krak.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 15 maja 2025, 16:13

qqaz pisze:
15 maja 2025, 13:22
To jest publiczne forum, każdy pisać może, bloga sobie załóż.
Każdy może pisać NA TEMAT.
Jak chcesz pisać o Mach3, to masz do tego inny dział.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”