Bardzo dużo pracy, bardzo małe zainteresowanie.tuxcnc pisze: ↑13 maja 2025, 14:56Kombinacja będąca przedmiotem wątku jest częścią projektu, który na razie chodzi mi po głowie, ale jest bliski realizacji, a nazywać się będzie "Mój pierwszy LinuxCNC". Będzie to jak najprostsze i jak najtańsze, ale w pełni funkcjonalne sterowanie trzyosiowej frezarki, pracujące przez Ethernet. Na razie sercem będzie sterownik na ESPDuino32 z CNCShield, choć w przyszłości zapewne obsługiwany będzie także inny sprzęt. Każdy zainteresowany dostanie szczegółową instrukcję jak zaprogramować i podłączyć sprzęt, ale także rozbudowane pliki konfiguracyjne LinuxCNC, umożliwiające natychmiastową pracę, a nie tylko wykonanie prostych testów.
Linuxcnc się nie przebije wśród "amatorów" właśnie dlatego, że jest za bardzo uniwersalny.
Ludzie lubią rzeczy jednoznaczne, przykładem jest to, że lubią jak wejście jest na sztywno przypisane do funkcji. Jak masz sterownik na którym jest oznaczenie INPUT1-n to jest problem, ale jak już jest podpisane X_STEP, X_DIR itd to już jest fajnie.
Żeby nie było, że stekam.
Po prostu takie są moje spostrzeżenia w tym temacie.