Obliczenie żurawia do wciągnika

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

lukasz.radomski
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Re: Obliczenie żurawia do wciągnika

Post napisał: lukasz.radomski » 08 mar 2025, 13:05

niektóre wymiary można podejrzeć np. https://www.vhtitaly.com/wp-content/upl ... -VB-EN.pdf

Autor tematu
Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: Robert_K » 08 mar 2025, 15:37

lukasz.radomski pisze:niektóre wymiary można podejrzeć np.

O widzisz, to też jest bardzo ciekawy link, faktycznie sporo przydatnych danych do zapoznania, dzięki. W jednej z tabel jest 4 metrowe ramię podparte od dołu o nośności 500kg z IPE240, czyli moje 3,5 m ramię z IPE220 powinno spokojnie wytrzymać. I nawet z tego co widzę szpilki M20, które mam przygotowane do przykręcenia do betonu też się nadadzą.

Dziękuję wszystkim za merytoryczne wypowiedzi.

Pozdrawiam.

Autor tematu
Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Robert_K » 07 maja 2025, 00:00

Żeby nie było że pytałem żeby teoretyzować chciałbym powiedzieć że wykonałem dwa takie ramiona dla żurawia, o którego się w tym temacie rozchodzi. Efekt widoczny na zdjęciach poniżej. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.

Finalnie wyszło trochę inaczej niż zakładałem, bo co prawda dwuteownik IPN 220 jest tak jak było zakładane to zastrzał jest nieco mniejszy- wysunięty na 50 cm w kierunku dwuteownika (jak zakładałem) ale w dół zastrzał jest krótszy - 85cm (kąt Alfa wynosi około 30 stopni). Grubość blachy zastrzału to 12mm, od czoła przyspawany płaskownik 25mm, żeby tą blachę 12mm trochę usztywnić.

Przyznać się muszę że nie posłuchałem się Was w jednej kwestii:
Steryd pisze:Oczywiście lozyskowanie obrotowych mocno obciazonych osiowo elementów to tylko tuleje.

Wstawiłem łożyska - z prostego powodu - miałem takie łożyska, a materiału na tuleje nie miałem. Ale łożyska są - tak myślę - wystarczające, na dół poszło stożkowe 33115, na górze baryłkowe wahliwe 22311 (głównie dlatego że kiedy spawałem górną płytę do której są montowane oprawy łożysk do stalowego słupa trochę tą płytę ściągnęło spawem - stwierdziłem że łożysko wahliwe będzie jakby kompensować to odkształcenie). Myślę, to rozwiązanie nie będzie ustępować rozwiązaniu, w którym zastosowano by tulejki.

Wyszło świetnie, ramiona czy z obciążeniem czy bez obracają się bardzo lekko, jestem bardzo zadowolony z efektu.

Raz jeszcze dziękuję wszystkim zaangażowanym. Pozdrawiam.

Obrazek Obrazek
Obrazek

forestgril
Posty w temacie: 4

Post napisał: forestgril » 08 maja 2025, 09:09

Ale fajny kolorek! - lubię błękity. A skąd można dostać taki silnik z rolką - albo same rolki na teownik?

Autor tematu
Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Robert_K » 08 maja 2025, 10:52

Ja kupiłem ten wciągnik razem z żurawiem, wózek trakcyjny był w zestawie.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”