Rover27 Przy posuwie osi X niepokojacy dzwiek

Dyskusje dotyczące maszyn Biesse Rover

Autor tematu
greg123stairs
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4

Rover27 Przy posuwie osi X niepokojacy dzwiek

Post napisał: greg123stairs » 06 maja 2025, 16:03

Od kilku dni mam niepokojace dzwieki gdy caly wozek przesuwa sie po osi X. Nawet gdy przesuwam recznie (nie zauwazam wiekszych oporow, bez problemu da sie przesunac oczywiscie przykladajac sile ale raczej jest OK z oporami) to slychac dosc glosny jakby zgrzyt, strzal, tak jakby przeskakiwal a moze slizgal sie zab. Przyjrzalem sie napedowi osi X i wychodzi mi ze jest tam przekladnia ktora rozdziela naped z osi silnika na dwa male kola zebate.
Na dany moment zatrzymalem sie z praca bo nie chce narozrabiac wiecej - zblokowac naped, pogiac cos a widze ze sily tam sa potworne wiec ... POMOCY!!!
Moze ktos wie jak to jest skonstruowane, jakies rysunki / nr czesci???
Czy aby dostac sie do przekladni musze zdjac caly wozek??? Czy jak zdejme silnik X to mi to pomoze w diagnostyce? Co moge zrobic sam a powiem ze sporo umiem a czas sie liczy.
Czy to ze jest tam kalamitka i zapewne nikt nie smarowal tam bo jest centralny uklad to tez moze miec wplyw. Jakakolwiek pomoc - bede wdzieczny. Maszyna i ja niestety jestesmy w UK.
Z gory dziekuje

Autor tematu
greg123stairs

Re: Rover27 Przy posuwie osi X niepokojacy dzwiek

Post napisał: greg123stairs » 07 maja 2025, 09:58

Czy moze mnie ktos poratowac jakims manualem servisowym do Rover27 allbo podobnej maszyny? No a przynajmniej kilka stron dotyczacymi przeniesienia napedu osi X, super jak by byly jakies szkice, rysunki oraz nr czesci.

Autor tematu
greg123stairs

Post napisał: greg123stairs » 07 maja 2025, 17:52

Zdemontowalem silnik osi X zeby zweryfikowac co moge sam i wszystkie zeby cale. Zastanawiajace jest ze kola maja spory luz wzgledem listwy zebatej zamocowanej do korpusu maszyny. Czy moze ktos zerknac na film z zalacznika i stwierdzic czy taki luz powinien byc czy trzeba szukac nowych czesci?
Z gory dziekuje za ewentualna pomoc
Załączniki
Wideo WhatsApp 2025-05-07 o 13.50.57_bbceeb5b.rar
Video kola osi X
(3.99 MiB) Pobrany 5 razy

boro76
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: boro76 » 09 maja 2025, 16:57

biesse 24 X Drive.pdf
(194.44 KiB) Pobrany 6 razy

Autor tematu
greg123stairs

Post napisał: greg123stairs » 09 maja 2025, 18:00

boro76 pisze:
09 maja 2025, 16:57
biesse 24 X Drive.pdf
Dziekuje,
Rover24 ma proste zeby i sprzeglo, a w moim Rover27 sa skosne zeby i nieco mniej elementow czyli np brak sprzegla - zobacz fotka.
Obrazek

Jak narazie dosunalem listwe zebata do kol przy pomocy 2xblaszki aluminiowe pochodzace z puszek. Luz zdecydowanie mniejszy i przy recznym przepychaniu wozka osi X nie slychac zadnych naprezen i strzelania. Zaraz zaaplikuje suchy smar teflonowy PTFE . Kupilem kilka zeby wybrac najbardziej suchy i WD40-PTFE nie jest suchy - na fotce widac ten ktory wydaje sie po probie trocinowej ze lapie trocin najmniej.
Obrazek

Mysle ze niebawem proba generalna.
Zamieszczam tez fotke elementu z zywicy ktory dorobilem aby moc dokladnie spasowac listwe zebata ktora jest laczona z 4 elementow. Bez tego "patentu" nie da sie wg mnie ustwic poprawnie odstepu pomiedzy poszczegolnymi odcinkami listwy zebatej.

Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Biesse Rover”