frezarka 500x350x250

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
kond666
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

frezarka 500x350x250

Post napisał: kond666 » 25 lis 2008, 00:28

Witam
Po paru miesiącach przeglądania forum, w kwietniu bieżącego roku wolnych chwilach między zajęciami i pracą, wspólnie z ojcem, rozpoczęliśmy budowę małej grawerki, która w końcu urosła, gdyż nie było jakiegoś sztywnego projektu ( w ogóle nie było projektu, tylko ogólny zarys, większość rzeczy wychodziła na bieżąco, co bardzo wydłużało prace).
Na początku miały być krokówki, m542, kress, i wałki podparte 25 a jakoś tak przypadkiem wszystko spoważniało i tak mamy:
- konstrukcja stalowa częściowo spawana niewyżarzona, wolne przestrzenie zalane betonem, podstawa pospawana z ceowników i teowników, boki belki z blachy 30mm, belka z profili z dospawaną blachą 30mm
- sterowniki uhu + silniki dunkermotoren gr80x80 na wszystkich osiach
- prowadnice liniowe 25
- śruby kulowe 20 skok 5 i podwójne nakrętki
- falownik LG 5,5 kW + wrzeciono Perske 4,8 kW , jakiś zabytek, ale o dziwo w bdb stanie, pracowało przy obróbce drewna , podobno....nie mogłem namierzyć jakiego typu są tulejki zaciskowe, po wielu poszukiwaniach okazało się że jest to typ eo25
- stół to żeliwny kloc z wiertarki kadłubowej, podfrezowany tak żeby za bardzo nie osłabić ale jednak odelżyć.
- napęd na paskach htd 5m

Na razie wszystko podpięte do prób, mam jeszcze nie podłączone krańcówki , sterowanie wrzecionem, chłodziwem itd. Dopiero przed wczoraj mieliśmy pierwszy odpał, i tak że nic nie wybuchło to się ciesze. Wszystko idzie z mach3, jeszcze nie puściłem żadnego kodu, tylko ręczny przejazd frezem 10 z czołem kulistym po stali chyba st, było naprawdę ok. Myślę że maszynka chodziarz planowana raczej do aluminium i mosiądzu w stali przy rozsądnych parametrach też da sobie rade, kolejne próby postaram się sfilmować.
Planuje zrobić pulpit sterowniczy na wzór paneli operatorskich w poważnych maszynach, może koledzy mają jakieś pomysły czy rozwiązania? Będzie jeszcze chłodzenie mgłą olejową.
Aha mam jeszcze pytanie: dlaczego w okienku częstotliwość w machu na pIII 1gHz wyświetla mi ok 47000hz a na core Quad jeszcze mniej? na jakim sprzęcie trzeba by odpalić macha żeby generował 100kHz?
Na razie jestem z frezareczki zadowolony, chodziarz niektóre elementy to należałoby inaczej zrobić, tak nawet żeby optycznie się lepiej prezentowały. :razz:
Pozdrawiam i oczekuje konkretnej, konstruktywnej krytyki.
Radek
Załączniki
1.JPG
1.JPG (60.13 KiB) Przejrzano 2893 razy
2.jpg
2.jpg (58.83 KiB) Przejrzano 2541 razy
3.jpg
3.jpg (68.63 KiB) Przejrzano 2471 razy
4.jpg
4.jpg (50.97 KiB) Przejrzano 2576 razy
5.jpg
5.jpg (82.49 KiB) Przejrzano 2553 razy

Tagi:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 25 lis 2008, 07:43

Na początku miały być krokówki, m542, kress, i wałki podparte 25 a jakoś tak przypadkiem wszystko spoważniało i tak mamy:
Skromne założenia a tutaj urosła nam duża solidna konstrukcja oparta jak widać po części na przeglądaniu forum . :wink:

Mam pytanie jak planujesz osłonić śrubę w osi Y czyli ta pod stołem teowym?

Dodatkowo osłoń sobie z tego co widziałem na fotkach w osi Y koło pasowe i sam pasek , wióra(ka) będą wchodzić na pasek i źle mu będą służyć . :wink:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

mufi
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mufi » 25 lis 2008, 08:09

Czekamy na filmik z pracy przy pożeraniu stali frezem fi8 :)

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: ARGUS » 25 lis 2008, 10:23

Witaj
Gratulacje
To Twoja pierwsza maszynka -nie bądź dla siebie zbyt surowy :-)
wygląda fajnie -jak będzie robić to co chcesz i zaplanowałeś to
nie ma się co czepiać wygladu
Następna zrobisz z włoskim design-em :-)
Pozdrawiam

PS
witamy w gronie "szczęśliwych posiadaczy"

Autor tematu
kond666
Posty w temacie: 5

Post napisał: kond666 » 26 lis 2008, 00:05

Witam
Miło dołączyć do grona posiadaczy cnc wynalazków.
Co do osłony zespołu napędowego osi y to bedzie z plastikowego pudełka - widziałem takie w sklepach z art. elektrycznymi - taki dokrojony dekiel.
Natomiast z osłoną śruby X mam problem, gdyż początkowo chciałem coś w stylu dwóch ceowników, z których jeden byłby przymocowany do stołu a drugi przy bloku łożyskującym śruby. Jeden wsuwał by się w drugi, ale to nie przejdzie i potrzebna byłaby osłona conajmniej 3segmentowa. Może koledzy wiedzą gdzie takie cudo można nabyć, ewentualnie jak wykonać?
Osłonę prowadnic osi y mam wykonaną w postaci półmetrowych ceowników przykręconych i poruszających się wraz ze stołem, zostaje mała szczelina, także to rozwiązanie wydaję się dobre, ale z osłoną śruby mam kłopot.

Dzisiaj pierwszy Zonk i w wyniku rozbieranie maszyny do krzyżaka, z własnej głupoty.
Odłączyłem przewód od enkodera, a nie wyłączyłem sterownika i fruuu.... oś zet wyskoczyła w góre gubiąc kulki od nakrętki i wózków :evil:
Krańcówek na tej osi jeszcze nie było.
Tak że udało sie wszystko rozebrać i poukładać kuleczki na swoje miejsce, jutro mam nadzieję ją poskładać, a potem przedstawić postępy.

Ps. czy koledzy wiedzą do jakich temp. może sie grzać serwo? Chodzi mi o silnik osi Z, który przy włączonym zasilaniu gdy trzyma pozycje po jakimś czasie delikatnie parzy ( nie pracuje tylko stoi) inne osie mają zdecydowanie chłodniejsze silniki. Nie wydaje mi się żeby była to wina masy zespołu wrzeciona, gdyż gdy nie ma zasilania to pod własny ciężarem nie zjeżdża w dół ( ale mogę sie mylić :wink: ).

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: paulg » 26 lis 2008, 01:14

Witam.
Serwa mogą robić się ciepłe - a w osi Z najszybciej nawet jak maszyna stoi - właśnie ze względu na to iż serwo musi walczyć z ciężarem całej osi.
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Awatar użytkownika

slaw277
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Post napisał: slaw277 » 26 lis 2008, 18:50

Bardzo ładna konstrukcja, czekam na film z pracy maszynki :grin:

Mam pytanie czy sprawdzałeś dokładność ? Z jaką dokładnością jesteś w stanie frezować?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 26 lis 2008, 19:12

osłony te są fajne http://www.ixen-cnc.com/ narazie zrobiłem tylko z papieru (zresztą już ktoś na forym to proponował właśnie takie rozwiązanie )
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 29 lis 2008, 20:24

z papieru mówisz ... a jak z żywotnością ?
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 02 gru 2008, 00:12

tzn. zrobiłem to dla testu, bo niemam pomysłu na materiał z czego to wykonać ..ale myśle że jaśli ktoś pracuje bez chłodzenia lub w jeziorku oleju to i papier da rade przed pyłem ochronić ( a do omawiadej maszyny napewno muszą być z czegoś innego niż papier ale chciałem pokazać żę troche origami i można miec estetyczne osłony)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”