Po paru miesiącach przeglądania forum, w kwietniu bieżącego roku wolnych chwilach między zajęciami i pracą, wspólnie z ojcem, rozpoczęliśmy budowę małej grawerki, która w końcu urosła, gdyż nie było jakiegoś sztywnego projektu ( w ogóle nie było projektu, tylko ogólny zarys, większość rzeczy wychodziła na bieżąco, co bardzo wydłużało prace).
Na początku miały być krokówki, m542, kress, i wałki podparte 25 a jakoś tak przypadkiem wszystko spoważniało i tak mamy:
- konstrukcja stalowa częściowo spawana niewyżarzona, wolne przestrzenie zalane betonem, podstawa pospawana z ceowników i teowników, boki belki z blachy 30mm, belka z profili z dospawaną blachą 30mm
- sterowniki uhu + silniki dunkermotoren gr80x80 na wszystkich osiach
- prowadnice liniowe 25
- śruby kulowe 20 skok 5 i podwójne nakrętki
- falownik LG 5,5 kW + wrzeciono Perske 4,8 kW , jakiś zabytek, ale o dziwo w bdb stanie, pracowało przy obróbce drewna , podobno....nie mogłem namierzyć jakiego typu są tulejki zaciskowe, po wielu poszukiwaniach okazało się że jest to typ eo25
- stół to żeliwny kloc z wiertarki kadłubowej, podfrezowany tak żeby za bardzo nie osłabić ale jednak odelżyć.
- napęd na paskach htd 5m
Na razie wszystko podpięte do prób, mam jeszcze nie podłączone krańcówki , sterowanie wrzecionem, chłodziwem itd. Dopiero przed wczoraj mieliśmy pierwszy odpał, i tak że nic nie wybuchło to się ciesze. Wszystko idzie z mach3, jeszcze nie puściłem żadnego kodu, tylko ręczny przejazd frezem 10 z czołem kulistym po stali chyba st, było naprawdę ok. Myślę że maszynka chodziarz planowana raczej do aluminium i mosiądzu w stali przy rozsądnych parametrach też da sobie rade, kolejne próby postaram się sfilmować.
Planuje zrobić pulpit sterowniczy na wzór paneli operatorskich w poważnych maszynach, może koledzy mają jakieś pomysły czy rozwiązania? Będzie jeszcze chłodzenie mgłą olejową.
Aha mam jeszcze pytanie: dlaczego w okienku częstotliwość w machu na pIII 1gHz wyświetla mi ok 47000hz a na core Quad jeszcze mniej? na jakim sprzęcie trzeba by odpalić macha żeby generował 100kHz?
Na razie jestem z frezareczki zadowolony, chodziarz niektóre elementy to należałoby inaczej zrobić, tak nawet żeby optycznie się lepiej prezentowały.

Pozdrawiam i oczekuje konkretnej, konstruktywnej krytyki.
Radek