strikexp pisze: ↑03 maja 2025, 19:57
Raczej nie pomożesz skoro nie wiesz że cofnięcie jest potrzebne przy zwarciu.

uśmiechne sie .Bez złośliwości .Każdy to wie ze jak jest zwarcie to trzeba coś zrobić ale ...jakie zwarcie ? w jakim urządzeniu ? Co ono obrabia ? I z jakimi parametrami ?
Dodane 1 minuta 20 sekundy:
atom1477 pisze: ↑03 maja 2025, 20:08
Skoro piszesz że nie pomożesz, to nie pomożesz. Nawet jak teraz napiszesz że pomożesz.
Pisze że moge pomóc . A nie pomoge jesli bedziecie wrogami .
Dodane 2 minuty 17 sekundy:
Astralny Byt pisze:Jak już Ci pisałem, zapewne wzięło się to z kodu G33.1, czyli gwintowania na sztywno.
Polega to na tym, że gwintownik lub narzynka są zamocowane na sztywno (stąd nazwa), bez żadnej kompensacji czy elementów podatnych. No po prostu zamiast noża tokarskiego mocujesz w imak tokarki gwintownik. Rodzi to taki problem, że nie da się przewidzieć rzeczywistej głębokości gwintu, bo dopóki wrzeciono się obraca, to gwintownik musi za nim nadążać, a kiedy się zatrzyma i ruszy w przeciwną stronę, to trzeba cofnąć dokładnie o tyle, ile się wjechało.
I zapewne stąd się wzięła w LinuxCNC możliwość ruchu z ujemną prędkością, czyli właśnie cofania. Nie ma to żadnego związku z g-kodem, którego oczywiście nie da się wykonywać w drugą stronę, czyli od końca.
Jeżeli już jest taka możliwość, to czemu nie wykorzystać jej do dowolnie innego celu?
Można tak łamać wiór, lub usuwać urobek, a także (co jak się okazało jest tematem tego wątku) cofnąć drut który się przysmażył.
Spróbuj powyższe zrozumieć, zanim znowu napiszesz coś głupiego...
OK .dopiero ty jasniej okresliłeś że chodzi o ciecie drutem .
Dodane 1 minuta 10 sekundy:
Moge wam pomuc ...Ale ostatnio zostałem tu zwyzywany na forum od wariatów .
Dodane 1 minuta 6 sekundy:
Jesli chodzi o Drążenie liniowe to proste .nie trzeba sterowników cnc i można cować do woli
Dodane 1 minuta 50 sekundy:
Jesli chodzi o ciecie drutem . To wcale nie musicie mieć cofania . Wystarczy dobra stabilna synchronizacja posuwu wzgledem prądu ,jest kilka takich rozwiazan .
Dodane 1 minuta 30 sekundy:
Uwaga .Jesli chodzi o cofanie to znaczy ze doszło już do zlej interpretacji parametrów . Jesli mamy poprawną interpretacje parametrów nie zachodzi potrzeba cofania .
Dodane 40 sekundy:
============
Ja od lat zawsze tu pomagam . zawsze.
Dodane 1 minuta 39 sekundy:
=========================
Nazwano mnie tu wariatem . No zdziwiony nie jestem . Ponieważ znam to miejsce od wielu lat .
Dodane 3 minuty 19 sekundy:
======================
Co zrobić aby ciąć drutem ? Wystarczy zdefiniować parametry w szczelinie .Nie trzeba cofać .
Dodane 1 minuta 34 sekundy:
==========================
Teraz nikt Mi nie Podziekuje .Ja to wiem jakie świnie sa tu . Niechce mieć z wami świniami nic wspólnego .
Dodane 2 minuty 56 sekundy:
===================
te ludzie wiedza o tym ale nie dają sobie rady jak to zrobić .ale śmieszne jest to .