Hej jak to jest z tymi mocami silników bo spotkałem sie z róznymi teoriami, jedni mówią że przydaje sie mieć 2 tokarki mocniejszą i małą do drobnic. Inna teoria głosi że lepiej mieć jedną mocną bo co z tego że się na prądzie zaoszczędzi jak na 2 traci się więcej miejsca a i narzędzia trzeba podwójnie kupować bo są inne wymiary trzonków noży itp.
Weźmy na ten przykład tokarki zmm bułgaria. Według pierwszej teori trzeba by mieć CU325 (silnik 2,2kW) i CU 500 (7,5kW). Albo jeszcze pośrednią C400TM (4kW). Czy to bez sensu i brać tylko tą najmocniejszą?
Jaka moc maszyny
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Jaka moc maszyny
Energia musi zostać zachowana. Duża maszyna zużywa tyle energii ile ma obciążenia, oczywiście dochodzą zużycia pasożytnicze jak większe siły bezwładności, straty mechaniczne itp Ale spokojnie możesz pracować na większej.
Ja to bym raczej patrzył pod kątem zużycia maszyny a nie prądu. Łatwiej wymienić małą niż dużą.
Ja to bym raczej patrzył pod kątem zużycia maszyny a nie prądu. Łatwiej wymienić małą niż dużą.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Jaka moc maszyny
Najlepiej mieć maszyny dostosowane pod swoją produkcję-działalność. Bo maszyna ma przynosić zysk. Masz konkretny pomysł, to do tego pomysłu dobierasz park maszynowy.
Jeszcze jedno, na największej tokarce jesteś w stanie zamontować maleńki nożyk o trzonku powiedzmy 12x12 mm. Twoje wyobrażenia o podwójnym kupowaniu narzędzi też nie są do końca prawdziwe.
Jeszcze jedno, na największej tokarce jesteś w stanie zamontować maleńki nożyk o trzonku powiedzmy 12x12 mm. Twoje wyobrażenia o podwójnym kupowaniu narzędzi też nie są do końca prawdziwe.