SZGH - zbiór informacji

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 66

Re: SZGH - zbiór informacji

Post napisał: maciek95k » 10 sty 2024, 17:09

ssllaawweekk pisze: ale też pojawiły się takie, które są inaczej nazwane niż w manualu. Domyślam się, że oni ciągle rozwijają ten soft bo jest to nowe sterowanie.

Generalnie taki backup nie zmienia samego softu sterownika. Zmienia kod PLC i parametry.
Jeśli chodzi o te parametry itd. jeśli chcesz mieć je po staremu to podmień plik interfaceeg.cfg w zestawie pliku i zrób backup. Będzie po staremu. To co się wyświetla to tylko interfejs który daje Ci zmienić jakiś parametr który od zawsze w tym sterowniku był.
ssllaawweekk pisze:emu chodzi o to, że montaż serva na maszynie był bardzo kłopotliwy - ciężki silnik wysoko zamontowany. Aby przebudować przekładnię potrzeba teraz wszystko zdjąć i tu jest problem.

Heh, to niech sobie pomyśli co będzie jak mu raz źle jakieś narzędzie wymieni albo nie wypozycjonuje dobrze wieciona. Argument jak by ten silnik trzeba było raz w tygodniu wrzucać :D

ssllaawweekk
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 34

Post napisał: ssllaawweekk » 15 sty 2024, 08:53

Pomijając temat wrzeciona ciągle pozostaje problem MAKRO do wymiany narzędzi. Teoretycznie komendą M06 wywołuje "ProgramM6" ruch łapy a komendą Txx "ProgramTool" - obracanie magazynem. Niestety obecnie po wpisaniu M06 nie dzieje się nic a wpisanie Txx zmienia tylko na wyświetlaczu numer narzędzia.
Obecnie ciągle brak mi czasu żeby posiedzieć przy tej maszynie i coś testować. Przy poprzednim sterowaniu nie miałem tego problemu i MAKRO G124 wymiany narzędzi od początku działało i wystarczyło je dopasować do maszyny.
Można powiedzieć, że na obecną chwilę temat utknął a brak wsparcia ze strony producenta tylko pogarsza sytuację.

Autor tematu
maciek95k
Posty w temacie: 66

Post napisał: maciek95k » 15 sty 2024, 15:45

Zawsze możesz zrobić backup z tymi starymi plikami. Jest jakiś powód dla których wgrywałeś ten nowy backup? Coś nie działało?
Jeśli chodzi o magazyn, w "tool parameter" co masz ustawione w parametrach P10 i P15?

ssllaawweekk

Post napisał: ssllaawweekk » 16 sty 2024, 09:07

Ten nowy backup miał właśnie za zadanie rozwiązać problem nie działającego MAKRO M06 i Txx.
Parametry dla magazynu ustawiłem zgodnie z tabelą:
4.3.2 Parameters for Arm Tool Magazine; ze strony 87
i
4.5 Special Arm Type Tool Magazine ze strony 89.
Korzystam z manuala: SZGH-CNC1000MDcb (series) Milling Control System -OPERATION- V3.2

P10=1, Activate the program of tool change;
P15=0, Type of tool magazine is arm type;
P16=64, type of tool magazine is set to "Special Arm Magazine"; Tool
parameter: P29=0, P30=0.
Prawdę mówiąc nie miałem możliwości dobrze testować parametrów w tym nowym backup.

slawek33
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Post napisał: slawek33 » 11 cze 2024, 21:47

Witam.
Proszę o pomoc ,sterowanie SZGH 990 TDB (tokarka) Jak ustawić sygnały sterowania uchwytem (tulejki zaciskowe)podczas podawania materiału,wrzeciono na obrotach- żeby była możliwość: 1. otwarcia zacisku,2. ruch suportem(podanie materiału),3. zamknięcie zacisku.Teoretycznie komenda M10,M11 i przestawienie w parametrach ale nie mogę dać sobie z tm rady.
Komenda M10 plus przerwa 1,5 s. i zamknięcie w automacie (sterowane z krańcówki przy zacisku) działa ale nie spełnia to moich oczekiwań.
Drugi problem,gdzie podłączyć krańcówkę podajnika materiału (ciężarkowy) aby wyłączyć maszynę i za każdym razem nie było potrzeby zerowania maszyny Podłączyłem przez przekaźnik do pauzy i przerwałem sygnał obrotów wrzeciona ale to źle działa.

ssllaawweekk

Post napisał: ssllaawweekk » 11 lip 2024, 09:59

Nie jestem w stanie pomóc ale zapytam czy kontaktowałeś się w tym temacie ze wsparciem SZGH??
Ciekawi mnie jak teraz odpowiadają. Kiedyś było to dobre wsparcie ale wyłącznie po angielsku.

slawek33
Posty w temacie: 2

Post napisał: slawek33 » 02 wrz 2024, 22:26

Dziękuje za sugestie - (Spróbuje). Na razie podłączyłem przekaźnik i czasówkę i jest do przyjęcia.

Darki
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Darki » 26 lut 2025, 09:09

Witam posiadam tokarke na wymienionym sterowaniu na szgh TD1000Db, rok chodziała bez problemu po czym głowica zaczeła mylić narzędzia i okazało się że maszyna nie jest zabezpieczona przed kolizją w przypadku gdy głowica wybierze nieodpowiednie narzędzie.
Osoba która mi wymieniała sterowanie kilka razy zmieniała makro do wymiany narzędzia za kazdym razem zapewniając mnie że jest już zabezpieczone i okazuje się ze nie jest
Ostatnio miałem nawet przypadek że głowica zaczeła obracać się w nieskończoność i jechać w materiał...
Od dwóch lat miałem kilka takich przypadków.
Głowica została kupiona jako nowa ma dwa lata, była na serwisie, serwis nie stwierdził nieprawidłowego działania.
W tej chwili zostałem na lodzie, osoba która zmieniała mi sterowanie nie odbiera już telefonów i nie ma z nią kontaktu.
Kontaktowałem się z szgh ale ich pomoc jest taka jakby jej wcale nie było, pytali się ile narzędzi ma głowica mimo tego że wysłałem im dokumentacje, nawet nie zajrzeli do niej.
Szukam kogoś kto pomoże w tym temacie oczywiście odpłatnie, płace za dojazd, hotel jeśli będzie potrzeba.
Ktoś mi mówił że najlepiej było by dołożyć do tego sterowania oddzielne plc które by sprawdzało pozycje głowicy.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: 251mz » 23 kwie 2025, 20:45

Pytanko odnośnie zasilania serw.

Wersje większe zasilane 3f mają w dokumentacji 380V +10% to wychodzi 418V .

Przez fotowoltaiki jak wiadomo napięcie 1f podchodzi pod 250 , a 3f wtedy pod 440V

Czy wobec powyższego można spokojnie podłączać ? SZGH to wytrzymuje ? Czy dawać trafo obniżające?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”