Cormak 330x700
Konwersja na CNC
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Re: Cormak 330x700
Śruba bezpośrednio napędza posuw wzdłużny. O czym nie pomyślałem to to, że przy skoku 3mm nie uzyskam pełnych wartości kroku. Zastosowałem przełożenie 6:5. Na razie zrobiłem pierwsze testy i udało się uzyskać 2500 posuwu szybkiego. Do toczenia mocy nie brakuje. Kiedy silnik wrzeciona już niedomaga napęd jeszcze daję radę.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
A dlaczego tak Ci na tym zależy?
Silnik krokowy może się ustawić precyzyjnie, ale tylko przy braku obciążenia.
W normalnej pracy występuje błąd proporcjonalny do przyłożonego momentu.
Do tego sterowanie realizuje algorytm PID, czyli próbuje nadążać za zadanym położeniem, ale w praktyce go nie osiąga...
Błędy sterowania nakładają się na błędy maszyny (luzy, ugięcia itp.), a do tego dochodzi minimalna chropowatość powierzchni jaka jest możliwa do uzyskania danym narzędziem w danym materiale...
Teoretyczna rozdzielczość przy pełnym kroku to 3/200=0,015 mm, co w amatorskiej tokarce jest i tak nie do osiągnięcia.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Jednak w osi Z śruba zostanie wymieniona na kulową 2005. Z tym silniczkiem jeździ to na styk 2,5m/s. Luz na nawrotowy na poziomie 0.8mm, a na karcie USB nie działa backlash. Wydaję mi się, że mechanizm zamykania nakrętki czasem potrafi się skantować i stawiać większy opór.
Myślę czy do napędu wrzeciona nie zastosować serwa. Jestem zielony w temacie sterowania serwami. W Mach3 mogę użyć go jako napęd wrzeciona i oś A? Czy to się jakoś wyklucza? Używam kontrolera RnR Motion.
Myślę czy do napędu wrzeciona nie zastosować serwa. Jestem zielony w temacie sterowania serwami. W Mach3 mogę użyć go jako napęd wrzeciona i oś A? Czy to się jakoś wyklucza? Używam kontrolera RnR Motion.