Możliwość cofnięcia
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Re: Możliwość cofnięcia
Tak, niestety używam słownictwa amatora. Chodzi o cofniecie ostatniej operacji ruchu po zadanej trasie. Tylko że to musi być uruchamiane jakimś sygnałem, jak te od krańcówek. Generalnie w WEDM potrzeba mi dwóch sygnałów High/Low:
1. Dawaj Mietek dawaj bo ja tu zasnę!
2. Gdzie k... tak szybko, przyj... aż mi się w oczach ciemno zrobiło!
Dodane 1 minuta 29 sekundy:
Brak pierwszego to tylko spowolnienie obróbki o jakąś wartość czy tam 10% czy 500%. Ale brak drugiego to już urwanie drutu.
Brak pierwszego to tylko spowolnienie obróbki o jakąś wartość czy tam 10% czy 500%. Ale brak drugiego to już urwanie drutu.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
To akurat można podciągnąć pod krok, choć bardziej by tu pasowała nazwa "ostatnia linia g-codu".
No to tego faktycznie nie zrobisz prosto w LinuxCNC. Ale czy na pewno tego potrzebujesz?
To przecież nie musi być cofnięcie dokładnie o jedną linię g-codu, tylko po prostu cofnięcie po zadanej ścieżce. A w przypadku WEDM, w 99% będzie do drobny ułamek danej linii g-code (i nie ma żadnego sensu cofać o całą linię).
-
Szczególnie kiedy program będzie się składał z jednej linii, a taki przypadek nie jest niczym nadzwyczajnym...
Dodane 11 minuty 47 sekundy:
https://linuxcnc.org/docs/devel/html/gc ... #mcode:m52strikexp pisze: ↑21 kwie 2025, 20:52Tak, niestety używam słownictwa amatora. Chodzi o cofniecie ostatniej operacji ruchu po zadanej trasie. Tylko że to musi być uruchamiane jakimś sygnałem, jak te od krańcówek. Generalnie w WEDM potrzeba mi dwóch sygnałów High/Low:
Trzeba sygnałem zewnętrznym wysterować komponent mux2, żeby wystawiał +1 albo -1 (lub inne wartości z tego zakresu).
-
Tak można cofnąć o większy odcinek, ale wtedy ustanie drążenie.
Natomiast jeśli posuw będzie za szybki to dojdzie do kuriozum cofania. Dodatkowo wjechanie w materiał na agresywnym drążeniu prowadzi do zespawania drutu z materiałem. Dlatego tak podpytuję bo to wcale nie jest tak łatwo jak frezem.
Natomiast jeśli posuw będzie za szybki to dojdzie do kuriozum cofania. Dodatkowo wjechanie w materiał na agresywnym drążeniu prowadzi do zespawania drutu z materiałem. Dlatego tak podpytuję bo to wcale nie jest tak łatwo jak frezem.
-
Napisałem Ci post wyżej.strikexp pisze: ↑21 kwie 2025, 21:24Tak można cofnąć o większy odcinek, ale wtedy ustanie drążenie.
Jak rozbudujesz układ logiczny, to będziesz mógł uzyskać kilka prędkości w zależności od sygnałów zewnętrznych.
Na zbyt szybki najazd nic nie poradzisz, bo są rampy i one nie pozwolą na ruch z nieskończonym przyspieszeniem.
-
- Posty w temacie: 2
Drut z materiałem się nie zespawa, tylko bedzie robił zwarcie. Nie będzie drążyć, ale nie będzie też sie czepiał materiału, tylko normalnie po nim przesuwać.
Z Tuxem nie dyskutuj, bo on rozumie mniej wiecej tyle co Ty, tylko rozpi..a watek swoimi pomysłami.
Z Kamara wątku mozna się doczytać, że u niego powrót nie jest jakoś moocno niezbędny, wystarczy zatrzymanie w momencie, kiedy prąd wzrośnie ponad określony próg, albo napięcie spadnie (jedno i to samo) i po przewinieciu kawalka drutu drąży sie dalej.
Natomiast obrabiarki przemyslowe cofają z minimalnym posuwem. Na fanucu po przejechaniu w tył 2mm wywala błąd, a to przejechanie trwa ze 3 minuty. Dojazd potem też nie jest na turbo, tylko normalnie jak przy wycinaniu. Inaczej byłoby szarpanie i byloby to widać na obrabianej powierzchni.
Dojazd musi być na tyle wolny, żeby po wykryciu spadku napięcia miedzy drutem, a przedmiotem (czy tam wzroście prądu roboczego) sterowanie zdążyło zmniejszyć posuw zanim dojdzie do zwarcia. I tyle folozofii.
Z Tuxem nie dyskutuj, bo on rozumie mniej wiecej tyle co Ty, tylko rozpi..a watek swoimi pomysłami.
Z Kamara wątku mozna się doczytać, że u niego powrót nie jest jakoś moocno niezbędny, wystarczy zatrzymanie w momencie, kiedy prąd wzrośnie ponad określony próg, albo napięcie spadnie (jedno i to samo) i po przewinieciu kawalka drutu drąży sie dalej.
Natomiast obrabiarki przemyslowe cofają z minimalnym posuwem. Na fanucu po przejechaniu w tył 2mm wywala błąd, a to przejechanie trwa ze 3 minuty. Dojazd potem też nie jest na turbo, tylko normalnie jak przy wycinaniu. Inaczej byłoby szarpanie i byloby to widać na obrabianej powierzchni.
Dojazd musi być na tyle wolny, żeby po wykryciu spadku napięcia miedzy drutem, a przedmiotem (czy tam wzroście prądu roboczego) sterowanie zdążyło zmniejszyć posuw zanim dojdzie do zwarcia. I tyle folozofii.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
U mnie się zespawał hehehe, ale to tak naprawdę zależy od parametrów.
Oczywiście można wykrywać zwarcie i to wdrożyłem. Sęk w tym że jak masz posuw niezsynchronizowany z generatorem to możesz wjechać w materiał w momencie gdy on się uruchomi i wtedy się zespawa. Zapewne w profesjonalnych elektrodrążarkach jest to zsynchronizowane i dlatego nie ma takiego problemu.
Oczywiście można wykrywać zwarcie i to wdrożyłem. Sęk w tym że jak masz posuw niezsynchronizowany z generatorem to możesz wjechać w materiał w momencie gdy on się uruchomi i wtedy się zespawa. Zapewne w profesjonalnych elektrodrążarkach jest to zsynchronizowane i dlatego nie ma takiego problemu.
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
I to wszystko co zobaczyłeś ? To może skup się jednak na badaniu wpływu Trampa na rozwój drutówek w Polsce