Tur 50s szlif łoża

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
kamilo76
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Tur 50s szlif łoża

Post napisał: kamilo76 » 06 sty 2025, 23:07

Witam,
Oddałem łoże tokarki tur 50s do szlifowania, wróciło wyszlifowane lecz kąt pryzmy to 88 stopni, jak mierzyłem przed szlifem to było 90 stopni. Teraz mam problem z dopasowaniem wrzeciennika i konika. Firma która wykonywała usługę twierdzi że jest dobrze wykonana. Proszę o pomoc, czy jest jakieś inne wyjście z tej sytuacji niż ponowny szlif na 90 stopni?

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: Tur 50s szlif łoża

Post napisał: jasiu... » 07 sty 2025, 11:30

Przecież po szlifowaniu łoża musisz sfrezować płaszczyzny, które z tą szlifowaną płaszczyzną współpracują, żeby dać tam albo nowe nakładki, albo wylewkę, to co ci przeszkadza. Jeśli tego nie zrobisz, koń i suport ci opadnie i będzie ci gięło wałki, bo osie w suporcie opadną. Nieważne, że niedużo. Na geometrię to i tak wpływa, chyba że będziesz toczył tylko na środku łoża, bo na krańcach ci będzie podnosić.

No tak, problem w tym, że wówczas (jeśli zamiast wylewki dajesz podkładki z brązu, czy innych stopów) musisz robić z kątem, ale to do opanowania, tym bardziej, że dokładność i tak będzie uzyskana przy skrobaniu.

betterwound

Post napisał: betterwound » 09 sty 2025, 04:52

kamilo76 pisze:
06 sty 2025, 23:07
Witam,
Oddałem łoże tokarki tur 50s do szlifowania, wróciło wyszlifowane lecz kątdrift boss pryzmy to 88 stopni, jak mierzyłem przed szlifem to było 90 stopni. Teraz mam problem z dopasowaniem wrzeciennika i konika. Firma która wykonywała usługę twierdzi że jest dobrze wykonana. Proszę o pomoc, czy jest jakieś inne wyjście z tej sytuacji niż ponowny szlif na 90 stopni?
Witam,
Zgłoszona przez Pana sytuacja, gdzie kąt pryzmy (prawdopodobnie kąt stożkowy) wynosi 88 stopni zamiast pierwotnych 90 stopni, może prowadzić do trudności w precyzyjnym dopasowaniu elementów, takich jak wrzeciennik i konik. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem, które zapewni pełną precyzję, jest wykonanie ponownego szlifowania na kąt 90 stopni. Jeśli jednak jest to niemożliwe, warto poszukać alternatyw, jak elementy kompensacyjne, ale wiąże się to z ryzykiem obniżenia dokładności maszyny. Warto również rozważyć, czy ta zmiana kąta rzeczywiście wpływa na działanie tokarki w konkretnej aplikacji.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jasiu... » 09 sty 2025, 10:47

betterwound pisze:
09 sty 2025, 04:52
warto poszukać alternatyw, jak elementy kompensacyjne, ale wiąże się to z ryzykiem obniżenia dokładności maszyny
Eeeeeeeeeee?

forestgril
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: forestgril » 07 kwie 2025, 10:46

Boty nabijają sobie automatycznie generowane głupie posty, żeby później spamować reklamami.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”