Witam,
Oddałem łoże tokarki tur 50s do szlifowania, wróciło wyszlifowane lecz kąt pryzmy to 88 stopni, jak mierzyłem przed szlifem to było 90 stopni. Teraz mam problem z dopasowaniem wrzeciennika i konika. Firma która wykonywała usługę twierdzi że jest dobrze wykonana. Proszę o pomoc, czy jest jakieś inne wyjście z tej sytuacji niż ponowny szlif na 90 stopni?
Tur 50s szlif łoża
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Tur 50s szlif łoża
Przecież po szlifowaniu łoża musisz sfrezować płaszczyzny, które z tą szlifowaną płaszczyzną współpracują, żeby dać tam albo nowe nakładki, albo wylewkę, to co ci przeszkadza. Jeśli tego nie zrobisz, koń i suport ci opadnie i będzie ci gięło wałki, bo osie w suporcie opadną. Nieważne, że niedużo. Na geometrię to i tak wpływa, chyba że będziesz toczył tylko na środku łoża, bo na krańcach ci będzie podnosić.
No tak, problem w tym, że wówczas (jeśli zamiast wylewki dajesz podkładki z brązu, czy innych stopów) musisz robić z kątem, ale to do opanowania, tym bardziej, że dokładność i tak będzie uzyskana przy skrobaniu.
No tak, problem w tym, że wówczas (jeśli zamiast wylewki dajesz podkładki z brązu, czy innych stopów) musisz robić z kątem, ale to do opanowania, tym bardziej, że dokładność i tak będzie uzyskana przy skrobaniu.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam,kamilo76 pisze: ↑06 sty 2025, 23:07Witam,
Oddałem łoże tokarki tur 50s do szlifowania, wróciło wyszlifowane lecz kątdrift boss pryzmy to 88 stopni, jak mierzyłem przed szlifem to było 90 stopni. Teraz mam problem z dopasowaniem wrzeciennika i konika. Firma która wykonywała usługę twierdzi że jest dobrze wykonana. Proszę o pomoc, czy jest jakieś inne wyjście z tej sytuacji niż ponowny szlif na 90 stopni?
Zgłoszona przez Pana sytuacja, gdzie kąt pryzmy (prawdopodobnie kąt stożkowy) wynosi 88 stopni zamiast pierwotnych 90 stopni, może prowadzić do trudności w precyzyjnym dopasowaniu elementów, takich jak wrzeciennik i konik. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem, które zapewni pełną precyzję, jest wykonanie ponownego szlifowania na kąt 90 stopni. Jeśli jednak jest to niemożliwe, warto poszukać alternatyw, jak elementy kompensacyjne, ale wiąże się to z ryzykiem obniżenia dokładności maszyny. Warto również rozważyć, czy ta zmiana kąta rzeczywiście wpływa na działanie tokarki w konkretnej aplikacji.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Eeeeeeeeeee?betterwound pisze: ↑09 sty 2025, 04:52warto poszukać alternatyw, jak elementy kompensacyjne, ale wiąże się to z ryzykiem obniżenia dokładności maszyny
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Boty nabijają sobie automatycznie generowane głupie posty, żeby później spamować reklamami.