Czy CAM w pikoCNC zapisuje też położenie materiału?

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
mikun
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

Czy CAM w pikoCNC zapisuje też położenie materiału?

Post napisał: mikun » 14 mar 2025, 01:45

Mam wyfrezowane kopyto w materiale, które mam zawsze w tym samym miejscu na stole, do niego wkładam materiał który fazuję, problem w tym, że byłem przekonany, że jeśli wykonam pracę na pliku CAM, to on oprócz kolejności frezowań, zapamięta mi w którym miejscu maszyna frezowała... po załadowaniu pliku, mam rozjazd tzn pamięta miejsce materiału, który był ostatnio robiony a nie ten "zapisany" w cam - chyba, że pikoCNC w cam zapisuje tylko procesy frezowania a nie gdzie robiło pracę.

Jeśli jest inaczej, to jak mam zapisać miejsce materiału? Tak na szybko pomyślałem, żeby zero materiału XY=0 (zielone) przełączyć na koordynaty maszynowe (bezwzględne - czerwone), które definiują krańcówki i spisać sobie na kartce a potem wywołać jazdę do nich i wyzerować na zielonym czyli XY=0.

Jeśli jest inny sposób, żeby z danego pliku CAM wrzeciono jechało na to samo miejsce, gdzie dany plik cam był wykonywany, to poprosiłbym o informację jak to zrobić. Chodzi o powtarzanie procesu z CAM-ciągle w tym samym miejscu na stole roboczym.

Dla zrozumienia - wycinam element, np cylinder, frezarka fazuje mi zewnętrzną krawędź z góry, potem po wycięciu wyciągam element obracam do góry nogami i wkładam go do kopyta i fazuję krawędzie na dole. Wycinam cylinder w zupełnie innym miejscu niż potem wsadzam na kopyto.

tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Re: Czy CAM w pikoCNC zapisuje też położenie materiału?

Post napisał: tad1 » 14 mar 2025, 08:49

Nie wiem czy dobrze myślę Ja czasami używam -plik -otwórz ostatnią pracę
Lub jest jeszcze -plik -plik pracy , nigdy nie korzystałem z tego co on zapisuje

jasiekk7

Post napisał: jasiekk7 » 14 mar 2025, 09:22

Proponuję zapoznać się z bazami G54 - G59

Riri7
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: Riri7 » 15 mar 2025, 16:43

mikun pisze:
14 mar 2025, 01:45
Mam wyfrezowane kopyto w materiale, które mam zawsze w tym samym miejscu na stole, do niego wkładam materiał który fazuję, problem w tym, że byłem przekonany, że jeśli wykonam pracę na pliku CAM, to on oprócz kolejności frezowań, zapamięta mi w którym miejscu maszyna frezowała... po załadowaniu pliku, mam rozjazd tzn pamięta miejsce materiału, który był ostatnio robiony a nie ten "zapisany" w cam - chyba, że pikoCNC w cam zapisuje tylko procesy frezowania a nie gdzie robiło pracę.

Jeśli jest inaczej, to jak mam zapisać miejsce materiału? Tak na szybko pomyślałem, żeby zero materiału XY=0 (zielone) przełączyć na koordynaty maszynowe (bezwzględne - czerwone), które definiują krańcówki i spisać sobie na kartce a potem wywołać jazdę do nich i wyzerować na zielonym czyli XY=0.

Jeśli jest inny sposób, żeby z danego pliku CAM wrzeciono jechało na to samo miejsce, gdzie dany plik cam był wykonywany, to poprosiłbym o informację jak to zrobić. Chodzi o powtarzanie procesu z CAM-ciągle w tym samym miejscu na stole roboczym.

Dla zrozumienia - wycinam element, np cylinder, frezarka fazuje mi zewnętrzną krawędź z góry, potem po wycięciu wyciągam element obracam do góry nogami i wkładam go do kopyta i fazuję krawędzie na dole. Wycinam cylinder w zupełnie innym miejscu niż potem wsadzam na kopyto.
Tak, CAM zapisuje tylko ścieżki, a nie miejsce na stole. Twój pomysł z zapisaniem koordynatów maszynowych jest spoko ustawiasz zero, zapisujesz i wracasz tam przed obróbką. Możesz też ogarnąć offsety G54-G59, wtedy nie musisz za każdym razem ręcznie ustawiać.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tuxcnc » 15 mar 2025, 22:26

mikun pisze:
pamięta miejsce materiału, który był ostatnio robiony a nie ten "zapisany" w cam
Sprawiasz wrażenie, jakbyś nie rozumiał rzeczy oczywistej - maszyna nie może mieć dwóch baz i używać tej, o której pomyślisz...
Natomiast z tą kartką dobrze kombinujesz, chociaż można i bez kartki.
Nie znam PicoCNC, ale powinien obsługiwać g-kody G53 i G10.
Pierwszy to ruch we współrzędnych maszynowych, a drugi to ustawienie offsetu.
Wtedy wystarczy dopisanie dwóch czy trzech linii na początku programu i maszyna sama pojedzie gdzie powinna i ustawi tam sobie zero.
Natomiast z proponowanym tutaj G54-G59 jest taki problem, że można ich używać do różnych rzeczy i na koniec zrobić paskudnego dzwona.
Po prostu G53 zawsze będzie w tym samym miejscu, a G54-G59 tam, gdzie ostatnio były ustawione.
No chyba że sobie przypiszesz np. G59 do tego kopyta i nigdy do niczego innego go używać nie będziesz...

Bagunio
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: Bagunio » 26 mar 2025, 21:54

W piko można zapisać sobie kilka lub kilkanaście miejsc zerowych które maszyna pamięta, teraz nie pamiętam która to była zakładka, jutro w pracy sprawdzę

Edit.
Zakładka Park

bartekn86

Post napisał: bartekn86 » 30 mar 2025, 22:52

tuxcnc pisze:
15 mar 2025, 22:26
mikun pisze:
pamięta miejsce materiału, który był ostatnio robiony a nie ten "zapisany" w cam
Sprawiasz wrażenie, jakbyś nie rozumiał rzeczy oczywistej - maszyna nie może mieć dwóch baz i używać tej, o której pomyślisz...
Natomiast z tą kartką dobrze kombinujesz, chociaż można i bez kartki.
Nie znam PicoCNC, ale powinien obsługiwać g-kody G53 i G10.
Pierwszy to ruch we współrzędnych maszynowych, a drugi to ustawienie offsetu.
Wtedy wystarczy dopisanie dwóch czy trzech linii na początku programu i maszyna sama pojedzie gdzie powinna i ustawi tam sobie zero.
Natomiast z proponowanym tutaj G54-G59 jest taki problem, że można ich używać do różnych rzeczy i na koniec zrobić paskudnego dzwona.
Po prostu G53 zawsze będzie w tym samym miejscu, a G54-G59 tam, gdzie ostatnio były ustawione.
No chyba że sobie przypiszesz np. G59 do tego kopyta i nigdy do niczego innego go używać nie będziesz...
to powinien realizować cam, bez zbędnych dyskusji.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 30 mar 2025, 23:43

bartekn86 pisze:
30 mar 2025, 22:52
to powinien realizować cam, bez zbędnych dyskusji.
A skąd CAM ma wiedzieć co i gdzie będziesz miał przykręcone do stołu?

bartekn86

Post napisał: bartekn86 » 02 kwie 2025, 11:18

Idąc Twoim tokiem myślenia,
Nie musi wiedzieć co ja chcę zrobić. ma wykonać to co jest mu wbite.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”