TUM 25a - za co się wziąć po zakupie

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

Autor tematu
WiktorKowalczyk
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

TUM 25a - za co się wziąć po zakupie

Post napisał: WiktorKowalczyk » 02 cze 2024, 22:53

Stałem się szczęśliwym posiadaczem TUMki w odmianie 25a. Maszynę kupiłem za cenę nieco wyższą niż przeciętna jako używaną sporadycznie. W zestawie uchwyt 160 (plus drugi z uszkodzonymi szczękami), planszajba, zabierak (jeszcze nierozkonserwowany) i parę innych akcesoriów. W DTRke zaopatrzyłem się sam. Dokupiłem brakujące gałki, koło od konika, nowe tabliczki. Chciałbym Was prosić o poradę co warto w takiej maszynie zrobić? na pełny remont nie mam w tej chwili czasu, wolałbym skupić się na zrobieniu podstaw i być może z czasem robić rzeczy mniej pilne. Poniżej parę faktów które udało mi się ustalić dotychczas:
  • Poziom oleju po zakupie był bardzo niski, aczkolwiek smarowanie wciąż było (górny wskaźnik się zalewał). Dolalem olej AN47, aczkolwiek zakładam że czeka mnie jego spuszczenie i płukanie reduktora w najbliższej przyszłości. Czy przy okazji warto coś jeszcze zrobić?
  • obudowa jest pokryta sporą ilością zaschniętego oleju, szczególnie w okolicach dekli. Jest też kilka widocznych wycieków (spod dekli właśnie i spod przełącznika biegu 1:8). Dekle zdejmowałem żeby zajrzeć do środka. Czy powinienem je jakoś uszczelnić?

Obrazek

Obrazek
  • Chciałbym docelowo dokupić imak szybkozmiemny. Który rozmiar jest najbardziej sensowny do tej maszyny?
  • Czy da się wyregulować siłę docisku mimośrodu w koniku?
  • Czy suport jest zalany olejem? Na dole jego obudowy jest spust oleju... Wydaje mi się że czeka mnie jego ściągnięcie i wyczyszczenie. Chciałbym też w miarę możliwości pokasowac luzy, szczególnie na posuwie wzdłużnym.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Będę informować o postępach w tym wątku!

Awatar użytkownika

Autor tematu
WiktorKowalczyk
Posty w temacie: 2

Re: TUM 25a - za co się wziąć po zakupie

Post napisał: WiktorKowalczyk » 04 cze 2024, 22:35

Wziąłem się dzisiaj za zdjęcie i czyszczenie suportu. Poniżej parę klatek z wydarzenia:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zastanawiam się nad regeneracją prowadnic suportu poprzecznego. Co myślicie żeby dolne prowadnice wyskrobać na płasko wg liniału, a szufladkę do prowadnic? Czy geometria maszyny jest tutaj jakoś zagrożona?

Matt1991
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Matt1991 » 22 mar 2025, 22:07

Cześć, czy byłbyś w stanie pomierzyć okienko do regulacji predkosci obrotowej na reduktorze? u mnie jest to niestety urwane a chciałbym to dorobic

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 23 mar 2025, 11:34

Olej przed transportem musi być spuszczony. Stąd pierwszą rzeczą po ustawieniu i podłączeniu jest uzupełnianie oleju. Nawiasem mówiąc, pierwszą rzeczą powinno być przeczytanie instrukcji, bo TUMka to fajna tokarka i warto w nią zainwestować.

Astralny Byt

Post napisał: Astralny Byt » 31 mar 2025, 19:44

Najgorsze w w tej tokarce jest zużycie Łoża na tej małej wewnecznej czesci skosnej ,cala reszta to pikus ,to dziwne ze inżynierowie dali tak mala powierzchnie odbierajacą najwieksze napory i najszybcie zuzywajaca sie .

Dodane 2 minuty 42 sekundy:
Po zdjeciach to masakra jakas ale może coś z tego bedzie . Najważniejsze jest wewnetrzne łoze tokarki . Toczyc można na innych obrotach albo napedy mozna zmienic ale łoża sie nie zmieni .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”