Zmiana sterownika
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Zmiana sterownika
Witam posiadam ploter grawerujący z osią x i y płyta MKS DLC32 i sterowniki TMC2209 v1.2 . Jeden ze sterowników przestał działać więc zakupiłem nowy ale TMC2209 v2.0 no i się zaczęło. Myślałem że tylko wymienię i już. Na osiach nie mogę ustawić punktu gdzie zaczyna grawerować. Jak ustawie w programie że mogę sterować do przodu i do tyłu to jak włącze żeby powrócił do punktu początkowego to on idzie całkiem w inną stronę. Jak to ustawić i czy trzeba jakiś sterowniki dodatkowe instalować.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Zmiana sterownika
To co napisałeś, to jest zwykły bełkot, z którego nie da się niczego wywnioskować.cezaryhume pisze: ↑17 lut 2025, 09:07Witam posiadam ploter grawerujący z osią x i y płyta MKS DLC32 i sterowniki TMC2209 v1.2 . Jeden ze sterowników przestał działać więc zakupiłem nowy ale TMC2209 v2.0 no i się zaczęło. Myślałem że tylko wymienię i już. Na osiach nie mogę ustawić punktu gdzie zaczyna grawerować. Jak ustawie w programie że mogę sterować do przodu i do tyłu to jak włącze żeby powrócił do punktu początkowego to on idzie całkiem w inną stronę. Jak to ustawić i czy trzeba jakiś sterowniki dodatkowe instalować.
Google mówi, że te sterowniki nie są ze sobą kompatybilne, co akurat zgadza się z tym, co napisałeś.
Tylko teraz jest pytanie, czy maszyna całkiem głupieje, czy tylko silnik kręci się w przeciwnym kierunku.
Jeżeli całkiem głupieje, to zapewne nic nie zrobisz, bo masz różne sterowniki podłączone do jednej płyty.
Jeżeli natomiast tylko silnik od nowego sterownika kręci się w przeciwnym kierunku, to wystarczy zamienić miejscami dwa kabelki od silnika (A+ z A-, lub B+ z B-).
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)