Zmiana sterownika

Dyskusje o programowaniu mikroprocesorów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
cezaryhume
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Zmiana sterownika

Post napisał: cezaryhume » 17 lut 2025, 09:07

Witam posiadam ploter grawerujący z osią x i y płyta MKS DLC32 i sterowniki TMC2209 v1.2 . Jeden ze sterowników przestał działać więc zakupiłem nowy ale TMC2209 v2.0 no i się zaczęło. Myślałem że tylko wymienię i już. Na osiach nie mogę ustawić punktu gdzie zaczyna grawerować. Jak ustawie w programie że mogę sterować do przodu i do tyłu to jak włącze żeby powrócił do punktu początkowego to on idzie całkiem w inną stronę. Jak to ustawić i czy trzeba jakiś sterowniki dodatkowe instalować.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Zmiana sterownika

Post napisał: tuxcnc » 17 lut 2025, 18:24

cezaryhume pisze:
17 lut 2025, 09:07
Witam posiadam ploter grawerujący z osią x i y płyta MKS DLC32 i sterowniki TMC2209 v1.2 . Jeden ze sterowników przestał działać więc zakupiłem nowy ale TMC2209 v2.0 no i się zaczęło. Myślałem że tylko wymienię i już. Na osiach nie mogę ustawić punktu gdzie zaczyna grawerować. Jak ustawie w programie że mogę sterować do przodu i do tyłu to jak włącze żeby powrócił do punktu początkowego to on idzie całkiem w inną stronę. Jak to ustawić i czy trzeba jakiś sterowniki dodatkowe instalować.
To co napisałeś, to jest zwykły bełkot, z którego nie da się niczego wywnioskować.
Google mówi, że te sterowniki nie są ze sobą kompatybilne, co akurat zgadza się z tym, co napisałeś.
Tylko teraz jest pytanie, czy maszyna całkiem głupieje, czy tylko silnik kręci się w przeciwnym kierunku.
Jeżeli całkiem głupieje, to zapewne nic nie zrobisz, bo masz różne sterowniki podłączone do jednej płyty.
Jeżeli natomiast tylko silnik od nowego sterownika kręci się w przeciwnym kierunku, to wystarczy zamienić miejscami dwa kabelki od silnika (A+ z A-, lub B+ z B-).

heniorozprowacz
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Re: Zmiana sterownika

Post napisał: heniorozprowacz » 02 mar 2025, 00:03

Wygląda, że pinout jest ten sam :| Dziwne, że nie chce działać :roll:
Załączniki
pinout2.png
pinout.png

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Arduino, Raspberry pi i inne systemy mikroprocesorowe”