Gema LZ200

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
g0home
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Gema LZ200

Post napisał: g0home » 23 lut 2025, 22:31

Cześć. Kupiłem tokarkę zachodniej produkcji, producent GEMA model LZ200, na tabliczce znamionowej silnika widnieje rok 1976 więc zakładam, że młoda nie jest. Stan techniczny na tyle na ile potrafię oceniam na lepiej niż dobry. Ciężko doszukać się luzów, na długości 130mm pociągneła 0.005 stożka, na tarczy zabierakowej bicie promieniowe i osiowe mierzone w mikronach. Łoże bez zarzutów.
Silnik dwubiegowy 4.7 i 6KW. Posiada hamulec elektromechaniczny. Imak multifix typB.
Jednak z racji, że ja bardziej z tych numerycznych mam kilka pytań. Na początek cieszące (przynajmniej moje) oko zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Między wrzeciennikiem a pokrywą nie ma żadnej uszczelki, ten uszczelniacz ze zdjęcia sobie poradzi, czy szukać czegoś innego?
Obrazek
Obrazek

Tutaj pojawia się delikatny wyciek, zdecydowanie nie alarmowy, zastanawiam się jednak czy walczyć z tym, czy na razie odpuścić. Mam wrażenie, że spod kół zębatych też coś niecoś wylatuje jednak wypadałoby je ściagnąć w celach diagnozy.
Obrazek

Kojarzycie smarownice do tak małych kalamitek?
Obrazek

W prawym dolnym rogu widać ręczną pompkę, to normalne, że bez porządnego śniadania nie ma co do niej podchodzić, czy rozbierać i szukać przyczyny ? :)
Obrazek

Będę rozglądał się za DRO, prawdopodobnie w trzech osiach, możecie coś sensownego zarekomendować?
Przy suporcie mam listwę zębatą której funkcji nie znam, myślę że mogła służyc do montażu elementu wyłączającego posuw poprzeczny ale głowy nie dam, jutro postaram się wrzucić zdjęcie.
Za każdą wskazówke/informację dot.tego modelu będę wdzięczny, na dtr'kę raczej straciłem nadzieję.
Pozdrawiam miłośników grubego wióra.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Gema LZ200

Post napisał: Steryd » 23 lut 2025, 23:47

Smarowniczka do tych kalamitek na stronie producenta:
https://www.ebmia.pl/smarownice/97395-s ... Q8EALw_wcB
Listwa wzdłuż łoża jest od posuwu wzdłużnego.
Smarowniczka reczna powinna chodzić lekko pierwszy raz, potem ze wzrostem ciśnienia ciężko.
Jeśli chodzi o uszczelnienie wkręcanego korka to najlepszy będzie klej anareobowy, do dekla też by mógł być, ale silikon też może dać rade, tylko nie przesadź z nim.
Można?
Morzna!!!

Autor tematu
g0home
Posty w temacie: 2

Post napisał: g0home » 24 lut 2025, 20:43

Dzięki za odpowiedź. Akurat wczoraj zamawiałem paski z ebmia, no trudno...

Miałem na myśli listwę zębatą zamontowaną dokładnie tu: (moim zdaniem montowany był na niej element wyłączający posuw poprzeczny)

Obrazek

Wypadałoby wymienić zgarniacze, istnieje lepsza opcja niż zwykły filc?

Obrazek

Tutaj jeszcze taka ciekawostka, chłodziwo z wanny odprowadzane jest przez filtr do komory, nad nią widoczne są dwa gniazda nieznanego mi typu - 24V do zasilania pompy i drugie do oświetlenia. Co mnie najbardziej intryguje to to, że komora jest zamknięta, nie ma w niej żadnych otworów przez które byłoby doprowadzone zasilanie ani takich, przez które od pompy prowadzone byłoby chłodziwo do instalacji. Wstawie tam zbiornik z pompą i wykonam jakąś instalację. Tutaj mam kolejne pytanie, jakiej pojemności zbiornik minimum zastosować? Komora ma zaledwie 280x480x160mm więc jeśli to za mało na montaż sensowych rozmiarów zbiornika to będę zmuszony zamontować go po za komorą.

Obrazek

Obrazek

Ponawiam pytanie o DRO, jeśli możecie, zarekomendujcie coś sensowego.

Yar0
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: Yar0 » 28 lut 2025, 09:21

Zamów na alieexpress dro. Mam te tańsze z klasycznym wyświetlaczem i działa super.
W pięknym stanie trafiła Ci się ta tokarka. Sam kilka lat temu prawie taka geme kupiłem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”